Societat

Magín Borrajo: "La família d'origen és un dels determinants del comportament humà, perquè repetim el que hem après a la llar"

Per Berta Ruiz

Un moment de la xerrada d'ahir a la tarda al centre Les Basses. A la dreta de la imatge Magín Borrajo, al costat de Francesc Mur del Banc del Temps de Cambrils

El Banc del Temps de Cambrils va organitzar ahir a la tarda, al centre Les Basses, una nova xerrada sobre teràpia familiar. En aquesta ocasió es va comptar amb la presència del psicòleg, psicoterapeuta i membre del col·legi de terapeutes de California, Magín Borrajo. Borrajo és gallec de naixement, però l'any 1959 va marxar als Estats Units, on des d'aleshores treballa i viu.

Anàlisi de l'entorn familiar

Moments abans d'iniciar la seva xerrada, Magín Borrajo atenia a Revista Cambrils Diari Digital i comentava algunes qüestions sobre la teràpia familiar. Aquest, segons va explicar, "és un moviment que va començar cap a la dècada de 1960. Antigament es creia que les patologies que podia patir una persona eren 'intrapsíquiques', mentre que la teràpia familiar va posar l'accent en analitzar l'entorn familiar. L'enfoc de la teràpia familiar és conèixer com es relacionen els membres de la família i com això afecta al caràcter dels nens. Per exemple, a mi em truca una mare per a que vegi el seu fill que està tenint problemes a l'escola. Jo, abans de veure el fill, sempre prefereixo veure els pares i es pot dir que amb molta freqüència, els problemes estan en els pares i els fills treuen a la llum els problemes dels pares. Hi ha moltes coses que poden afectar les famílies. Hi ha famílies que estan estressades, que la parella no s'entén i es baralla davant dels fills, que s'insulten, i pot haver abús de l'alcohol o violència, i totes aquestes coses afecten els nens".

Segons va explicar Borrajo, "la família d'origen és un dels determinants del comportament humà, ja que normalment intentem repetir els comportaments que hem après a la llar, i ho fem amb els amics, a l'escola, etc. Això també és important dins de la teràpia de parella, perquè les dues persones venen de famílies diferents i estan enamorats però al cap de poc temps venen frustracions".

Comenta aquest article