Informació general

Mercè Dalmau és investida alcaldessa de Cambrils

Per Cristina Sierra, Berta Ruiz

Mercè Dalmau i Robert Benaiges en el moment de fer el traspàs de la vara, en el ple celebrat aquest passat dissabte

Mercè Dalmau és des del passat dissabte la nova alcaldessa de Cambrils, la primera de la història, gràcies al suport dels vots dels regidors de CiU, el PP i la PLIC en el ple de constitució del nou Ajuntament. El ple es va celebrar el dissabte al migdia en una atapeïda sala de plens, on hi havia una gran expectació mediàtica i de públic.
En aquest protocol·lari acte van prendre possessió del càrrec els 21 membres que conformaran la corporació municipal durant el mandat 2011-2015. Va ser una sessió marcada per la contundència i la fermesa dels discursos dels tres partits del nou govern municipal –CiU, PP i la PLIC–, on van fer esment reiteradament de la situació econòmica actual, de la necessitat de realitzar una auditoria per conèixer els comptes reals de les arques municipals i de les diferents polèmiques que s'han succeït en els darrers quatre anys del govern tripartit. Especialment contundents van ser els discursos de la líder del PP –Carme Cros– i del portaveu de CiU –Ramon Llobet– qui van carregar contra la gestió del govern sortint. Per la seva part, el cap de llista del PSC –Robert Benaiges– va voler ser "més positiu", tal com ell mateix va dir, mentre que el líder del NMC, Oliver Klein, s'estrenava com a nova força política al panorama local amb un discurs molt col·laboracionista.

Mercè Dalmau rep la vara d'alcalde de mans de Robert Benaiges

L'acte d'investidura s'obria amb la constitució de la mesa d'edat, formada pel regidor més jove –Oliver Klein– i la regidora de més edat, Carmen Quintana. Tots dos van ser els encarregats de dirigir la sessió, abans que la nova alcaldessa prengués possessió del càrrec. Primer, els regidors van ser cridats per ordre alfabètic per procedir al seu jurament o promesa. La majoria van optar per prometre el seu càrrec, excepte els regidors del PP –Carme Cros, David Chatelain i Carmen Quintana– i el regidor de la PLIC –Xavier Martí– que van jurar el seu càrrec. El regidor del NMC –Santi Gámez– va utilitzar les dues fórmules a l'hora, és a dir, va jurar i va prometre. Seguidament, i com a regidors electes, tant el líder de la PLIC –Xavier Martí– com la cap de llista del PP –Carme Cros– van adreçar unes paraules renunciant a ser candidats a l'alcaldia, donat el pacte de suport a CiU, ja que va ser la força més votada a les eleccions. Tot seguit es van repartir les paperetes per efectuar el vot per escollir l'alcalde de Cambrils. En la votació, Mercè Dalmau va obtenir un total de 12 vots, Robert Benaiges va aconseguir 6 vots, mentre que hi va haver 3 abstencions, corresponents als regidors de NMC. Amb aquests resultats, es va proclamar, per majoria absoluta, Mercè Dalmau, com la nova alcaldessa de Cambrils, qui va rebre un llarg aplaudiment de tots els assistents a l'acte. A continuació, Dalmau va prometre el seu càrrec sobre la Constitució espanyola i l'Estatut de Catalunya, i l'alcalde sortint –Robert Benaiges– va fer el traspàs simbòlic de poders fent-li entrega de la vara d'alcalde. A partir d'aquest moment, ja com a alcaldessa, Mercè Dalmau va presidir la resta de la sessió, mentre que la resta de regidors es van redistribuir en els seus seients, tot i aquesta col·locació no serà la que ocuparan durant el mandat. 

La Policia Local requisa una samarreta a un "indignat"

El passat dijous, l'assemblea dels indignats de Cambrils havia convocat una cassolada davant de l'Ajuntament abans que s'iniciés el ple d'investidura, tot i que, finalment, donada la poca assistència es va haver d'anul·lar. Tot i això, algun dels indignats van fer acte de presència i un, que duia una samarreta blanca amb consignes pintades i que la portava lligada a la bandolera, va ser interceptat per la Policia Local abans d'entrar a la Casa de la Vila i se'l van endur a comissaria. Allà se li va requisar i li van donar un rebut amb el qual un cop acabat el ple podria tornar a comissaria i reclamar la seva samarreta. Al rebut hi figurava el següent text: "requisada una samarreta blanca" i a sota clarificava les consignes escrites en aquesta: "tinc els pebrots que m'exploten" i "dijous a les 20 hores a la plaça d'Aragó".


Els discursos de cada grup municipal

Els diferents portaveus de cada grup municipal va fer un discurs en l'acte de constitució del nou govern municipal. De menor a major representativitat, el primer en prendre el torn de paraula va ser el líder de la PLIC, Xavier Martí.

