Cultura

Un recull de fotografies d'Enric Pàmies plasma en imatges detalls de la vida cambrilenca als anys 60

Per Jonathan Galán

Imatge del parlament de Joan Pastó a d'inauguració de l'exposició fotogràfica de Enric Pàmies

L'exposició de fotografia del fons cedit per Enric Pàmies es va inaugurar ahir al vespre a la sala d'Àmbits  del Centre Cultural. L'acte va començar amb els parlaments de Joan Pastó, president de l'Agrupació Fotogràfica Cambrils qui va llegir el llarguíssim currículum de Pàmies. Més de 150 premis nacionals, 9 d'internacionals, membre de jurats i de moltíssimes entitats relacionades amb la fotografia tant catalanes, com espanyoles i de la resta del món. Les seves fotografies han estat portada nombroses vegades i ha rebut diferents mencions honorífiques, a destacar la medalla al Mèrit d'Argent de la ciutat de Reus, la seva població natal. Pastó també va agrair la cessió dels negatius de Pàmies.

El següent a parlar va ser el propi Pàmies qui va explicar que als anys quaranta treballava a La Caixa, que tenia un pis a baix a mar, on es van criar els seus fills. Aquest va ser l'escenari d'aquestes imatges. " Vull tornar totes les satisfaccions que el poble m'ha donat", va afegir.
A continuació va intervenir Jordi Agràs delegat dels Serveis Territorials de Cultura qui va destacar la pedagogia de l'obra juntament amb la seva qualitat i va agrair la feina tant de Pàmies com dels membres de les agrupacions fotogràfiques per "encomanar el cuquet de la fotografia".

El regidor de Cultura, Francesc Garriga va fer una breu intervenció, en la que va fer un agraïment per aquesta cessió i també a l'Agrupació Fotogràfica per preparar l'exposició. En referència al fotògraf protagonista de la mostra va dir que era "un luxe tenir un mestre i un savi"  com Pàmies.

Finalment l'alcaldessa Mercè Dalmau va agrair la presència als assistents, però sobretot a Pàmies per deixar una herència cambrilenca, i donar la possibilitat de poder veure coses que ja no es fan com la subhasta del peix. Dalmau va remarcar la importància de conèixer el nostre passat.

A l'exposició es poden veure diferents imatges en blanc i negre captades al port de Cambrils als anys 60 relacionades amb la pesca, i fetes amb una vida i un realisme espectacular. També es poden trobar d'altres relacionades amb la quotidianitat i activitats de la vida marinera. L'exposició es podrà visitar fins el 24 de setembre.

Comenta aquest article