Informació general

L'Hospital Lleuger de Cambrils és un dels tres centres del Baix Camp que disposarà del servei d'urgències les 24 hores

Per Lluís Rovira i Barenys

Façana de l'Hospital Lleuger de Cambrils

Avui entre en funcionament el nou model d'urgències en horari nocturn a tot Catalunya. Això significa que dels 185 CAP que presten atenció durant les 24 hores del dia, la meitat modifiquen el seu horari i un total de 46 tancaran a les nits. A nivell de la regió sanitària del Camp de Tarragona significa el plantejament d'un nou mapa d'urgències diferent al que hi havia ara. Així doncs, a la comarca del Baix Camp, concretament, es mantindran tres centres d'atenció les 24 hores del dia que seran l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, el Cap Sant Pere de Reus i l'Hospital Lleuger de Cambrils. Per contra, es deixa de prestar l'atenció continuada d'urgències als CAP de Mont-roig del Camp, l'Hospitalet de l'Infant, Riudoms, les Borges del Camp i la Selva del Camp. Això significa que els usuaris d'aquestes poblacions s'hauran d'adreçar als tres centres que disposaran del servei quan requereixin un servei d'urgències comprès dins l'horari que va de les 9 de la nit fins a les 8 del matí.
De moment, a l'Hospital Lleuger de Cambrils no s'ha previst un reforç dels personal sanitari pel que fa al servei d'atenció d'urgències, tal com va manifestar la regidora de Benestar Social, Lluïsa Rom, ahir al ple. Segons la regidora, a partir d'avui es recolliran les dades d'increment d'usuaris per fer-les arribar a la conselleria i valorar aquest possible increment de la plantilla.

Pla d'Ordenació de l'Atenció Urgent

Aquest nou model d'urgències en horari nocturn va ser exposat, ahir, per Josep Mercadé, gerent de la regió sanitària de Tarragona; Rosanna Camps, delegada del govern en funcions; Òscar Marín, responsable territorial del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) i Màrius Mèlich, responsable dels plans d'urgència de la Regió Sanitària Camp de Tarragona. Segons van dir, a banda dels serveis d'urgències que restin oberts, els usuaris disposen del número de telèfon de Sanitat Respon, que és el 902 111444 on els atendrà un professional sanitari que els indicarà l'acció més adequada per resoldre el problema de salut i, si fos necessari, enviar un metge o una ambulància a casa. A banda, els usuaris també disposen del número de telèfon 112 en cas d'emergència mèdica.
A banda, pel que fa al Baix Camp es disposa de dos equips per a l'atenció domiciliària, un al CAP Sant Pere de Reus i l'altre a l'Hospital Lleuger de Cambrils i a nivell de la regió sanitària del Camp de Tarragona, el SEM comptarà amb una dotació de 23 ambulàncies les 24 hores i 15 ambulàncies de 12 hores.

Comenta aquest article