Informació general

Ramon Llobet: "La mala gestió dels fons FOMIT per part de Robert Benaiges i el seu govern podria costar més de 7 milions d'euros a les arques cambrilenques"

Per Berta Ruiz

L'alcaldessa Mercè Dalmau i el regidor d'Hisenda Ramon Llobet, ahir en roda de premsa

"La mala gestió dels fons FOMIT per part de Robert Benaiges i el seu govern podria costar més de 7 milions d'euros a les arques cambrilenques". Així de contundent es mostrava ahir el regidor d'Hisenda –Ramon Llobet–, acompanyat de l'alcaldessa –Mercè Dalmau, en la roda de premsa que van oferir ahir per informar sobre l'estat actual dels diferents crèdits bonificats FOMIT concedits pel Ministeri de Turisme a l'Ajuntament de Cambrils. Per un costat, van informar del préstec FOMIT de 6 milions d'euros concedit per a la remodelació del barri de la Llosa, l'any 2007; i per altra banda, també van tractar sobre l'altre préstec FOMIT, concedit l'any 2006, per a la construcció del Teatre Auditori de 6 milions d'euros.

3,5 milions del préstec de la Llosa es van utilitzar per altres inversions municipals

Segons va explicar Ramon Llobet, l'any 2007, l'Ajuntament de Cambrils va sol·licitar un préstec pel màxim import permès i adjudicable, és a dir, 6 milions d'euros sobre un total 11,1 milions d'euros en que estaven pressupostades les obres, les quals també s'havien de finançar amb recursos propis i contribucions especials. Recordem que el conjunt de les obres es va dividir en tres fases per tal de no sotmetre tot el barri a una remodelació integral. Les obres de la primera fase es van acabar –segons consta als informes– al mes de juliol de 2010 i amb un ús dels fons FOMIT de 2,5 milions d'euros. Aleshores, segons va comentar Llobet, les obres van quedar aturades perquè el govern no tenia recursos suficients. Aquest fre dels treballs va provocar diverses queixes veïnals, així com per la manca d'informació de l'anterior govern, va dir Llobet.

El Ministeri denega la prórroga sol·licitada per Robert Benaiges

Tot i això, en el ple del 31 de març de 2011 es va aprovar la continuïtat del projecte i per tant, la voluntat política de tirar endavant les fases 2 i 3. Tal com va explicar ahir Llobet, "aquest acord de ple no va fructificar, ja que els 3,5 milions d'euros restants del FOMIT s'havien utilitzat, i ho afirmem, per pagar altres inversions municipals. Davant d'aquesta situació, Robert Benaiges va optar per enviar una carta al Ministeri, el passat mes de maig, sol·licitant una pròrroga del termini d'execució de les obres. Aquesta carta va ser contestada pel Ministeri el juny d'enguany, denegant la petició perquè no consideraven acceptables els arguments esgrimits, que es resumien en la manca de capacitat econòmica i en l'incompliment de les bases reguladores del FOMIT. Aquestes són taxatives ja que no es permet usar aquests fons per a qualsevol altre fi, perquè per això se'n diuen fons finalistes".

S'haurien de tornar uns 6 milions d'euros. "Assenyalem Robert Benaiges com a responsable d'aquesta situació i d'ell en dependran les conseqüències"

Des del Ministeri també es va recordar a l'Ajuntament que les obres han d'estar finalitzades el 17 d'abril de 2012, i que de no ser així, el consistori cambrilenc haurà de retornar l'import no amortitzat més els interessos sobre el total concedit. Ramon Llobet va apuntar que aquesta xifra oscil·laria en uns 6 milions d'euros: uns 5,5 milions no amortitzats més uns 0,5 milions d'euros en concepte d'interessos. El regidor d'Hisenda es va mostrar contundent afirmant que, "no es pot jugar amb els veïns, els contribuents, ni amb les administracions superiors, perquè quan se'ns diu que una subvenció és finalista vol dir que només es pot fer servir per allò que s'ha concedit, en exclusiva. En aquest cas, els 6 milions d'euros només es podien destinar per a les obres de la Llosa". El regidor d'Hisenda va ser afirmar que, "el govern de Robert Benaiges va usar indegudament 3,5 milions d'euros, incomplint la normativa, i que a dia d'avui encara no s'han recuperat. Assenyalem Robert Benaiges com a responsable d'aquesta situació i d'ell en dependran les conseqüències".

Un segon préstec FOMIT de 6 milions d'euros per al Teatre Auditori

Per altra banda, l'Ajuntament de Cambrils també va sol·licitar un altre préstec FOMIT per a les obres de construcció del Teatre Auditori. En aquest cas va ser en la convocatòria de l'any 2006 i per un import de 6 milions d'euros, sobre un total de pressupost de l'obra d'11,6. El projecte es va dividir en dues fases: en la primera es van utilitzar 5,5 milions del FOMIT, que van acabar sent 4,5 milions d'euros per una subvenció d'1 milió d'euros atorgada per la Generalitat. Així doncs, per a la segona fase de les obres quedaven disponibles 1,5 milions d'euros del FOMIT, va apuntar Llobet. No obstant, segons el regidor d'Hisenda, "la manca de previsió de l'anterior govern va provocar un augment del cost de la segona fase de 6,5 milions d'euros, fet que va fer del tot inassumible l'obra pel seu cost sobredimensionat, i va deixar aquest romanent del FOMIT, és a dir, uns diners sobrants no utilitzats que es van utilitzar per arreglar carrers del municipi".

1,5 milions d'euros desviats per altres obres del préstec FOMIT pel Teatre Auditori

Segons va afirmar Llobet, "aquest desviament 1,5 milions d'euros del FOMIT està encara pendent d'estudi per part del Ministeri, i podria comportar noves sancions econòmiques. Tot i això, des del govern actual ens mostrem optimistes sobre la possible resolució. Creiem que amb més previsió i control, s'hagués pogut fer la primera fase i comunicar al Ministeri que no hi havia fons per a realitzar la segona. Aquesta actitud hagués estat raonable i el Ministeri hauria autoritzat l'ús d'aquests 1,5 milions d'euros restants en un altre projecte". Ramon Llobet va dir que aquests 1,5 milions d'euros pendents de resolució del Ministeri poden "ser un altre maldecap gran per Cambrils".

Per la seva part, l'alcaldessa va comentar que recentment ha mantingut reunions amb les dues associacions de veïns de la Llosa, legalment constituïdes, per tal d'analitzar la situació actual i oferir la màxima "transparència". També va dir que s'han iniciat negociacions amb la Generalitat –que n'és la gestora dels fons– i amb el Ministeri de Turisme. Passat l'estiu mantindran una nova reunió, tot i que segons va dir, "fins que no arribi l'abril de 2012 no podrà començar aquest segon procés. L'ideal seria que el Ministeri es replantegés la seva resolució, però això és molt complicat".

Comenta aquest article