Cultura

Es presenta el llibre "Cocina sin gluten" de Montse Deza amb un centenar de receptes i consells per a celíacs

Per Berta Ruiz

Un moment de la presentació del llibre "Cocina sin gluten". ahir al Centre Cultural. A l'esquerra de la imatge, l'autora del llibre Montse Deza i al seu costat Judit Juncosa de Lectio Ediciones

En el marc del programa "Dies de Llibres", la sala d'actes del Centre Cultural va acollir ahir a la tarda, la presentació del llibre "Cocina sin gluten" de Montse Deza Pérez, editat per Lectio Ediciones.
El llibre conté un centenar de receptes –amb primers plats, segons plats i postres– adreçades a totes aquelles persones que segueixen una dieta per a celíacs. A banda, també inclou un seguit de consells, dades i informació per als afectats d'aquesta intolerància alimentària. Montse Deza, l'autora del llibre, es va decidir a escriure sobre aquest tema arran de la detecció de la celiaquia al seu pare i a la seva germana. Segons comentava la mateixa autora a Revista Cambrils Diari Digital, "el meu pare i la meva germana es van posar malalts en la mateixa època. Al meu pare li van fer diferents proves i li van detectar abans, però és clar, amb la diferència d'edat entre els dos es pensava que eren coses diferents. La meva germana estava molt prima, perquè el menjar no l'alimentava. De fet, la celiaquia té un punt de genètica, per tant, tens més possibilitats d'heretar-ho, i arrel d'això vaig començar a investigar sobre el tema, em vaig començar a interessar i la meva mare va començar a cuinar sense gluten". En aquest punt, Montse Deza va anar recopilant receptes i es va posar a escriure el llibre. "Vaig estar uns mesos aturada, i per no avorrir-me vaig començar a escriure, tot i que no confiava que m'ho publiquessin, perquè no sóc escriptora. Però m'interessava el tema i a més és bastant actual. Des de l'editorial ràpidament em van dir que sí".

Consells pràctics per als celíacs

A banda de les receptes purament culinàries, "Cocina sin gluten" també compta amb tot un seguit un consells, perquè segons va dir la seva autora, "no volia que només fos un llibre de receptes". Des de les associacions de celíacs li van cedir la informació necessària i tota mena de consells per seguir correctament la dieta. També hi ha dades útils per contactar amb les diferents associacions. Segons va explicar Deza, s'ha de tenir molt de compte a l'hora de manipular els aliments d'una persona celíaca. "Per exemple, no es pot utilitzar la mateixa torradora ni la mateixa panificadora perquè el menjar es contamina. A l'hora de cuinar per exemple espaguetis normals i espaguetis sense gluten, mai es poden intercanviar els utensilis de cuina, o quan talles pa normal, cal evitar que les molles saltin al plat d'un celíac. També s'ha d'intentar que cada olla tingui la seva cullera", deia l'autora del llibre. El més complicat i perillós està amb els nens quan van al col·legi, perquè algun company li pot oferir un tros d'entrepà o alguna llaminadura. "Als nens se'ls ha d'educar que és molt important seguir la dieta, se'ls hi ha de fer entendre, perquè la celiaquia és una intolerància que es pot convertir en una malaltia molt dràstica".

Quant als productes alimentaris per a celíacs, Deza va explicar que actualment es compta amb una àmplia gamma de marques i productes al mercat, però el problema està en els seus elevats preus. "Els productes són molt cars i no hi ha ajudes. Sé de l'existència d'un grup de pares i mares al Facebook que s'està movent per aconseguir que hi hagi algun tipus d'ajuda o de descomptes".

Comenta aquest article