Informació general

La Generalitat engega una campanya de sensibilització al carrer contra la venda ambulant il·legal

Per Redacció

Imatge del port, aquesta setmana, amb diversos venedors ambulants il·legals

La Generalitat vol acabar amb la venda il·legal al carrer mitjançant una campanya de sensibilització adreçada als ciutadans del país i als turistes. A través de l'edició de díptics i cartells informatius que es distribuiran preferentment en els municipis turístics del litoral. La Generalitat alerta d'aquesta pràctica comercial no autoritzada i adverteix sobre els efectes d'aquesta conducta il·legal per al conjunt de l'economia.
Des de l'Ajuntament de Cambrils també s'estan esmerçant tots els recursos possibles per fer front a aquesta problemàtica. De fet, el passat dimarts 19 de juliol, el regidor de Governació –Dani Milán– presentava en roda de premsa el dispositiu estival previst per als propers mesos. Per a minimitzar la presència de venedors ambulants al carrer, la Policia Local incrementarà el nombre d'agents al carrer i actuarà de manera coordinada amb els Mossos d'Esquadra –cos que també incrementa en una trentena el seu nombre d'efectius a Cambrils– i també es comptarà amb la col·laboració de la Policia Nacional i de la Policia Local de Salou per actuar, de manera més efectiva al Cap de Sant Pere. Precisament és en aquest espai on any rere any s'hi concentren un gran nombre de venedors, sent un dels punts més "calents" de venda ambulant il·legal. A banda d'aquest punt, d'altres com la façana marítima del port al vespre i a la nit, es converteixen en els punts escollits pels venedors per vendre els seus productes. En d'altres punts del passeig marítim de Ponent, a l'alçada de la Llosa, també s'han detectat punts de venda, però en menor mesura.

Distribució de 220.000 tríptics i 12.000 cartells informatius
 
Coincidint amb la temporada de màxima afluència turística al litoral, es distribuiran, en una primera fase, un total de 220.000 tríptics i 12.000 cartells en set idiomes –català, castellà, anglès, francès, alemany, italià i rus– amb recomanacions per evitar la compra de productes i serveis oferts il·legalment en espais públics no autoritzats. La distribució es realitzarà a través de les Oficines de Turisme de la Generalitat de Catalunya, les organitzacions empresarials i els ajuntaments.
 
La Generalitat adverteix que la venda il·legal al carrer pot posar en risc la salut i seguretat dels consumidors i usuaris, tant per la qualitat del producte com per la manca de garantia i; que en la seva majoria es tracta de material falsificat i, fins i tot, en alguns casos, procedent de robatoris. També recorda en la campanya informativa que, tant la venda com l’adquisició de productes pot ser sancionable. En aquest sentit, el Govern, a través del projecte de Llei de Promoció Econòmica de Catalunya, ha incorporat una modificació que permetrà la possibilitat de sancionar també les persones que contribueixen o bé faciliten la venda il·legal al carrer, així com les persones que adquireixen aquests béns o serveis. D’altra banda, es recorda que la venda il·legal al carrer comporta competència deslleial i agreuja les dificultats d’empreses i comerços legalment establerts, amb la conseqüent pèrdua de llocs de treball. També implica frau contra la hisenda pública, atès que no genera impostos ni cotitzacions.

La campanya, que es posa en marxa aquesta setmana, comptarà amb l’acció coordinada del Departament d’Ocupació i Empresa, mitjançant les direccions generals de Comerç i Turisme, i l’Agència Catalana del Consum, i amb la col·laboració de la direcció general de Policia, respectivament.

Comenta aquest article