Informació general

S'aprova el nou cartipàs municipal per al mandat 2011-2015

Per Berta Ruiz

Imatge del ple d'aquest matí en què s'ha aprovat el cartipàs municipal

El nou govern de l'Ajuntament de Cambrils format per CiU, el PP i la PLIC va presentar ahir en roda de premsa, el cartipàs municipal per al mandat 2011-2015. A la presentació hi van ser presents l'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau– i els regidors Carme Cros i Xavier Martí. Es van detallar les diferents àrees de gestió i les competències que assumiran els dotze membres de l'equip de govern, així com les retribucions econòmiques que rebran tant els regidors del govern com els de l'oposició i el règim de dedicació dels diferents membres electes. Avui, en sessió plenària, s'aprovaran totes aquestes qüestions.

Cartipàs municipal 2011-2015

La divisió de regidories queda de la següent manera: Carme Cros assumirà la regidoria de Promoció Econòmica i serà la primer tinent d'alcalde (també serà la portaveu del grup del Partit Popular); Xavier Martí serà el regidor de Turisme i serà el segon tinent d'alcalde (també serà el portaveu de la PLIC); Ramon Llobet portarà la regidoria d'Hisenda i serà el tercer tinent d'alcalde (també serà el portaveu de CiU); el regidor del PP –Francesc Garriga– s'encarregarà de la regidoria de Planificació de Ciutat i Cultura, és a dir, qüestions d'obra pública. Garriga també serà el quart tinent d'alcalde. Dani Milán assumirà la regidoria de Governació, amb competències en matèria de seguretat, transport i circulació, civisme, ordenances municipals i aparcaments, entre d'altres. El nou govern recupera la denominació de "governació", en substitució a la fins ara anomenada regidoria de mobilitat i protecció ciutadana. El regidor de CiU serà el cinquè tinent d'alcalde. Per la seva part, Antonio Laguna serà el sisè tinent d'alcalde i s'encarregarà de la regidoria de Serveis, Espai Públic i Medi Ambient; David Chatelain serà el setè tinent d'alcalde i assumirà la regidoria d'Urbanisme. Dins d'aquesta àrea, Chatelain també s'encarregarà de la inspecció de la via pública, llicències d'establiments, llicències d'obres, etc.
La regidora de CiU –Lluïsa Rom– portarà la regidoria de Benestar Social; Lluís Abella de CiU serà el regidor d'Esports i Festes; Carmen Quintana del PP serà la regidora d'Ensenyament i Laura Mellau de la PLIC assumirà la regidoria de Relacions Cíviques i Joventut.

Assignacions econòmiques de govern i oposició

Quant a les retribucions econòmiques, el govern municipal també va voler fer-les públiques, amb la voluntat, segons va dir Dalmau, "d'oferir la màxima transparència". L'alcaldessa, amb dedicació exclusiva, cobrarà 57.000 euros bruts anuals; els regidors de govern amb dedicació exclusiva tindran un sou de 46.000 euros bruts anuals, mentre que els regidors de govern amb dedicació parcial cobraran uns 35.000 euros bruts anuals. A banda de Mercè Dalmau, els regidors que tindran dedicació exclusiva seran Ramon Llobet, Lluís Abella, Carme Cros, Carmen Quintana i Xavier Martí. Els que tindran dedicació parcial seran Dani Milán, Antonio Laguna, Lluïsa Rom, Francesc Garriga, David Chatelain i Laura Mellau. Segons va dir Dalmau, a l'anterior govern, set de les onze persones de l'equip de govern tenien dedicació exclusiva, per les sis de les dotze de l'actual.
També es van fer públics els sous dels regidors de l'oposició. Els que triïn tenir dedicació parcial cobraran 13.300 euros bruts anuals o bé podran cobrar en règim d'assistències: 140 euros per assistir al ple, 160 euros per assistir a la junta de govern, 160 euros per assistir a la junta de govern deliberativa, 40 euros per assistència a una comissió informativa i 140 euros per assistència a la junta de portaveus. Cal destacar que el règim d'assistències és incompatible amb les dedicacions parcials i exclusives.

Mercè Dalmau va explicar que totes les xifres referents a sous són inferiors a les de l'anterior mandat. S'ha aplicat el 5% de reducció dels càrrecs públics, amb "un arrodoniment a la baixa", va dir. Segons dades que van facilitar ahir, el cost relatiu dels regidors del govern del mandat 2007-2011 era de 42.900 euros per regidor, mentre que en el mandat 2011-2015 serà de 41.400 euros per regidor. "En termes relatius, cada regidor costarà 1.500 euros menys per any", va dir l'alcaldessa, i això suposarà anualment "un estalvi relatiu del govern d'uns 18.000 euros".

El nombre de càrrecs de confiança es redueix de 4 a 3

Pel que fa als càrrecs de confiança, l'equip de govern ha decidit eliminar un dels quatre que hi havia actualment. Desapareix el càrrec de confiança dedicat a la gestió econòmica i tècnico-financera. Es mantenen tres càrrecs de confiança: el del director del Museu d'Història de Cambrils, el de la gerent del Patronat de Turisme i el del Cap de comunicació institucional. Amb la supressió d'aquest càrrec de confiança, segons van apuntar, s'aconsegueix un estalvi de 43.000 euros.

