Cultura

La banda berguedana "Brams" presenta a Cambrils "Oferta de diàleg", el seu darrer disc

Per Berta Ruiz

Francesc Ribera "Titot" i David Rosell, van presentar el darrer treball de Brams al Centre Cultural

La banda berguedana Brams torna a l'escena musical després d'un període de silenci. La formació va néixer l'any 1990, mentre que l'any 2004 anunciaven la seva retirada i un any després, el 2005, organitzaven un macroconcert de comiat a Berga. L'any passat, la formació catalana es va tornar a reunir en una gira per celebrar els 20 anys del naixement de Brams i arran d'això va néixer la idea de continuar i de crear nou material discogràfic. Avui, 12 d'abril, surt a la llum el disc "Oferta de diàleg", i ahir a la tarda al Centre Cultural en el marc de la programació del Dies de Llibres, tenia lloc la seva presentació a càrrec del líder i vocalista de la banda, Francesc Ribera "Titot" i del músic David Rosell. Aquest és l'onzè treball del grup, el qual torna amb tota la seva càrrega ideològica habitual i una música molt contundent.

Sobre la tornada a l'escena musical, Francesc Ribera "Titot" va explicar a Revista Cambrils Diari Digital que, "Brams torna perquè el grup tenia ganes de tornar, igual que vam plegar perquè aleshores teníem ganes de plegar". Quant a l'estil d'aquest nou disc, Titot va comentar que han intentat que estés dins del registre de Brams, "perquè seria absurd fer una tornada i intentar redescobrir uns nous Brams. Hem intentat fer un disc que tingui una sonoritat que recordi a Brams i a nivell de textos ha estat tot molt més complicat. Per mantenir el mateix caràcter de les cançons hem de tenir en compte que ara ja no tenim 20 anys sinó que en tenim 40. Hi ha coses que pots explicar amb 20 anys, però si les expliques amb 40 pots ser patètic. De fet, ha costat mantenir l'essència de Brams, renunciant a coses que ja no podem tractar".

Els "quatre monstres" que van aparèixer durant la creació del disc

Durant la presentació d'ahir, Titot va anomenar els diferents "monstres" amb els quals s'han hagut d'enfrontar durant el procés de creació del seu disc de tornada. Segons va dir, el primer dels grans "monstres" és aquell que diu que "els discos dels grups que tornen són una 'merda' Això és una cosa que tothom pensa, i per tant, el disc parteix d'un handicap important. D'aquí ve el segon gran monstre que és aquell que diu que la gent compararà les teves 12 millors cançons de 15 anys de música amb les 12 cançons actuals". El tercer gran "monstre", segons va seguir explicant Titot, és aquell que pensa la gent i que diu que: "aquests tornen perquè se'ls hi ha acabat la pasta!". En aquest sentit, el líder de Brams va explicar que en el concert dels 20 anys de l'any passat, el preu de l'entrada va ser de 2,5 euros, és a dir, unes 400 pessetes, que va ser el preu de les entrades del primer concert de Brams l'any 1991. Un detall simbòlic que la formació berguedana va tenir amb els seus seguidors. Finalment, el quart "monstre" és aquell que ha hagut d'afrontar la banda a nivell musical per recuperar el so de Brams, així com crear unes lletres que no fossin repetitives i mantinguessin l'essència dels inicis.
Pel que fa al títol del nou disc, "Oferta de diàleg", Titot va explicar que "quan fem cançons o fem discos el que estem fent és emplaçant a una conversa, no pretenem fer sentències. Quan fem un disc el que fem és encetar 12 converses diferents com si fossin 12 fòrums, per entrar en diàleg amb el públic".

L'1 de juliol, concert a Cambrils

A partir del proper 22 d'abril, Brams començar a girar per tot Catalunya, amb un primer concert a Balsareny. De moment, la banda ja té confirmats una vintena de concerts, tot i que la xifra podria arribar als quaranta d'aquí fins a finals d'any. Cambrils també serà un punt d'aturada en aquesta gira de concerts. Aquest tindrà lloc el dia 1 de juliol, en motiu de la Festa Major de Sant Pere, i servirà per cloure el correfoc, organitzat pels Cagarrieres de Cambrils, que es farà pel barri de l'Eixample i arribarà fins al Parc del Pescador. El concert se celebrarà a l'aparcament del costat del parc. Al Camp de Tarragona també actuaran a les Barraques de Reus i a les festes de Santa Tecla de Tarragona.

Comenta aquest article