Xavier Martí (PLIC): “Cambrils ha viscut en els darrers quatre anys d’esquenes a segons quines inquietuds i, esperem, que no haguem arribat tard per tal d’arreglar una situació complexa al si d’aquest consistori com és la seva situació econòmica”

El cap de llista de la Plataforma Independent Cambrilenca, Xavier Martí, va agrair, en primer lloc, a la ciutadania que li van donar el vot de confiança, en concret, als 1.062 electors, així com als grups de CiU i PP, que han permès que la PLIC sigui força de govern en aquest mandat.

Tal i com va indicar el cap de llista, pel seu grup era un dia històric per dos motius. En primer lloc, perquè tornen a ser “part activa del nostre municipi, aquesta vegada des del govern”; en segon lloc, pel fet històric que Mercè Dalmau sigui la primera dona alcaldessa, “una mostra que la nostra societat avança cap a la igualtat i avança aquesta vegada per aquelles forces que no se n’han omplert la boca, sinó que han pres decisions per fer-ho posant com a caps de llista una dona”.

Martí va assenyalar que l’acord de govern entre els tres partits és un “símptoma de l’entesa i la feina feta” durant els quatre anys d’oposició “rigorosa”. A més, va emfatitzar que la prioritat del nou govern serà intentar “endreçar el rumb econòmic i el desgavell numèric provocat per la mala gestió” de l’antic govern. “Sabem, d’entrada, que la gestió no serà fàcil però que entenem que, pel compromís que tenim amb la ciutadania, haurà de ser rigorosa i ferma on, segurament, les decisions que es puguin prendre no seran del grat de tothom”, va explicar.

El discurs de Martí va ser molt més rotund quan va fer referència a la davallada del tripartit arreu de Catalunya, així com la desaparició a l’Ajuntament dels representants d’ERC i ICV-EUiA. “La política ha de ser un exercici de responsabilitat, de seny i on el bé comú ha de prevaldre per damunt del bé particular o dels interessos partidistes. Cambrils ha viscut en els darrers quatre anys d’esquenes a segons quines inquietuds i, esperem, que no haguem arribat tard per tal d’arreglar una situació complexa al si d’aquest consistori com és la seva situació econòmica”, va indicar Martí amb contundència.

Per acabar el seu discurs, el cap de llista va dir, com fa quatre anys, que no defraudaran ni als cambrilencs ni a aquells que han confiat en la PLIC i el nou govern, a més de recordar que aquest consistori tindrà molt en compte a la ciutadania, “fent que les portes de l’Ajuntament estiguin obertes per a totes i tots els cambrilencs”.

Oliver Klein (NMC): "Oferirem treball, treball i més treball, sense caure ni en personalismes, ni en partidismes que estiguin per damunt dels interessos dels cambrilencs"

En la seva intervenció, el regidor del NMC, Oliver Klein, va voler felicitar a tots els regidors entrants així com a la nova alcaldessa de Cambrils. En les seves primeres com a portaveu de la nova formació, Klein va deixar clar que al llarg dels propers quatre anys des del NMC oferiran "treball, treball i més treball, sense caure ni en personalismes, ni en partidismes que estiguin per damunt dels interessos dels cambrilencs". Va manifestar que estaran al costat del govern en tot allò que sigui positiu per Cambrils, però que també seran crítics en allò que calgui.
En el seu discurs, Klein va reiterar que una de les principals inquietuds del NMC és un "canvi en la manera de fer política", un canvi que passi per assolir una major proximitat amb el ciutadà, fora de debats supramunicipals. A nivell econòmic, el portaveu del NMC va comentar que es poden fer moltes coses per millorar la situació econòmica de Cambrils i dels cambrilencs, utilitzant totes les eines que es tenen a l'abast. Finalment, es va posar al servei de la corporació i de tota la població.

Carme Cros (PP): “Cambrils ha decidit que no es mereix la política que només té en compte una sèrie de ciutadans, de perdre les formes, de manca de diàleg”

La cap de llista del Partit Popular, Carme Cros, va fer el discurs més dur en clau de càstig cap al tripartit cambrilenc i català. La que serà primera tinent d’alcalde va començar fent referència a l’abstenció de les passades eleccions, una mostra de la “desafecció” política provocada per la mala gestió del tripartit, “una gestió sotmesa a uns criteris com a mínim dubtosos i que han portat a aquest Ajuntament a la pitjor situació econòmica que es recorda”, va afirmar.

