Societat

Emotiu i multitudinari acte d'homenatge a les persones que van arribar a Cambrils a mitjans del segle XX

Per Berta Ruiz

Els alcaldes descobrint el monòlit commemoratiu. D'esquerra a dreta: l'alcalde de Don Benito, l'alcadessa de Castilléjar, l'alcalde de Cambrils i l'alcalde d'Ibros

Ahir al migdia, a l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer –al barri de l'Eixample–, va tenir lloc un emotiu i multitudinari acte d'homenatge a les persones nouvingudes a Cambrils a mitjans del segle XX. Va ser una festa grossa, plena de retrobaments, emocions a flor de pell i molts records per a totes aquelles persones que fa mitja vida que van deixar la seva terra natal. L'Ajuntament de Cambrils va voler organitzar aquest acte per reconèixer la seva contribució al progrés i transformació de Cambrils i al seu creixement econòmic i social. L'homenatge va adreçar-se a tota l'onada d'immigrants que van arribar a la recerca de feina entre les dècades de 1950 i 1960, provinents de diferents punts d'Espanya, i en especial als cambrilencs nascuts a les localitats de Don Benito (Badajoz), Castilléjar (Granada) i Ibros (Jaén).
Per celebrar aquesta gran festa de germanor, l'Ajuntament de Cambrils va convidar els alcaldes d'aquests tres municipis, els quals no van faltar a la cita: l'alcalde d'Ibros, Luis Carmona Ruiz; l'alcaldessa de Castilléjar, Josefa Carasa Ballesta i l'alcalde de Don Benito, Mariano Gallego Barrero. Abans de participar a l'acte d'homenatge, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– els va rebre al consistori cambrilenc, on van signar al llibre d'honor, i posteriorment van poder fer una petita ruta per Cambrils amb el trenet turístic, acompanyats de bona part dels regidors cambrilencs.

Luis Carmona, alcalde d'Ibros: "Ens separen 700 quilòmetres però ens uneixen els mateixos valors guiats pels sentiments"

Poc després de les dotze del migdia, la comitiva arribava en trenet fins a la rambla de l'Eixample on van ser rebuts pels veïns amb qui van poder xerrar i conversar una estona i recordar temps passats. Tot seguit, s'iniciava l'acte de parlaments davant un passeig ple de persones. El primer en prendre el torn de paraula va ser l'alcalde d'Ibros –Luis Carmona–, el qual va tenir el detall de començar el seu discurs parlant en català, una deferència que va ser aplaudida pels assistents. Carmona es va adreçar al "poble amic de Cambrils, als amics catalans, 'dombenitenses', 'castillejaranos' i als seus estimats 'ibreños', i va destacar "el veritable plaer de participar en un acte que fa més forts els llaços que ens uneixen". L'alcalde d'Ibros també voler agrair la germanor de Catalunya i de Cambrils cap als veïns d'aquesta població de la província de Jaén, un poble 'singular', de 'gent senzilla, acollidora, amable i humil', va dir. Va recordar alguns indrets com els seus carrers, les seves esglésies, la terra i l'oli que els alimenta, i alguns cognoms tan típics d'allí com Martos, Mendoza, Moreno, Rus o Palomares. Carmona va afegir que "ens hem de mostrar agraïts a la terra que els va veure arribar. Ens separen 700 quilòmetres però ens uneixen els mateixos valors guiats pels sentiments. Ens uneix la solidaritat d'uns homes i dones valents que van deixar la seva terra per trobar un lloc millor". L'alcalde també va estendre la mà a Cambrils per mantenir i refermar els llaços d'amistat i cooperació i va agrair l'hospitalitat del poble de Cambrils durant aquests dies.

Josefa Carasa, alcaldessa de Castilléjar: "Vosaltres formeu part de la història dels dos pobles i avui sentiu-vos protagonistes d'aquest moment"

L'alcaldessa de Castilléjar, Josefa Carasa, també es va mostrar molt orgullosa de prendre part en un acte d'homenatge a totes aquelles persones que un dia van haver d'agafar les maletes per buscar una terra millor i amb més oportunitats, i ho van fer "amb llàgrimes als ulls però amb esperança". Segons va dir en el seu discurs, "vau arribar a una destinació a l'empar d'altres famílies que ja havien arribat i a les que els hi anaven bé les coses per aquí. Vau comprar cases, terrenys i aquí van néixer els vostres fills. Amb molt d'esforç vau tirar endavant en unes prometedores terres, les quals us van acollir. Per això sou mereixedors d'aquest homenatge de germanor amb Cambrils". L'alcaldessa de la població granadina també va portar el record del seu poble, parlant dels seus carrers, de la seva gent i de les seves característiques coves. També va adreçar-se a tots els assistents dient-los-hi, que "vosaltres formeu part de la història dels dos pobles i avui sentiu-vos protagonistes d'aquest moment".

