Informació general

Intens debat electoral amb els 9 candidats que es disputen l'alcaldia de Cambrils

Per Ignasi Martí, Josep Maria Ferrando, Berta Ruiz

Els candidats i el moderador en el moment de començar el debat electoral

Els 9 candidats a l'alcaldia de Cambrils que concorren a les Eleccions Municipals del proper 22 de maig, van participar, ahir al vespre, al debat electoral que van organitzar Revista Cambrils i el Sindicat de Periodistes de Catalunya. El debat, que va ser moderat per Ricard Checa, representant del Sindicat de Periodistes de Catalunya a la demarcació de Tarragona, va ser força intens i es van repassar els principals temes de l'actualitat municipal. El debat va durar unes dues hores i mitja i va ser seguit per prop de 300 persones que omplien l'aforament del cinema Rambla.

Tres blocs temàtics

El debat electoral es va estructurar en tres blocs temàtics als que van seguir unes quantes preguntes i un darrer apartat de comiat en el que cada candidat podia apel·lar al vot cap a la seva formació. En el primer dels blocs temàtics es va repassar l'estat del deute municipal i les mesures de caire econòmic que caldrà emprendre en aquest proper mandat. El segon apartat tractava de l'estructura de l'Ajuntament així com de les societats municipals. En el tercer es va debatre sobre el futur de les grans obres públiques que, en aquest moment, han quedat pendents.

Pactes, impostos, comunicació, ocupació i cost de la campanya

La primera de les preguntes del públic es va referir al tema dels pactes. Els candidats van expressar el que ja porten dient aquests dies en campanya, mostrant, això sí, una certa prudència a l'hora de pronunciar-se. Pel que fa als impostos, la segona de les preguntes, hi va haver una certa unanimitat en no apujar l'IBI per damunt de l'IPC i un matís del candidat socialista en el sentit de que el tipus impositiu, per aquest proper mandat, no hauria de sobrepassar del 0'78.
La tercera pregunta, formulada pel Sindicat de Periodistes de Catalunya, va ser per Robert Benaiges preguntant-li sobre el model de comunicació municipal i els mitjans de comunicació públics, que, segons va dir el moderador, "depenen directament d'Alcaldia". Benaiges va dir que se seguia el model dels anteriors mandats.
Després de respondre una nova pregunta del públic, referent al tema d'atenció a les persones i ocupació, per part de tots els candidats, es va acabar aquest apartat amb una pregunta sobre el cost de la campanya electoral. El cost de la campanya, per VxC, CiU, PP i ICV és del voltant dels 10.000 euros; NMC es gasta uns 6.000 euros, SI uns 1.000 euros i la PLIC té un crèdit de 18.000 euros. Per la seva part, el PSC va dir que tot el material ve de Barcelona i ERC no va voler donar números. A banda, CiU, PP i SI també van dir que una part del material els arriba des de fora.

Les frases

Robert Benaiges (PSC)

“L’economia municipal està immersa en l’ambient general que afecta tot l’Estat i el món. Vam patir una important davallada ‘ingressos ordinaris, però en els dos darrers anys hem utilitzat instruments per assolir un pressupost equilibrat”

“El tema de l’economia és el més recorrent durant aquesta campanya, un debat provocat de manera artificial per les diferents forces, que generen controvèrsia per donar una imatge negativa”

“Al mes de febrer vam fer una enquesta sobre els temes que més preocupen els cambrilencs. Al 50% va dir que l’atur, mentre que només un 1,4% li preocupa el tema impositiu”

“No entenc com es pot dir que els números de l’Ajuntament estan malament si no saben ni com estan!”

“No entenc com qui va ser regidor de Promoció de Ciutat pot dir que les coses s’han fet malament. Ens hauríem de mirar al mirall!”

"L'Ajuntament no està sobredimensionat. Hi ha 394 persones en nòmina. Que l'Ajuntament està en una situació límit per l'excés de personal és un tema recorrent"

"Volem completar el pla de ciutat, treballar per modernitzar l'administració, seguir sent un referent al territori i dinamitzar l'economia. Hem de tenir equipaments de primera com el teatre auditori si volem que Cambrils sigui una ciutat de primera"

Xavier Martí (PLIC)

“Dir que l'economia del govern no està tocada és faltar a la veritat. La pòlissa que s'ha contractat per fer front a la despesa ja està utilitzada en un 50%, això significa que per al proper exercici l'IBI estarà hipotecat. S'hauria d'haver fer una contenció més gran de la que s'ha fet”

