Cultura

La psicòloga Gemma Cánovas presenta el seu llibre "El oficio de ser madre", un treball reflexiu i pràctic sobre la maternitat

Per Berta Ruiz

Un moment de la presentació del llibre ahir a la tarda al centre Les Basses. A l'esquerra la presidenta de les Dones Amunt –Vicky Ortega– i l'autora, Gemma Cánovas

L'associació de Dones Amunt va organitzar ahir a la tarda al centre Les Basses, la presentació del llibre "El oficio de ser madre. La construcción de la maternidad" (Editorial Paidós), escrit per la psicòloga clínica i escriptora, Gemma Cánovas Sau.  Cánovas és llicenciada en psicologia i ciències de l'educació i especialista en psicologia clínica. És membre de l'Associació en Defensa del Dret de la Infància a la Família i de l'Associació Planificació Familiar de Catalunya i Balears. També compta amb una àmplia experiència com a psicòloga en centres psicopedagògics i assessora en centres d'Educació Infantil i Primària, així com en aspectes relatius a les dones i a la maternitat. Tot i que resideix a Barcelona, va confessar que manté un vincle molt especial amb Cambrils, on també compta amb una consulta psicològica, i que el fet de presentar el seu darrer treball aquí li feia una especial il·lusió.

Vivències de les dones quan són mares

La idea d'escriure aquest llibre va néixer, segons va explicar a Revista Cambrils Diari Digital, arran de la seva trajectòria professional durant molts anys d'atenció a les mares, a les famílies i infants, així com per la seva experiència personal com a mare. "Hi ha unes vivències que són específiques de les dones quan són mares, que fan referència a la manera de viure la maternitat, a les dificultats que tenen per a conciliar la vida laboral i familiar, com construir els vincles afectius amb els infants i a la mateixa vegada poder-se donar lloc a elles mateixes com a dones, perquè no hem d'oblidar que les mares són dones i tenen necessitats pròpies, límits, desitjos i normalment això no s'ha tingut en compte per aquest ideal que la dona sempre ha d'estar cuidant els demés i no s'ha de cuidar a ella mateixa".

Segons va explicar Cánovas, el llibre és un recull de consells i criteris bàsics a l'hora d'establir una relació de comunicació amb els fills, "per tal que la seva evolució sigui el més harmònica possible des del punt de vista emocional. Es tracta de trobar aquest equilibri entre el benestar de la dona i l'exercici de la maternitat". Anteriorment, Gemma Cánovas havia publicat d'altres llibres sobre la criança dels fills, sobre l'adopció o sobre la psicologia de la dona.

Comenta aquest article