Societat

Esclat de festa popular en honor a la Mare de Déu del Camí

Per Lluís Rovira i Barenys

Un moment de l'ofrena de flors a la Mare de Déu del Camí

La diada festiva de la Mare de Déu del Camí va ser tot un esclat de festa popular que va tenir com a escenari tant l'Ermita com bona part del Barri Antic. El model festiu del dia de la patrona dels cambrilencs és força senzill i la força que té la festa l'aporten les voluntats dels cambrilencs que o bé participen en alguns dels elements del seguici festiu o bé es congreguen al voltant de l'Ermita en un acte de retrobament ciutadà.
A quarts d'11 del matí s'engegava el seguici festiu a la plaça del Setge. L'integraven el ball de diables els Cagarrieres amb la seva nova colla infantil de diables; els gegants (Pere i Camí, Ermengol i Magdalena), gegantons (Marquès de los Vélez i Cabo Quiñones), Farnaca, nanos, grallers i timbalers i els Cop de Cap de Tota l'Endenga; el ball de la Rosaura; el Ball de Bastons; les pubilles i els hereus amb les autoritats i, com a tancament, la Cobla Antiga Espremulls. El seguici va recórrer els carrers del Barri Antic fins arribar a l'Ermita.
Com és tradicional, a 2/4 de 12 s'oficiava la Missa Major que, enguany, va estar presidida per mossèn Joan Magí, rector de la parròquia de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona. La Coral Verge del Camí va cantar durant l'homilia.

Ofrena de flors i ballada

Després de la Missa Major es va fer l'ofrena de flors a la imatge de la Mare de Déu del Camí situada al monument del pati. Després de la pregària de la pubilla i l'hereu i unes breus paraules de l'alcaldessa, els diferents grups festius i les entitats i particulars que ho van voler van dipositar els seus rams de flors. A continuació hi va haver una ballada dels elements festius al pati de l'Ermita que es va cloure amb una traca.
La celebració festiva va continuar al pati del darrera amb les sardanes, a càrrec de la cobla Ciutat de Cornellà i els Amics de la Sardana de Cambrils, al mateix moment que la gent feia el vermut, amb servei de bar a càrrec del Ball de Bastons.

Comenta aquest article