Societat

El professor d'Economia Arcadi Oliveres explica a Cambrils que l'especulació és la causa principal de la crisi actual

Per Jonathan Galán

La xerrada d'Arcadi Oliveres va aixecar una gran expectació

El professor d'economia de la UAB Arcadi Oliveres va oferir ahir al vespre en una de les sales del Ateneu Juvenil una xerrada titulada "El dret a la indignació i la realitat col·lectiva". Aquesta estava emmarcada en les novenes Jornades Solidàries de Cambrils, organitzades per l’àrea de Cooperació i Solidaritat de l’ajuntament de Cambrils i pel Consell Consultiu Cambrils Ciutat Solidària. A la xerrada, el tema de la indignació ciutadana va ser el protagonista juntament amb un dels factors més importants de la crisi actual: l'especulació.

L'especulació, causa principal de la crisi

La xerrada va començar fent un esment a la crisi. "Una crisi la qual fa aproximadament quatre anys que dura i que ha portat una pobresa tant al primer com al tercer món. Ha generat pobresa a tots dos costats i és impossible entendre una sense l'altra", va dir Oliveres. Segons va comentar, "s'ha dedicat a sumar la quantitat de capital que s'ha injectat a la banca per part de tots els governs mundials. Això dóna la suma de 2.700.000.000. Després d'això va matisar que es podria eradicar la fam al món 54 vegades".

El catedràtic va voler destacar l'especulació com a causa principal de la crisi. Explicava que, "avui dia és molt més fàcil especular. Al matí pots mirar internet i trucar el teu corresponsal a la borsa de Tokyo que compri per 1.000 i vendre a la tarda a Nova York per 1.003". Va afegir dades com que l'especulació mou 40 vegades més capital que el comerç global i que no hi ha cap autoritat al món que es dediqui a controlar l'especulació. També va explicar la història de George Soros "el major especulador a títol individual, ja que el major especulador col·lectiu es diu Caixa i de cognom Pensions". Aquest va comprar l'any 1992 totes les lliures esterlines durant deu dies, les va vendre totes de cop per tal que es devaluessin i un cop el mercat estava inundat de lliures barates les va tornar a comprar totes per vendre-les poc a poc al seu preu original. Una altra dada oferida va ser que tots els màxims càrrecs econòmics d'Estats Units, tots treballaven a Gordon Sacs, empresa imputada diversos cops, cosa que els converteix en delinqüents.

"Hipoteques escombraria"

Després va fer una breu explicació de la causa de la crisi actual. Aquesta va esclatar l'any 2007 arran de les hipoteques escombraria, la capacitat de segones i terceres hipoteques i les asseguradores. Acte seguit es va referir als fons sobirans, fons que tenen 11 països, sobretot els del petroli però també països amb moltes exportacions i poques importacions com Xina qui invertien els guanys prestant capital als bancs europeus qui feien hipoteques a trenta anys quan les divises eren a sis. Un cop salvats pels governs tallen el crèdit i es provoca la crisi. Una altra de les queixes d'Oliveres van ser els ERE aplicats en empreses que durant anys han tingut guanys importants i que a més ara amenacen a l'administració.

Relació entre banca i política

Una altra de les dades que va aportar és que l'obra social de la Caixa és només el 20% del benefici, quan en teoria tots els beneficis hi haurien d'anar destinats. Els altres són un 20% d'estalvi i un 60% per a l'especulació en empreses com Repsol, Endesa o els peatges. Un dels temes que més indignació suscitava era quan Oliveres es referia a les relacions entre els responsables econòmics dels partits i les banques. "Els partits no parlaran mai malament de la banca quan han de passar per caixa cada quatre anys. Els polítics fan la ruta: Banco de Santander, BBVA, la Caixa i Palau de la Música", va dir. Es va referir a un nou concepte, la banca ètica, la qual imposa unes condicions com saber d'on provenen tots els diners  i a canvi garanteixen invertir únicament en projectes ecològics, educació, etc.

Seguint amb el tema econòmic va voler remarcar la seva opinió sobre la moneda comunitària. El professor va deixar clar que ell pensava que l'euro hauria de desaparèixer per donar lloc a dues monedes comunitàries. Una pels països forts i una altra pels països més dèbils com Espanya per poder-la devaluar.

Un dels casos que va denunciar va ser el del rescat de Grècia. Espanya que va aportar la mateixa quantitat que ha estalviat amb la baixada del 5%, la desaparició del xec bebè i l'estancació de les pensions ha ajudat a Grècia qui s'ho ha gastat per pagar el deute que tenia amb Alemanya d'armes.

Les solucions que posava Oliveres eren les següents:
1- L'aplicació de la taxa Tobin, la qual aplica un impost de l'1 per mil a les activitats d'especulació.
2- Perseguir amb més mitjans la evasió d'impostos.
3- Nacionalització dels bancs que han estat salvats amb capital públic.
4- Rondinar i queixar-se davant de les injustícies
5- Com és una crisi laboral també, una mesura molt polèmica però efectiva seria treballar menys hores per repartir molt més la feina. Històricament la jornada laboral ha disminuït de 14 a 12 després a 10 per arribar a 8. Preguntava Oliveres, qui som nosaltres per frenar la història.
6- Tot i no estar del tot d'acord entén que la feina de les ONG com Càrites, Creu Roja estan assegurant la supervivència de moltes famílies.
7- Entendre que el creixement econòmic no el recuperarem mai i si ho fem serà a expenses de les noves generacions i del tercer món.
8- Eliminar una despesa inútil com és la militar la qual manté les seves partides mentre els serveis socials es veuen reduïts.

Mai culpar als immigrants com a causants de la situació. Segons va dir, e"n el cas espanyol, els immigrants han omplert el buit causat després del "baby boom" i per tal de mantenir els joves i els pensionistes, si la crisi acabés el 2014 Espanya hauria de rebre 250 mil immigrants anuals". Va afegir que el restant els costos que produïen els immigrants al govern, seguia guanyant 6 milions d'euros totals. 

Després de la xerrada, Oliveres va respondre algunes de les qüestions que els assistents a l'acte li van preguntar. Finalitzat això Salvador Mates feia una crida a l'assistència de l'últim acte de les jornades, el proper dissabte 28 de maig amb la celebració de la mostra d'ONGD al Mollet del Rec de 17h a 21h, amb més de 20 estands participants i actuació del Cop de Cap.

El professor Arcadi Oliveres en un moment de la seva intervenció

Comenta aquest article