Informació general

CiU, PP, la PLIC i SI denuncien davant la Junta Electoral de Zona l'acte d'inauguració de l'escultura del port que s'ha de fer avui

Per Berta Ruiz

Ahir s'estaven fent els darrers retocs a la instal·lació de l'escultura al port de Cambrils

CiU, el PP, la PLIC i SI han denunciat davant de la Junta Electoral de Zona de Reus l'acte d'inauguració de l'escultura en record al centenari de l'Any de les Desgràcies de 1911 –creada per l'artista cambrilenc David Callau–, que està previst que es realitzi avui a les 21.30 hores a les Escales Reials del port de Cambrils. Els tres partits de l'oposició de l'Ajuntament, CiU, PP i la PLIC, oferien ahir al matí una roda de premsa conjunta per explicar que han presentat les seves respectives denúncies, de manera individual, d'acord amb l'incompliment de l'article 50 de la llei electoral, on es prohibeix, "qualsevol acte d'inauguració d'obres, serveis públics o projectes d'aquests, qualsevulla que sigui la denominació utilitzada”. Els tres partits demanen que aquest acte no es realitzi ja que consideren que és un acte electoral. Cal destacar que les resolucions de la Junta Electoral de Zona es poden produir de manera immediata i per tant, des de la presentació de les denúncies fins a la celebració de l'acte, aquesta pot comunicar a l'Ajuntament de Cambrils que no es pot realitzar la inauguració.

Mercè Dalmau: "Aquesta inauguració no es pot dur a terme, s'està cometent una infracció i un incompliment per part de l'equip de govern"

En aquest sentit, la cap de llista de CiU –Mercè Dalmau– va criticar que de l'acte d'avui se'n diu que és "una descoberta de l'escultura", però va afirmar que "això no deixa de ser una inauguració i aquesta no està permesa, perquè no és una celebració habitual i no compleix cap de les excepcions que marca el propi reglament. Aquesta inauguració no es pot dur a terme, s'està cometent una infracció i un incompliment per part de l'equip de govern". L'alcaldable de CiU va demanar que si els partits de l'oposició compleixen amb el que diu la llei, el govern ha de fer exactament el mateix.

El PP critica el cost de l'escultura, 118.000 euros, "els quals es podrien destinar a ajudes socials"

Per la seva part, la líder del PP –Carme Cros– també es va sumar a les afirmacions de Dalmau i va afegir que en el seu moment, tant CiU com el PP, es van abstenir quan es va presentar el projecte de l'escultura en una sessió plenària. Va dir que no estan en contra "de la cultura" ni d'una escultura que pot donar una bona imatge de Cambrils, però el que sí va criticar és el cost d'aquest muntatge, uns 118.000 euros. Cros va comentar: "considerem que en aquest moment no és oportú fer una escultura en plena crisi econòmica. Creiem que per un govern que se'n diu d'esquerres i que sempre diu que el més important són les persones. Crec que aquestes persones no podran entendre que es dediquin aquests diners a una escultura quan es podrien destinar a beques de llibres, de menjador o es podrien donar unes quantes ajudes socials a famílies que ho necessiten. Això no és política d'esquerres".

La PLIC critica l'acte, però "recolza els artistes cambrilencs"

Xavier Martí va recordar que des de la PLIC es va donar suport a aquesta iniciativa però també va criticar que aquest acte està dins d'un període electoral, "on hi ha una llei que és molt clara. Aquest acte està prohibit i per tant, presentem la nostra queixa. La llei està feta per a tots i s'ha de respectar". No obstant, Martí va reiterar que des de la seva formació es recolza totalment els artistes cambrilencs i les seves creacions. "En cap moment estem en contra dels artistes locals", va dir.

Solidaritat Catalana se suma amb un comunicat

Sobre aquest mateix tema, SI també ha presentat una denúncia davant de la Junta Electoral de Zona de Reus. La formació ha emès un comunicat on s'exposa que l'acte d'avui "constitueix una violació flagrant de la llei electoral", i demana que es prohibeixi la realització d'aquesta inauguració.

Carme Cros (PP), Mercè Dalmau (CiU) i Xavier Martí (la PLIC) durant la roda de premsa conjunta

Comenta aquest article