Societat

Gresca, música, esport, foc i tradició marinera per a la Festa Major de Sant Pere 2011

Per Berta Ruiz

Fede Baíllo, Jacob Gil, Jordi Savall, Anton Llaveria i Jordi Piqué, ahir, a la roda de premsa de presentació dels actes de la Festa Major de Sant Pere

La Festa Major de Sant Pere 2011 arriba un any més carregada d'activitats, festa, música, esport, foc i tradició. Enguany, els actes s'encetaran el dia 21 de juny i s'allargaran fins el dia 2 de juliol, completant una dotzena de jornades lúdiques i festives per a totes les edats. El programa de la Festa Major de Sant Pere es presentava ahir a l'Ajuntament en una roda de premsa a la qual hi van assistir el regidor de Festes en funcions –Jordi Savall–, el president de l'Arjau Vela Llatina de Cambrils –Anton Llaveria– acompanyat de Jordi Piqué, membre d'aquesta mateixa entitat, el president dels Diables Cagarrieres –Jacob Gil– i el secretari dels Vent d'Estrop Vogadors de Cambrils, Federico Baíllo.

Arribada de la Flama del Canigó

Com en els darrers anys, un dels plats forts que encetaran el programa d'actes serà l'arribada de la Flama del Canigó a Cambrils, el dia 23 de juny, que enguany acabarà la festa a l'avinguda del Mil·lenari, on es farà la rebuda de la Flama, es llegirà un manifest, s'encendrà una foguera, hi haurà espectacle de foc amb els Cagarrieres, ballada de sardanes i coca de sucre i vi dolç. Com és tradició, la revetlla de Sant Joan es farà a l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer, a l'Eixample.

5a Trobada de vela llatina

El cap de setmana del 24 al 26 de juny, Cambrils acollirà la 5a Trobada de vela llatina. Tal com van explicar Anton Llaveria i Jordi Piqué de l'Arjau Vela Llatina, per aquesta edició s'esperen una vintena d'embarcacions provinents d'arreu de la costa catalana, del País Valencià, i fins i tot el sud de França, que arribaran a Cambrils per mar. Divendres 24 a la tarda es farà la rebuda de les embarcacions, s'inaugurarà l'exposició "El viatge dels sardinals" al Club Nàutic de Cambrils i es farà una cercavila fins a la Confraria de Pescadors. El dissabte es farà una navegació conjunta, mentre que diumenge, tindrà lloc la 3a Navegada Josep Lluís Savall.
El diumenge 26 també s'organitzaran les regates populars de llaguts de Sant Pere, a càrrec dels Vent d'Estrop Vogadors de Cambrils.

6a Festa de l'Ormeig

Un altre dels actes estrella del programa de Sant Pere serà la ja tradicional Festa de l'Ormeig, organitzada per l'Arjau Vela Vela Llatina, que enguany arriba a la seva sisena edició. La gran novetat d'enguany serà el canvi d'ubicació d'aquest acte, ja que es realitzarà per primera vegada a la platja del Regueral. El dissabte 25 de juny, a partir de les 17.30 hores s'iniciaran les activitats amb una demostració de navegació tradicional, una cercavila pel port, un taller didàctic per a la canalla, mentre a les 19 hores començarà pròpiament la Festa de l'Ormeig amb la recreació d'oficis antics, la tirada del rall, la demostració de les remendadores, i la tradicional tirada de l'artet. També hi haurà fideus rossos (a un preu de 3 euros) i música amb un concert de Miquel del Roig, que tancarà la festa.
El mateix dissabte 25 també s'organitzaran activitats pels més joves, a càrrec de l'àrea de Joventut i el programa Carretera i Manta. Durant tot el dia, davant de l'ateneu juvenil, hi haurà una carpa de paintball, futbol, streetball, play station, zona de hip hip i skate. A partir de les 22 hores, a la sala de concerts de l'ateneu, tindrà lloc un concert amb Jukebox, The Kow i Teràpia de Shock.

Diada de Sant Pere

El dia 28 de juny a la nit es farà la tradicional Revetlla de Sant Pere amb l'orquestra Girasol, a l'aparcament del Parc del Pescador. El dia 29 de juny, diada de Sant Pere, centrarà el gruix dels actes més tradicionals. Com cada any hi haurà seguici popular i ballada dels elements festius al matí, mentre que a la tarda al Parc del Pescador hi haurà cucanyes i animació per a la canalla i havaneres a la nit. L'endemà 30 de juny, seguirà el ball i la gresca al pàrquing del Parc del Pescador amb un concert a partir de les 23 hores amb La Soul Machine.

1er Cagafocs de Cambrils

El dia 1 de juliol tindrà lloc una de les grans novetats del programa d'enguany: la 1a edició del Cagafocs de Cambrils, organitzat pels diables Els Cagarrieres de Cambrils. A les 20 hores del vespre, al barri de l'Eixample, es farà el bateig de la colla infantil de diables Els Cagarrieres –apadrinats pels diables de La Selva– i després iniciaran un petit correfoc pel barri. A partir de les 22.30 hores començarà el 1er Cagafocs, amb la participació de les colles de Garcia, Reus, Valls, Riudoms, la Farnaca de Cambrils i els diables cambrilencs. Després del correfoc es farà una encesa final i seguidament, s'iniciarà una tabalada que portarà tots els participants fins a l'aparcament del Parc del Pescador, on hi haurà concert amb els grups Brams i Maitips.

Trobada de timbalers

L'endemà 2 de juliol, pels carrers del port, es farà una Trobada de timbalers amb la participació d'una desena de colles provinents de Marçà, d'Alforja, de l'Hospitalet de l'Infant, de Sitges, de Manresa, d'Igualada, de Castellvell del Camp, dos grups de Barcelona  i els timbalers Cop de Cap de Cambrils. Es farà una ruta pels carrers de vianants del port i finalment s'acabarà a la platja del Regueral on s'iniciarà la revetlla Jove de Sant Pere amb els grups Fugados de Alcatraz i La Banda Puig.

A nivell esportiu, en el marc del programa de Sant Pere també hi haurà un campionat de futbol 7, campionat d'Espanya de tir amb arc, la cursa ciclista dels Països Catalans, campionat de Catalunya de volei platja, campionat de rugby platja i un torneig de futbol de base, entre d'altres.

Comenta aquest article