“Pel que fa al personal, creiem que la feina de regidor l'ha de fer el regidor. Els càrrecs de coordinador són innecessaris i s'han d'eliminar. 393 treballadors és la xifra que ens donen però no ens diuen els que han anat a parar a les empreses municipals”

“A les obres del Pòsit, s'hauria de bonificar als veïns que ho estan passant malament amb les obres.
El projecte de la Rambla Jaume I, que és una reivindicació històrica, cal que es tiri endavant ara que hi ha un projecte. L'INEFC, és un projecte important que pot generar culturar i potenciar l'economia. Les fases 2 i 3 de la Llosa s'han de fer. És un compromís de l'actual govern que el nou govern que surti de les eleccions no té altre remei que realitzar”

“Amb els grups de l'oposició m'hi he trobat a gust. Els pactes, però, els decideixen els ciutadans de Cambrils amb els seus vots”

“Els impostos en temps de crisi no s'han de pujar, el que marqui l'IPC i prou”

“Hem contractat un préstec de 18.000 euros per pagar la campanya. Aquest préstec el tornem amb part del sou de regidor durant la legislatura”.

“Fa 8 anys que tinc representació amb la PLIC. La primera vegada demanàvem i vam aconseguir tenir veu a l'Ajuntament, la segona demanàvem que la gent se sumés al nostre projecte. Ara, volem tenir responsabilitats de govern, amb un programa que serà actiu i estarà obert per a que la gent hi pugui aportar coses”.

-Mercè Dalmau (CiU)

"Que la situació financera de l'Ajuntament és molt preocupant no és una obsessió, és una realitat"

"El cost dels càrrecs de confiança i dels coordinadors és de 500.000 euros l'any"

"Vaig preguntar per escrit el total de treballadors que té l'Ajuntament i el cap de personal em va dir que primer ho havia de preguntar a l'alcalde"

"S'han creat empreses municipals sense criteris clars"

“Tenim l’obligació legal d’acabar les fases 2 i 3 de la Llosa el març de 2012 sinó la Generalitat ens farà retornar els diners”

“No volem un auditori que surti a les revistes de disseny com diu l’alcalde”

“Cambrils necessita un canvi, s’han de millorar les formes de gestionar”

-Carme Cros (PP)


“Quan el govern va entrar es va trobar amb molts diners al banc, hi va haver una gran entrada de diners per la venda de terrenys, per la venda del servei de l’aigua i pel 'boom'  de la construcció, però no es va eixugar el deute i l'Ajuntament es va continuar endeutant”.

“Estem a maig de 2011 i encara no tenim tancats els comptes de 2010. El dèficit pot ser una barbaritat!”

“Proposem mesures per complir-les, amb canvis en l’estructura i el funcionament de l’Ajuntament, i estalviar en aquelles depeses que són supèrflues”

“El PP no vol retallades de serveis al ciutadà, perquè els serveis s’han de seguir donant”

“La plantilla de personal no s’ha d’incrementar, s’ha de congelar, però no retallar, perquè els funcionaris tenen dret al seu lloc de treball. Proposem eliminar els càrrecs de confiança"

"La primera obra que s'ha d'acabar és l'N-340 i les fases 2 i 3 de la Llosa. Nosaltres no proposem obres noves, perquè toquem de peus a terra. El  pressupost està hipotecat perquè s'hauran de tornar molts diners. No volem fer promeses falses, tenim idees però hem de ser responsables"

"Senyor Matas, diu que vol retallar en despesa energètica i fa un edifici tot de vidre com l'ateneu que no sembla gaire ecològic. Com ho farem a l'estiu? Haurem de sortir a prendre l'aire a sota d'una palmera!"

-Jordi Fargas (ERC)

“Cambrils no és ni Salou ni Vila-seca, els nostres ingressos surten de l’IBI i si cal un nou pla de sanejament ho farem, hem de ser molt austers amb la despesa”

“Hem de reduir la despesa i exigir a la Generalitat una llei d’administració pública”

“el 30 per cent dels serveis que financem no son de competència municipal, ens referim a polítiques de benestar social, formació i educació”

“Cambrils te un creixement exponencial que fa que es passi dels 32.000 habitants censats que en total poden ser 40.000 fins arribar als 130.000 a l’estiu, això fa que les despeses en serveis es disparin”

“No hem plantejat cap pacte per endavant estem disposat a col·laborar amb tothom, però tenim preferència per un govern de progrés i d’esquerres”

“Hem de donar tots els serveis, però no s’han d’augmentar els impostos per sobre de l’IPC”

“Als únics que haig de donar compte de les despeses electorals són els meus militants”

-Salvador Matas (ICV-EUiA)

“Les finances municipals són molt importants, però el més important és l’atenció a les persones”

“Abans de 2003, Cambrils tenia moltes mancances i el govern va voler recuperar el retard històric. En aquests últims anys s’han invertit 128 milions d’euros, una inversió feta amb intel·ligència, buscant subvencions com la del Pla de Barris”.

