Societat

El paper de la Societat Espanyola de Salvament de Nàufrags va ser gairebé "inoperant" durant el temporal marítim de 1911

Per Berta Ruiz

El director del Museu d'Història, Gerard Martí, el president de la Casa del Mar, Josep M. Montull, i el cap del Centre de documentació marítima del Museu Marítim de Barcelona, Enric Garcia

En el marc del programa d'actes commemoratiu de l'Any de les Desgràcies de 1911, ahir al vespre a la sala d'actes de la Casa del Mar, va tenir lloc una xerrada sobre el salvament de nàufrags, la qual va anar a càrrec del cap del Centre de documentació marítima del Museu Marítim de Barcelona, Enric Garcia. El president de la Casa del Mar –Josep M. Montull– i el director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí– van ser els encarregats de presentar l'acte.

Història de la Societat Espanyola de Salvament de Nàufrags

En aquesta xerrada, Enric Garcia va fer cinc cèntims de la creació i la història de la Societat Espanyola de Salvament de Nàufrags, la qual es va posar en marxa l'any 1880 i va actuar, oficialment, fins l'any 1972. Segons va explicar Garcia, la Societat Espanyola de Salvament de Nàufrags era una entitat benèfica que s'havia creat per donar resposta i servei a situacions de perill que es poguessin produir al mar. Tot i aquesta voluntat, "per manca de mitjans humans, tècnics i econòmics, aquesta entitat va fracassar en la majoria de les seves actuacions. De fet, en el temporal de l'any 1911, el seu paper va ser pràcticament inoperant". Garcia va repassar la seva història i la realitat d'aquella societat de l'època, "amb les seves diferències de classe i totes les entitats de beneficiència que existien, molt diferent del que coneixem actualment", va dir. Cal destacar que després de la Guerra Civil, la Societat Espanyola de Salvament de Nàufrags va decaure i pràcticament no va funcionar, tot i que oficialment ho va fer fins l'any 1972. A partir d'aquest any es va posar en marxa la Creu Roja del Mar.

Presentació del segon número de la revista de patrimoni cultural de Cambrils, "Camins"

D'altra banda, el proper acte del programa serà el dia 17 de març a les 20 hores a la sala d'actes de la Casa del Mar. Es farà la presentació del segon número de "Camins. Revista de patrimoni cultural de Cambrils", dedicat als mestres d'aixa. Després, el capità marítim de Tarragona –Fernando Collado– oferirà una conferència sobre la motorització de les embarcacions de pesca.

Comenta aquest article