Cros va continuar parafrasejant les paraules de Robert Benaiges, ara fa quatre anys en ple de constitució, que “Cambrils no es mereix aquest tipus de política”. “Evidentment, senyors del PSC, Cambrils ha decidit que no es mereix la política que només té en compte una sèrie de ciutadans, no es mereix la política de la imposició, no es mereix la política de la mala gestió dels recursos públics, no es mereix la política de la supèrbia, no es mereix la política de la coacció als treballadors municipals i no es mereix la política, entre d’altres, de perdre les formes, no es mereix la política de la manca de diàleg, no es mereix la política de les portes tancades, no es mereix la política de la no transparència, no es mereix la política de l’engany a la ciutadania. És per això que Cambrils ha dit prou, i ha optat per una altra manera de fer les coses”, va afirmar amb rotunditat la cap de llista.

El seu discurs va agafar un to més dur quan va fer referència a que “ningú pot deslegitimar allò que democràticament ha decidit el poble i no es pot qüestionar cap dels vots”. Cros va continuar mostrant la seva satisfacció pel fet de tenir la primera alcaldessa i tinent d’alcalde dona del consistori en els 34 anys de democràcia i li va demanar a Dalmau “lideratge i diàleg amb els ciutadans i la resta de forces polítiques” i manifestant des del seu partit, lleialtat i suport cap a la nova alcaldessa.

Com Martí, Cros també va agrair als 1.862 cambrilencs que els van votar el passat 22 de maig i va destacar que base del nou govern serà la transparència i la gestió. Demanem paciència als ciutadans, Roma no es va construir en un dia”, va finalitzar.

Robert Benaiges (PSC): "Serem lleials, corresponsables i seriosos i no mediatitzarem la política per tenir titulars atractius. Volem evitar que hi hagi aquesta gran desafecció política i netejar la imatge dels polítics, culpa en primer lloc de nosaltres mateixos, però també dels que s'apunten al carro mediàtic"

Després de rebre nombroses crítiques per part de la PLIC i el PP, en el torn del PSC, Robert Benaiges va voler ser molt "més positiu", segons va dir ell mateix i va criticar dient que, "amb aquests discursos sembla que encara estiguin a l'oposició!". Benaiges va referir-se als resultats del passat 22 de maig, els quals han propiciat una vegada més que, a Cambrils, "no hi hagi grans majories ni un govern d'un sol color, sinó que segueixi la política del pacte". En aquest panorama, segons va explicar, "ha estat CiU qui ha pres la iniciativa i ha triat els seus socis de govern. Un govern que ens sembla lògic, però el que no resulta tan lògic són segons quines ideologies. Espero que els encerts siguin molts pel bé de Cambrils, però els errors seran culpa del govern i sobretot de qui ha decidit aquesta fórmula". Benaiges també va demanar que es faci pública ben aviat la distribució de les noves àrees de gestió, així com el pla de mandat d'aquesta legislatura per tal d'avaluar i fer un seguiment dels diferents objectius al llarg del temps.

En el seu paper com a grup de l'oposició, el líder dels socialistes va dir que faran una feina de fiscalització, control, suggeriments i propostes. "Serem lleials, corresponsables i seriosos i no mediatitzarem la política per tenir titulars atractius. Volem evitar que hi hagi aquesta gran desafecció política i netejar la imatge dels polítics, culpa en primer lloc de nosaltres mateixos, però també dels que s'apunten al carro mediàtic", va dir.

A nivell de projectes, Benaiges va reiterar que faran esforços per arribar a acords amb el nou govern municipal per tal de tirar endavant projectes com l'INEFC o seguir en la línia de modernització de l'administració i de la projecció exterior de Cambrils. En aquesta mateixa línia, l'alcalde sortint també va manifestar que "deixem una herència dolça en molts aspectes, ja que properament el nou govern podrà inaugurar molts projectes. També hem deixat fets molts projectes que es podran tirar endavant quan el nou govern convingui". Finalment, el fins ara alcalde de Cambrils es va posar a disposició del nou govern municipal, "estem per ajudar i per col·laborar", va dir, i va desitjar molta sort a tots en aquesta nova etapa.

Ramon Llobet (CiU): “Algú ha qüestionat públicament aquests resultats, és per això que aquest algú és hora que prengui nota de què li diuen els cambrilencs”

El portaveu de CiU, Ramon Llobet, va prendre el relleu de Carme Cros en fer referència  a que ningú pot qüestionar els resultats ni l’origen dels vots, ja que fer-ho, “seria retrocedir, seria qüestionar un Estat de dret pel qual es va lluitar abans que s’instaurés la democràcia, fer-ho seria per part nostra caure en la falta de respecte a l’adversari, més encara en la falta de respecte a les cambrilenques i cambrilencs que han optat per aquesta opció. Algú ja ho ha fet, algú ha qüestionat públicament aquests resultats, algú ja ha faltat al respecte a l’essència de la democràcia, és per això que aquest algú és hora que prengui nota de què li diuen els cambrilencs”, va afirmar rotund.