“L’endeutament de l’Ajuntament de Cambrils és moderat. L’any 2002 hi havia una ràtio de 1.027 euros de deute per habitant i ara està en 1.196 euros per habitant. Per sota dels límits legals. L’Ajuntament no està a la ruïna, això no és veritat!”

“Com que hem de demanar perdó els del govern? Aquesta és una crisi paradoxal, on la gent que té menys està pagant els plats trencats, mentre que els que més s’han enriquit han marxat de ‘rositas’, quan haurien d’estar a la presó”

“Des de l’oposició sempre sentim la mateixa cantarella que si a l’Ajuntament hi ha massa treballadors. Cambrils ha crescut espectacularment, amb més de 1.000 habitants cada any. Cal seguir donant serveis, però s’ha replantejat i s’ha fet un esforç”.

"Hem de ser realistes i sincers i veure què passarà amb la situació econòmica. Hem de gestionar amb austeritat, però amb equitat. Hem de prioritzar les inversions que creïn ocupació: desenvolupament del polígon Belianes, el viver d'empreses, el teatre auditori, fer més llars d'infants i invertir en estalvi energètic"

"Els edificis no els fa el regidor, senyora Cros!. L'ateneu és el primer edifici intel·ligent de Cambrils, plenament estalviador"

-Oliver Klein (NMC)

"La prioritat ha de ser preocupar-se pels aturats de Cambrils. No s'han fet les polítiques suficients en aquest sentit"

"No som una administració exemplar, sinó mireu hi ha el cas de la problemàtica de la policia, problemes laborals interns... És un autoengany, una autocomplaença de la realitat de l'Ajuntament"

"Si les empreses fan sacrificis, l'Ajuntament també, no acomiadarem treballadors municipals, però no s'ampliarà personal"

"Cal és una regeneració democràtica, un contracte amb la població"

"Jo no he estat convidat al debat dels mitjans municipals, en el que hi hauria hagut d'haver-hi tots els candidats a les eleccions"

"Creiem que és necessari el canvi, canvi de generació, i tinc les forces i em veig com alcalde de Cambrils"

-Gemma Capella (SI)

“M'alegra saber que hi ha un pla de sanejament, perquè vaig anar a l'OAC i no em van poder facilitar la informació sobre aquest pla”

“Hi ha infraestructures que són confoses, hi va haver una roda de premsa per explicar els fons FOMIT destinats a la Llosa i l'alcalde i l'interventor no es van posar d'acord en la resposta. L'interventor va dir que s'havien destinat a altres obres”.

“Creiem que el polígon Belianes és essencial; falten llars d'infants però fer instal·lacions més pràctiques, no com la Galereta, perquè hi ha d'haver un bon balanç entre estètica i pràctica”.

“Com a partit independentista no pactarem amb els partits que perpetuiïn l'expoliació que pateix Catalunya per part de l'Estat”

“No es pujarà l'IBI per damunt de l'IPC”

“El material de campanya ens ve de Barcelona, però com podeu veure pels carrers és escàs. Hem posat 1.000 euros entre tots i comptem amb la bona voluntat de tota la gent de la candidatura que aporta hores de feina”

“Som un equip jove, amb moltes ganes de treballar. Volem portar la gestió de l'Ajuntament com si fos casa nostra, sense estirar més el braç que la màniga. Volem ser la minoria creativa que determini el futur”

-Chencho Sánchez (VxC)

“Govern i oposició han de demanar perdó al poble. No sabem on estem, ni d'on venim”

“No s'ha parlat de la indemnització pel Parc Samà, dels impostos que es deuen, de les factures desades al calaix”

“He anat sumant i em surten 72 milions de deute, aproximadament”.

"Tota la nostra propaganda electoral s'ha fet al poble. La majoria dels partits ho fan fora"

"Cal una agilització de permisos d'obres, per exemple obres petites que tardin més de 10 dies a contestar doncs, autoritzada"

"L'Ajuntament ha de seguir el “en caso de quebranza, no hacer mudanza” i “mas cultura y menos esculturas”

"Oferim respecte, treball, seguretat, senyalització del Cambrils est pel de Vilafortuny"Comenta aquest article