Societat

La Cooperativa Agrícola i Maria Rosa Costa seran guardonades per la Generalitat en la Nit de la Pesca

Per Redacció

El sector pesquer viurà la seva Nit de la Pesca el proper 24 de setembre a Cambrils

La Generalitat va aprovar, ahir, la concessió de guardons per recompensar els esforços d'aquelles persones o institucions que hagin prestat serveis destacats al sector pesquer català i que seran lliurats el proper 24 de setembre a la Nit de la Pesca, que enguany se celebrarà a Cambrils. Entre els 11 guardonats hi ha la cambrilenca Maria Rosa Costa i Costa i la Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Cambrils. Aquests guardons es concedeixen des de l'any 1987. La proposta dels guardons d'enguany l'ha fet el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en base a la decisió presa per un jurat encarregat de l'avaluació. Cal dir que Cambrils ja va acollir la celebració de la Nit de la Pesca, el juny de l'any 2001.

Premi a la Cooperativa Agrícola

En l'argumentació del premi cap a la Cooperativa Agrícola es fa constar la molt bona relació que ha tingut amb la Confraria de Pescadors als efectes de promoció ja que s'ha anat a moltes fires tant a nivell local com a nivell nacional. També es fa constar la cooperació que s'ha fet, des del principi, amb les jornades de la Galera i, concretament, en l'acte de la Fregida de calçots i galeres.
La relació entre les dues entitats també engloba la comercialització ja que el punt de venda de la Cooperativa disposa de la línia de productes congelats que tenen com a base el peix de Cambrils i que elabora la Confraria des de l'any 2009.
A banda d'aquests aspectes, també es destaca l'àmbit financer remarcant que la Caixa Agrària va obrir una oficina financera, l'any 1991, a la zona de la platja i que aquesta oficina va arribar a tenir una gran acceptació dins el sector pesquer ja que s'han arribat a cobrar el 70% dels imports de les captures a través d'aquesta oficina. A través d'aquesta oficina, també, han sortit moltes operacions amb les persones associades a la Confraria relacionades amb crèdits al consum, dipòsits i finançament de noves embarcacions.

Premi per a Maria Rosa Costa i Costa

En l'argumentació d'aquest premi es destaca la preservació del llegat del avi i pare, tots dos pescadors. L'any 1970 va rebre aquest llegat, l'embarcació "Juan" de la qual ha estat armadora juntament amb el seu marit, Jaume Domènech Capella "Pegaso" o també conegut com a Jaume de la "Cachoca", que va ser patró major de la Confraria des del 1987 al 1991.
L'any 1992 van estrenar la nova embarcació, "Pessic", que avui continua pescant de mans del seu fill Jaume. La Maria Rosa es va jubilar dins el col·lectiu de remendadores, pel qual va cotitzar molts anys a l'Institut Social de la Marina, encara que durant els últims anys va continuar fent-ho com a autònoma.

A banda, dins dels 11 guardonats també s'hi troben els germans Miquel i Xavier Fortuny i Foix que formen part d'una nissaga de pescadors procedents de Cambrils, coneguda amb el nom de "Mandorri" i instal·lada des de fa molts anys al port de Palamós.

Comenta aquest article