Mariano Gallego, alcalde de Don Benito, va demanar als 'dombenitenses' que se sentin orgullosos de la terra que els ha acollit però que no oblidin mai els seus orígens

Tot seguit va ser el torn de l'alcalde de Don Benito, Mariano Gallego. Aquest es va mostrar molt agraït per la celebració d'aquest acte d'homenatge i va voler destacar la solidaritat de la terra extremenya amb Catalunya. "Els extremenys i andalusos vam entregar els nostres homes, les nostres dones i els nostres fills a altres comunitats. Hi ha tants extremenys a Extremadura com a fora d'Extremadura, un milió en cada cas. A Catalunya hi ha 300.000 extremenys, mentre que a Madrid n'hi ha 200.000 més. Aquest és un acte de reconeixement de Cambrils a totes aquelles persones que van treballar i es van esforçar en aquesta terra". Gallego també es va referir a la 'solidaritat' entre aquelles autonomies més pròsperes i les que no ho són tant i va reivindicar que els extremenys han contribuït amb el seu treball al creixement de Catalunya. L'alcalde 'dombenitense' va portar també el record i l'estima de la seva terra i dels familiars de molts cambrilencs que van néixer allí. Va destacar la bellesa de Cambrils, així com l'evolució i la prosperitat que ha assolit Don Benito en els darrers anys, nombrant diferents barris com Santiago, San Sebastián o las Albercas. Gallego també va demanar als 'dombenitenses' que se sentin orgullosos de la terra que els ha acollit però que no oblidin mai els seus orígens. L'alcalde de Don Benito va anunciar que s'està treballant en la creació d'una associació per unir llaços entre Don Benito i Cambrils.

Robert Benaiges, alcalde de Cambrils: "És de rebut oferir un reconeixement a tota aquella gent que va deixar la seva terra, i que amb molt de treball i esforç també van contribuir a construir el Cambrils d'avui en dia"

Per tancar el torn de parlaments, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– també va voler adreçar unes paraules a tots els cambrilencs, als nascuts a Don Benito, Castilléjar, Ibros i als nascuts arreu de l'Estat. Benaiges va dir que aquest homenatge no va sorgir fruit de la casualitat sino arran de la publicació d'un suplement especial editat per Revista Cambrils, "Els altres cambrilencs. Els immigrants de Don Benito" escrit per l'historiador local Ignasi Martí. L'alcalde va recordar aquesta arribada de treballadors que van dedicar-se a la construcció de les anomenades 'cases barates' i va afegir que, "és de rebut oferir un reconeixement a tota aquella gent que va deixar la seva terra, i que amb molt de treball i esforç també van contribuir a construir el Cambrils d'avui en dia". També va dir que aquest és un homenatge global per a tots els que van arribar a Cambrils en aquella època provinents d'arreu, des de ciutats com Sevilla, Còrdova, Puente Genil, Albox o Andújar, però van decidir acotar-ho a aquestes tres poblacions, que són les que avui dia encara mantenen el major nombre de veïns. Concretament, actualment hi ha 226 que van néixer a Don Benito, 224 de Castilléjar i 110 d'Ibros.
L'alcalde cambrilenc va fer un repàs per la transformació de Cambrils durant aquella dècada, on es va passar de ser un petit municipi agrícola i pesquer a experimentar el boom del turisme. Aleshores es va viure una important explosió demogràfica i un gran creixement econòmic i social, segons va dir, que ha conduït al Cambrils que tenim actualment. Finalment, per tancar el seu discurs va agrair la presència dels tres alcaldes i va acabar llançant un "Visca Cambrils!, Visca Don Benito!, Visca Castilléjar! i Visca Ibros!", els quals van ser corejats intensament per tot el públic.
Finalment, per arrodonir els parlaments, Josefa Ibars de Castilléjar va pujar a l'escenari, on va llegir una poesia sobre aquest fenomen migratori de la història. Amb unes paraules molt senzilles i properes, Josefa Ibars va aconseguir que a més d'un se li escapés una llàgrima recordant temps passats.

Després dels parlaments, la comitiva va anar a descobrir el monòlit commemoratiu que s'ha instal·lat a la mateixa avinguda, a l'espai verd de la rambla que hi ha just davant de l'estació de tren. Al monòlit hi ha la següent inscripció: "En reconeixement a totes aquelles persones que han contribuït al progrés de Cambrils i n'han fet la seva nova llar". Allí, molts veïns no van dubtar a fer-se fotografies al costat del monòlit i també amb els alcaldes. La festa va seguir amb una actuació del Coro Rociero Virgen del Camino, i amb una fideuada popular per a tots els assistents, cuinada per la Confraria de Pescadors.


L'afluència de públic a l'acte va ser massiva

Comenta aquest article