Cultura

S'aprova el conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i el Ministeri de Foment per a la conservació de la Castlania

Per Berta Ruiz

Aspecte de l'edifici de la Castlania que serà protegit i conservat

El Ministeri de Foment aportarà uns 170.000 euros per al projecte de conservació i preservació de l'edifici de la Castlania. El passat dimecres 31 d'agost, el plenari de l'Ajuntament va aprovar, per unanimitat de tots els grups polítics, el conveni de col·laboració entre el Ministeri de Foment i l'Ajuntament de Cambrils.

Segons va detallar l'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– durant la darrera sessió plenària, l'acord entre ambdues administracions estableix que l'obra comptarà amb el finançament de l'1% cultural en base al cinquè acord subscrit entre el Ministeri de Foment i el Ministeri de Cultura del 3 de març de 2009 per a l'actuació conjunta en el patrimoni de l'Estat. El passat 1 d'agost, l'Ajuntament de Cambrils va rebre un escrit de la Secretaria General de Relacions Institucionals i Coordinació del Ministeri de Foment, on s'establia l'esborrany d'aquest conveni de col·laboració.

Un 75% del pressupost a càrrec del Ministeri de Foment i el 25% l'assumirà l'Ajuntament

Així doncs, el conveni preveu el finançament i l'execució de les obres que compten amb un pressupost base de licitació de 225.385,24 euros (IVA inclòs) del qual, el 75% anirà a càrrec de l'1% cultural del Ministeri de Foment. La resta, el 25% del pressupost l'assumirà el consistori cambrilenc.

Recordem que aquesta intervenció constitueix la segona fase d'un projecte global per a la preservació i conservació de les restes existents de l'edifici de la Castlania. La primera fase contempla una actuació arqueològica amb treballs de reintegració i consolidació, i la tercera i última serà museogràfica. D'altra banda, el projecte presenta diferents actuacions per tal de frenar la degradació de l'edifici, ja que està a la intempèrie. També es preveu un tancament de l'entorn immediat de les restes.

Un edifici de l'Edat Mitjana a Cambrils

L'edifici de la Castlania és una construcció d'arquitectura militar elaborat amb una tècnica constructiva pròpia del segle XIV, emmarcat en l'Edat Mitjana a Cambrils, i és un dels pocs jaciments d'aquesta època que es conserven en aquest estat al Camp de Tarragona. Aquesta construcció és rectangular i està conservada amb una alçada aproximada de 5 metres; els murs estan fets amb una tècnica que es diu tàpia i es tracta d'una tècnica més pròpia del sud, que portaven a terme sobretot constructors d'origen àrab. Pel que fa a les seves funcions, en la seva època possiblement hauria estat un magatzem de productes agrícoles o estava relacionat amb el treball al camp. També hauria exercit d'edifici defensiu donada l'amplitud dels seus murs i la seva estructura.

Comenta aquest article