Cultura

Es presenta "Cambrils de festa", un conte il·lustrat per a que els xiquets i xiquetes coneguin les festes i tradicions locals

Per Berta Ruiz

Un moment de la presentació del conte "Cambrils de festa", ahir al vespre al Centre Cultural. D'esquerra a dreta: Marcel Blàzquez, Jordi Savall, Joan Tarés i Ignasi Martí

Ahir al vespre es presentava al Centre Cultural, en el marc del programa Dies de Llibres, el conte infantil "Cambrils de festa", un projecte pensat per a que els xiquets cambrilencs coneguin de més a prop i amb més detall el calendari festiu de Cambrils: les seves festes, les seves tradicions més típiques, el seu seguici festiu i la seva història cultural i patrimonial. "Cambrils de festa" és una iniciativa del departament de Festes de l'Ajuntament, escrita per l'historiador cambrilenc Ignasi Martí, il·lustrada per un altre cambrilenc Joan Tarés i dissenyada i maquetada per un tercer cambrilenc, el dissenyador Marcel Blàzquez.

Tot i que ahir tenia lloc la seva presentació, el conte encara no està disponible ja que s'estan acabant de perfilar els darrers detalls. Tant el regidor de Festes –Jordi Savall– com els seus autors, es van excusar d'aquest fet i van comentar que en un parell de setmanes el llibre ja estarà disponible. Després, es distribuirà entre els alumnes cambrilencs d'entre 5 i 11 anys de totes les escoles del municipi, i també estarà disponible gratuïtament als diferents espais municipals. En aquesta primera edició se n'editaran 5.000 exemplars, amb l'objectiu de fer arribar les festes de Cambrils als més menuts, tal com va comentar Savall.

Una eina per explicar les festes de Cambrils a les escoles

En la seva intervenció, Marcel Blàzquez va comentar que la idea d'aquest projecte va néixer arrel del "xup-xup" que en els darrers anys han experimentat les festes cambrilenques. "Quan veus que molts nens segueixen el seguici, les festes de Cambrils, que s'ho passen bé i que riuen, crec que feia falta un element per explicar tot això a les escoles", va dir. L'obra s'estructura cronològicament, seguint el calendari des de les festes de Nadal fins completar els dotze mesos de l'any. Hi ha la típica festa de Reis a Cambrils, les festes de Sant Antoni, el Carnaval, la Setmana Santa, la festa de Sant Jordi, les festes Majors, la Nit del Foc, així com tot els elements representatius del seguici festiu i un desplegable amb les diferents peces de la festa cambrilenca. Segons va explicar Blàzquez, els dibuixos són escenes corals amb un breu text explicatiu sobre cada festa.

"Un pas més en la conscienciació de la nostra identitat cultural"

A nivell del text i de la història de les festes, Ignasi Martí va comentar que calia fer una retrospectiva, aturant-se en la seva evolució i en els seus alts i baixos. De fet, segons va dir, als anys 80 la Festa Major de la Mare de Déu del Camí va estar a punt de desaparèixer i ara, a l'any 2011, "ens trobem amb la presentació d'una eina de divulgació del nostre calendari festiu". Martí va comentar que aquest és un pas més en la "conscienciació de la nostra identitat cultural. Crec que és una de les assignatures pendents definir què és ser de Cambrils. Aquesta és una eina de divulgació per a tothom, pels nous cambrilencs i pels cambrilencs de sempre, feta per gent que ha viscut aquestes festes i aquestes tradicions que ens són tan pròpies". L'historiador local també va referir-se a que quan l'any 1992 es va posar en marxa la Colla Gegantera Tota l'Endenga, "no ens seguia ningú, perquè no se li donava importància. Ara sí, perquè han estat molts anys de picar pedra, de treballar i de persistir per aconseguir una identitat pròpia com a poble i com a nació. Com a cambrilencs i com a catalans hem de fer nostre aquest llibre i fer-lo llegir".

Finalment, l'encarregat de les il·lustracions del conte –Joan Tarés– es va mostrar satisfet de poder participar en un projecte d'aquestes característiques. Tal com va comentar, "hem volgut fer un treball que sigui amè, encarat a un públic infantil i juvenil. Per això els dibuixos destil·len diversió, tot buscant aquells bons records que guardo de les festes del meu poble". Tarés també va voler agrair públicament el suport de la seva parella, Montserrat Navarro, que també ha col·laborat en pintar algunes imatges.

Comenta aquest article