Informació general

L'Ajuntament de Cambrils tanca l'exercici pressupostari de l'any 2010 amb un endeutament del 134%

Per Berta Ruiz

Un moment del ple extraordinari celebrat el passat divendres al matí a la sala de plens

El passat divendres al matí va tenir lloc un ple extraordinari on es va donar compte de la liquidació del pressupost de l’Ajuntament de Cambrils de l’any 2010, la qual encara no s’havia aprovat. De fet, l’anterior alcalde –Robert Benaiges– no va voler signar-la i l’alcaldessa –Mercè Dalmau– s’ha vist obligada a signar-la a data d’1 d’agost de 2011. Novament, el debat econòmic entre l’actual equip de govern i especialment, el PSC, va protagonitzar un estira i afluixa entre uns i altres. En la sessió plenària també es va aprovar, per unanimitat de tots els grups, la sol·licitud d’un préstec ICO per un valor d’1,1 milions d’euros per tal d’afrontar el pagament d’unes factures pendents amb proveïdors, anteriors al 30 d’abril de 2011, que pugen a 4,5 milions d’euros.

Un 134% d'endeutament i un romanent de tresoreria de -10,7 milions d'euros

Com a dada destacada de la liquidació de l’exercici 2010, cal destacar que el rati d’endeutament de l’Ajuntament de Cambrils a data de 31 de desembre de 2010 és d’un 134,4% quan el nivell màxim d’endeutament permès és d’un 110%, mentre que el màxim legal per a que els ajuntaments puguin sol·licitar un crèdit és d’un 75%. L’any 2009 el rati d’endeutament era del 121%. Una altra dada de la liquidació és que el resultat pressupostari (els ingressos menys les despeses realitzades durant 2010) va donar un resultat de -3,6 milions d’euros. El romanent de tresoreria (magnitud de valor que fa referència a la situació financera en un moment determinat) també s’ha tancat en negatiu, concretament en -10,7 milions d’euros. L’any 2009 aquesta xifra va ser de -5,2 milions d’euros. Finalment, l’estalvi net (magnitud que determina l’equilibri en les operacions corrents realitzades i que en cas de ser positiu representa la capacitat d’assumir el retorn del deute o bé noves inversions) va ser de -4,1 milions d’euros. Segons Dalmau, totes aquestes xifres són un clar reflex “d’una situació econòmica molt delicada heretada de l’anterior govern”.

Robert Benaiges no va voler signar la liquidació de 2010

Cal destacar que la liquidació de l’exercici 2010 va ser confeccionada per intervenció a data de 13 de març de 2011. L’anterior alcalde –Robert Benaiges– no la va signar dins dels terminis marcats i l’actual alcaldessa ho ha hagut de fer, per “responsabilitat”, segons va dir, i perquè des de diversos organismes de la Generalitat s’ha sol·licitat aquesta informació en diverses ocasions. També perquè per tal d’acollir-se a la sol·licitud del préstec ICO cal tenir aprovada la liquidació de l’exercici.

Robert Benaiges: "Els números són interpretables"

Després de l’exposició de les diferents xifres de la liquidació van intervindre els dos partits de l’oposició. En una primera instància, el portaveu del PSC –Robert Benaiges–, que va encetar un intens diàleg d’intervencions amb l’alcaldessa. Benaiges va argumentar que “les liquidacions tenen diverses interpretacions segons una diferent aplicació de criteris” i que “els números són interpretables”. Tot seguit va voler precisar algunes qüestions que segons va dir, “són discutibles des del nostre punt de vista”. En primer lloc, el regidor socialista va voler deixar clar que ell no va signar la liquidació del pressupost de 2010 perquè s’estava pendent de la signatura del conveni amb CatSalut sobre el pagament de les obres de l’hospital. Benaiges va dir que en la liquidació de 2010 no s’han inclòs aquests diners quan és una xifra important, al voltant de 3,1 milions d’euros. “Això és criteri de l’interventor, i ho respecto, però entenc que s’hauria de deduir”. El portaveu del PSC també va entrar a valorar la inclusió o no inclusió de diferents partides, que segons diferent criteri, fan modificar la liquidació final de l’exercici. “A mi em sembla molt bé que es vulguin magnificar les xifres, de fet, aquest és l’argument recorrent en els darrers mesos”, va dir.
D’altra banda, Benaiges també va explicar que existeix una proposta de modificació del Pla de Sanejament “per treballar en la millora de la liquidació. Estem en crisi, en una situació delicada a nivell global. Més enllà de les culpabilitats o responsabilitats, el govern ha de governar i tirar endavant les propostes. No ens perdem com hem fet en els darrers dies en inútils discussions sobre responsabilitats. Tots en tenim, tots heretem del govern anterior la seva gestió”.