El plenari d'avui també ha aprovat la nova distribució de les àrees municipals

Regidors de barris

Els regidors de barris es distribuiran de la següent manera: Lluïsa Rom serà la regidora dels barris de Ponent; David Chatelain dels barris de Llevant; Ramon Llobet del Molí de la Torre; Dani Milán de Cambrils Badia; Xavier Martí del barri del port; Laura Mellau del barri de l'Eixample Platja; Lluís Abella dels barris de l'Horta de Santa Maria, l'Eixample Vila i la Pallissa; Francesc Garriga del Barri Antic; Antonio Laguna de la Parellada i el Pinaret i Carmen Quintana del Nou Cambrils.

Empreses municipals i organismes autònoms

D'altra banda, l'alcaldessa també va explicar al divisió de competències quant a les diferents empreses municipals i organismes autònoms. Així doncs, el Cambrils Audiovisual dependrà directament d'Alcaldia; l'empresa Aparcam dependrà de la regidoria de Governació; l'Institut Municipal de l'Esport dependrà d'Esports i Festes; la regidoria de Promoció Econòmica s'encarregarà de l'organisme desconcentrat de fires; la regidoria de Planificació de Ciutat i Cultura assumirà els organismes del Museu d'Història de Cambrils i l'empresa Ingesòl; el Patronat de Turisme dependrà de la regidoria de Turisme i el Patronat de Música d'Ensenyament.

El ple extraordinari aprova el nou organigrama

Avui a les nou del matí, a la sala de plens del consistori, s'ha celebrat un ple extraordinari on s'ha aprovat el nou organigrama municipal. L'alcaldessa ha donat compte de la creació de les onze regidories i de la distribució dels diferents càrrecs. En aquest punt, el portaveu del PSC –Robert Benaiges– ha comentat que "és potestat del govern crear les diferents àrees i escollir els seus responsables, en això no hi tenim res a dir, però el que no entenem és perquè es canvien alguns noms i es torna per exemple a dir regidoria de 'governació'. Aquest nom forma part del passat de les institucions, i nosaltres el vam canviar per evitar connotacions que no hi tenien res a veure. Sembla que tornem a altres èpoques i el nostre grup municipal hagi quedat encaixonat en aquesta cantonada", en clara referència a la nova distribució de l'arc municipal. A això, Dalmau li ha contestat que "he respectat la sol·licitud que vostè em va fer i que volia estar a l'esquerra de l'arc i que el grup no quedés separat. Vostès també han canviat l'ordre establert dels seients i jo no he dit res tampoc". El regidor del PSC –Robert Benaiges– també ha criticat la distribució d'algunes competències com per exemple a la regidoria de Planificació de Ciutat i Cultura o la regidoria d'Hisenda. El punt de la constitució de les diferents regidories s'ha aprovat amb el suport de NMC i l'abstenció del PSC.

El PSC critica el sou del nou cap de comunicació institucional

D'altra banda, un altre dels punts que ha generat un cert debat ha estat el referent als càrrecs de confiança. Dalmau ha explicat que s'ha decidit suprimir un dels quatre que hi havia fins ara. En aquest punt, Benaiges ha criticat que s'hagi produït una diferència de sou entre uns i altres. S'ha mostrat especialment crític amb el sou que cobrarà el nou cap de comunicació institucional de l'Ajuntament, ja que segons ha dit, s'incrementa de manera important i s'allunya de les retribucions que tenen els altres dos càrrecs de confiança. Dalmau ha explicat que s'ha decidit donar un canvi a aquesta figura, que no només serà cap de premsa sinó que també exercirà funcions de cap de gabinet, relació amb els mitjans de comunicació, comunicació i imatge institucional. Segons ha dit, aquest càrrec treballarà 37,5 hores setmanals més un temps de dedicació especial a disposició d'alcaldia. A diferència de l'anterior cap de premsa, Dalmau ha assenyalat que el nou cap de comunicació institucional amplia les seves funcions i el seu horari. El portaveu del PSC ha insistit en perquè s'ha escollit aquesta persona, ja que per exercir totes aquestes funcions ha de tenir "la formació i experiència suficients que ens agradaria conèixer". L'alcaldessa ha dit que la raó de perquè s'ha triat aquesta persona és, simplement, perquè és un càrrec de confiança. També ha recordat que amb la supressió d'un dels càrrecs de confiança creats per l'anterior govern s'aconsegueix un estalvi de 35.000 euros.

També s'ha aprovat per ple el canvi de periodicitat de les sessions plenàries. La proposta de l'equip de govern ha estat que a partir d'ara els plens ordinaris siguin a les 9 del matí del darrer dimarts de cada mes. El punt ha comptat amb el suport del NMC i amb les reticències del PSC, que s'ha abstingut. Benaiges ha explicat que tradicionalment els plens s'han fet a les vuit del vespre, un horari que permet que hi pugui assistir la gent. "Fer-ho a les 9 del matí no té lògica i incompleix el discurs de transparència i participació que han anat pregonant", va dir. En aquest punt, Klein va reclamar que aquests canvis s'han d'avisar amb anterioritat a la junta de portaveus. A això, Dalmau va dir-li que encara no s'ha constituït la junta de portaveus i com a resposta de Benaiges va dir que la ciutadania pot seguir els plens, íntegrament a través de TDCamp. L'alcaldessa també li ha dit que, "tampoc és gaire conciliador que un ple comenci a les vuit del vespre i acabi a les dotze de la nit".

Distribució de les diferents regidories del govern municipal 2011-2015

Taula de les retribucions econòmiques

Comenta aquest article