Llobet va emfatitzar el canvi pel que han apostat els catalans i els cambrilencs. “Aquesta dada, no fa res més que posar de manifest l’expressió de què la nostra ciutadania ha volgut que el canvi fos possible a Cambrils, més quan veiem com la pèrdua de confiança i de vots que han patit les forces que configuraven el govern tripartit al nostre municipi”, va explicar.

El discurs va continuar amb la referència a les paraules que va dir en campanya Mercè Dalmau: “Vull ser l’alcaldessa de Cambrils i ho seré” i “Vull un Cambrils líder per als cambrilencs”. Tal i com va dir Llobet, hi ha una altra manera de fer les coses des de l’experiència i des de la renovació i els companys de CiU “sabem de la seva capacitat, savem des d’avui que serà una bona alcaldessa per al nostre municipi i no dubtem que serà la líder per al nostre consistori”.

Per acabar el discurs, Llobet va afimar que “volem fer de Cambrils el Cambrils que volen els cambrilencs, prometem feina, prometem el treball del dia a dia, prometem deixar-nos la pell per dur endavant un projecte per al nostre municipi un projecte de tots el cambrilencs”.

Mercè Dalmau: "Com a alcaldessa vull deixar clar que seré responsable de l’acció de govern que a partir d’avui haguem de dur endavant. Una tasca de govern amb corresponsabilitat, però una tasca de govern on la seva alcaldessa no defugirà ni de responsabilitat, ni de lideratges".

La sessió d'investidura es va tancar amb un discurs de la nova alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau. Dalmau va iniciar la seva intervenció dient que "avui és un dia especial pel meu poble, per Cambrils. Ens trobem davant la constitució del plenari que representarà en aquesta corporació la voluntat manifestada el passat 22 de maig per la ciutadania a les urnes. Unes urnes, que han fet que avui també sigui un dia especial per a mi. Avui assumeixo la màxima responsabilitat i el màxim honor que pot tenir un cambrilenc, avui accepto el repte d’encapçalar el govern del meu municipi, del meu poble, de la meva ciutat. Accepto l’honor de ser alcaldessa de Cambrils. La primera alcaldessa en la història del meu poble".

Adreçant a la resta de regidors que van prendre possessió, Dalmau va dir que, "prenem una responsabilitat excepcional de representar Cambrils i treballar pel bé de tots. Els encoratjo a exercir aquesta responsabilitat des del convenciment. Avui, Cambrils inicia una nova etapa, on per primera vegada una dona pren la màxima responsabilitat. Vull destacar la tasca de totes les dones que han estat regidores d'aquest consistori i destacar la figura d'aquelles que, sobretot, avui m'acompanyen en aquest plenari". En aquest punt, Dalmau va voler tenir un record especial vers la figura de la desapareguda Maria Dolors Medina, que va ser la primera dona regidora del consistori cambrilenc i la primera candidata a l'alcaldia de Cambrils, l'any 1983.

D'altra banda, Mercè Dalmau també va tenir unes paraules de record i d'agraïment a totes aquelles persones que "han confiat en la meva persona durant tots aquests anys", així com als companys de candidatura i a tots els votants que van donar confiança  a la formació el passat 22 de maig, fent que CiU passi de ser la tercera força a ser la primera.

Quant al pacte de govern establert amb la PLIC i el PP, la líder de CiU va ser clara i ferma dient que, "com a alcaldessa vull deixar clar que seré responsable de l’acció de govern que a partir d’avui haguem de dur endavant. Una tasca de govern amb corresponsabilitat, però una tasca de govern on la seva alcaldessa no defugirà ni de responsabilitat, ni de lideratges. I que actuarà amb el compromís ferm de ser transparents, d’explicar les coses tal com són i tal com estan i per això tindré l’autoritat moral i ètica per reclamar en el mateix grau la responsabilitat a aquells que possiblement fins ara no l’han volguda tenir. Que ningú no pateixi, nosaltres mirarem endavant, però per mirar endavant hem de saber què han fet els que han estat darrera. Ho sabrem, i ho explicarem i serem nosaltres, seré jo com a alcaldessa qui malgrat dur un govern amb corresponsabilitat amb els meus companys regidors assumiré les decisions que s’hagin d’assumir".

D'altra banda, la nova alcaldessa també va aprofitar per presentar els grans eixos programàtics del pla de mandat 2011-2015, basats fonamentalment en una gestió econòmica eficient, continguda, rigorosa i optimitzant els recursos; una promoció econòmica de suport a l'emprenedor i fent un Ajuntament al servei de les persones. Per acabar, Dalmau va deixar un "petit racó personal" d'agraïments, a tota la seva família, "pel seu suport, compromís i comprensió".

Comenta aquest article