Informació general

Cambrils se suma a la campanya "Estirem la manta" per conscienciar la població sobre la realitat de la venda ambulant il·legal

Per Berta Ruiz

Un moment de la presentació de la campanya, ahir a la tarda al carrer del Consolat de Mar

La Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) va engegar ahir dijous a la tarda, la campanya ‘Estirem la manta’ amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la realitat del ‘top manta’, una problemàtica que any rere any és ben visible als carrers de Cambrils. A l'acte hi va ser present l'alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau; el delegat del Govern de la Generalitat, Joaquim Nin; la regidora de Promoció Econòmica, Carme Cros; el regidor de Governació, Daniel Milan; el president de la Unió de Botiguers de Cambrils, Tomàs Sierra, i el representant de la Confederació de Comerços de Catalunya, Sergi Albarran. La presentació va tenir lloc al carrer del Consolat de Mar (davant del restaurant Acuamar), el primer punt on es van començar a distribuir els 4.000 díptics i flyers que es repartiran a Cambrils entre dijous i diumenge.

Quatre dies de campanya a diferents punts del passeig Marítim

Durant aquests quatre dies, dues persones repartiran els fulletons entre les 19 a 23 hores des de diferents punts i la Policia Local reforçarà el patrullatge en les zones de l’actuació: avui divendres, el punt d'informació de la campanya se situarà al passeig Marítim a la zona del Cap de Sant Pere, a l'alçada de l'Hotel Centurión; demà dissabte estarà al passeig Marítim a la rambla del Regueral i divendres se situarà al passeig de les Palmeres, al costat de les pistes de bàsquet.
Sergi Albarran de la Confederació de Comerços de Catalunya va dir que, "l'objectiu de la campanya és conscienciar la gent que quan estan comprant no estan fent un acte social, no estan ajudant a aquella persona. El que estan fent és fer augmentar la demanda d'una oferta que és completament il·legal i que fomenta diferents problemàtiques i greuges pels mateixos compradors".

Sumar esforços entre les administracions i els comerciants

En la seva intervenció, l'alcaldessa de Cambrils va manifestar que "des de la regidoria de Promoció Econòmica i des de la regidoria de Governació de l'Ajuntament de Cambrils vam creure que era interessant recolzar aquesta campanya per lluitar contra la venda ambulant il·legal. Aquí a Cambrils és un dels llocs on ens afecta i volem lluitar contra això. És un problema de seguretat que tenim afegit i un problema per a la imatge que com a municipi turístic no volem donar". Sobre el fenomen que la venda ambulant està tenint aquest estiu, Dalmau va comentar que, "estem fent un seguiment intensiu i coordinat amb els Mossos d'Esquadra i amb les poblacions veïnes i creiem que està donant uns bons resultats, però evidentment és un problema que va molt més enllà de la seguretat i per això recolzem campanyes d'aquest tipus, perquè és molt important la conscienciació dels nostres visitants i habitants. No fem cap favor contribuint a la venda ambulant il·legal, sinó tot al contrari. És un problema a nivell fiscal, econòmic pels botiguers i pot esdevenir un problema de salut pels propis usuaris".  Per la seva part, Quim Nin també va fer palès el suport de la Generalitat vers aquesta problemàtica. "Creiem que hem de sumar esforços amb els comerciants i amb les administracions locals que pateixen directament aquest fenomen. Sobre el tema del top manta hi haurem de lluitar durant molt de temps, però sabem que les batalles que es perden són les que es deixen de lluitar i no ho farem. No podem tolerar la il·legalitat. És un fenomen molt divers que hem d'anar abordant, a nivell policial fem molts esforços, però a nivell de conscienciació, que ens sembla molt important, també hem de sumar esforços", va dir.

200.000 díptics informatius arreu de la costa catalana

En total, la campanya distribuirà 200.000 díptics i flyers –editats en català, castellà, anglès, alemany, rus, francès i italià– a Barcelona, el Vendrell, Salou, Coma-ruga, Torredembarra, Calafell, Roses i Empuriabrava, entre d’altres pols d’atracció turística de Catalunya. Encara que, en un primer moment, “Estirem la manta” se centrarà a denunciar la cara oculta d’aquesta pràctica als municipis esmentats, l’objectiu de la Confederació de Comerç és mantenir viva la campanya permanentment i que tothom sigui conscient del que s’amaga sota la manta. L’eina principal per aconseguir-ho serà el web www.estiralamanta.cat

En el material que es distribuirà arreu de Catalunya, la Confederació explica que el ‘top manta’ no és un fenomen ni senzill ni superficial. En la informació distribuïda s'afirma que tampoc “no contribueix a alleujar determinades situacions personals, com sembla”. Darrere de la compra d’una pel·lícula en DVD o d’una peça falsificada, s’amaguen un conjunt d’activitats que comporten l’explotació de persones i la venda de productes fraudulents sense cap mena de garantia ni comercial ni per a la salut dels consumidors.

Comenta aquest article