Mercè Dalmau: "Vostè no va voler signar la liquidació per no fer públiques aquestes xifres"

En el seu torn de rèplica, Mercè Dalmau va reiterar que la liquidació de 2010 estava pendent de signatura, “única i exclusivament perquè vostè no la va voler signar. No la va voler signar per no fer públiques unes xifres que nosaltres ja havíem anat anunciant”. Sobre el conveni amb CatSalut, Dalmau va dir que la carta va arribar el passat mes de maig i que per tant, Robert Benaiges havia tingut temps suficients per signar la liquidació “si hagués volgut”. Quant a la quantitat del romanent de tresoreria, l’alcaldessa va dir que encara que s’incloguin els 3,1 milions d’euros del pagament de les obres de l’hospital, la xifra seguiria donant una xifra en negatiu i molt elevada, uns 8 milions d’euros aproximadament.  
Seguint amb la seva intervenció, l’alcaldessa va manifestar que no és que vulguin “magnificar les xifres” com havia dit Benaiges, sinó que “volem constatar la realitat que ens hem trobat”. En aquest punt, Dalmau va recordar que recentment la Generalitat va convocar els 55 municipis catalans d’entre 5.000 i 75.000 habitants més endeutats. Concretament, es va convocar aquells consistoris amb un romanent de tresoreria negatiu, aquells que tenen un estalvi net negatiu i aquells que tenen un rati d’endeutament superior al 110%, com és el cas de Cambrils. Finalment, replicant sobre el Pla de Sanejament, l’alcaldessa va dir que potser no s’havia fer correctament quan ja calia modificar-lo.  

Immersos en un debat a dues bandes, Benaiges va tornar a insistir que no hauria signat aquesta liquidació perquè no comparteix els números i perquè el conveni amb CatSalut encara no estava signat. Dalmau va retreure-li manca de responsabilitat donat que ell n’era el responsable de la seva acció de govern. Finalment, Benaiges va dir que no és el mateix tancar amb un romanent de tresoreria de -10,7 que de -8 milions d’euros.

Oliver Klein critica el constant creuament d'acusacions entre el govern i el PSC

Per la seva part, el portaveu del NMC –Oliver Klein– va intervenir per dir que en la darrera setmana s’havien succeït diferents rodes de premsa sobre els préstecs FOMIT, amb un “creuament d’acusacions entre l’actual i l’anterior govern. Els ciutadans veuen dues bandes: uns que pinten les coses de color negre i els altres que les pinten de color blanc i això és incomprensible. Cal començar a prendre decisions. Sembla que l’anterior govern no ho va fer prou bé en el tema econòmic, mentre que l’actual està retardant les seves decisions també per qüestions econòmiques. Aquestes discussions són estèrils i molt partidistes. Els números són els que són i s’ha de signar la liquidació per poder accedir al crèdit ICO”. En resposta a Klein, Dalmau va dir que no era moment de parlar d’altres temes com els préstecs FOMIT i que a nivell personal, el regidor Oliver Klein també havia tingut certa responsabilitat en la liquidació de l’exercici 2010.

Comenta aquest article