Informació general

La forta ventada de la matinada del dimarts, amb ratxes de 92 km/h, deixa sense llum a 4.000 cambrilencs

Per Raquel Samaniego

Aquesta cantonada entre l'avinguda de la Independència i el carrer d'Alexandre Frias no va tenir llum durant tota la jornada d'ahir dimarts

La matinada del dilluns al dimarts d'aquesta setmana es van enregistrar ratxes a Cambrils de fins a 92 quilòmetres per hora, segons les dades que ofereix www.meteocambrils.com. Aquest fort vent de mestral va ocasionar alguns danys importants en balconades o arbres, i va ser la conseqüència de que uns 4.000 usuaris cambrilencs es quedessin sense llum durant les primeres hores del matí de dimarts. Els barris afectats van ser la Parellada, el Pinaret, el Nucli Antic i la Pallissa. El problema va succeir, segons ha explicat el regidor de Serveis, Joan Mas, per una "afectació a l'estació transformadora de la Parellada a causa del vent i que va provocar una forta baixada de la tensió". Poc després de les 9 del matí, el problema estava solucionat per la majoria, però no en alguna zona, com la cantonada entre l'avinguda de la Independència i el carrer d'Alexandre Frias, un espai on es concentren diversos negocis, entre ells la Farmàcia Barcelona, la Perruqueria Camí o el Bar Dalton's, que es van passar tot el dia a les fosques.

Un dia sense llum

La perruqueria va decidir tancar durant tota la tarda ja que no podia atendre la seva clientela com és habitual. Per la seva part, el bar va tenir obert i donava llum amb petites làmpades portàtils, igual que ho va fer durant tot el dia la farmàcia. La seva responsable, Camí Berengué, explicava a Revista Cambrils Diari Digital el mal de cap que va suposar aquesta pèrdua de llum durant tota la jornada. Es dóna la particularitat que aquella mateixa nit van tenir guàrdia, i es van quedar a les fosques aproximadament a les 7 del matí, quan encara oferia aquest servei. Des d'aleshores, Camí va trucar incansablement a la companyia elèctrica Fecsa per tal que solucionés el problema, doncs a la farmàcia tenen medicaments com la insulina o les vacunes que s'han de conservar a les neveres —que estan preparades per tenir una autonomia de 24 hores si falta la llum—. Molta de la gent que passava per fora mirava de reüll pensant que la farmàcia estava tancada, però van intentar despatxar amb les làmpades portàtils.

"Estic indignada perquè he trucat cada mitja hora a Fecsa i no em donen solucions. També m'he posat en contacte vàries vegades amb l'Ajuntament i tampoc aporten respostes. I això que som un centre sanitari! També trucava a Unión Fenosa i em tornaven a dirigir al servei d'avaries de Fecsa. Es devien pensar que podrien prendre'm el pèl, però no", deia visiblement enfadada la Camí. Un problema afegit va ser que al no tenir sistema informàtic no coneixien exactament el preu de molts dels medicaments, i per això havien de trucar una i altra vegada a les distribuïdores. També se li ha de sumar les pèrdues econòmiques que la farmàcia va tenir ahir a causa d'aquest incident. El problema de la llum aquest matí de dimecres s'havia solucionat finalment, però el del servidor informàtic persisteix.

El departament d'enginyeria de l'Ajuntament assegurava aquest matí que no tenen constància de que hi hagués cap lloc sense llum durant tot el dia d'ahir, però deien que si ho haguessin sabut "no podrien haver fet res perquè el tramat elèctric és de la companyia". El regidor Joan Mas informava també que aproximadament a les 5 de la tarda hi va haver una altra avaria a una estació transformadora d'un edifici del carrer de Francesc Pérez Dolç, que va requerir de la instal·lació d'un generador, però que no es pot afirmar que sigui conseqüència de la ventada.

Altres incidències

Les conseqüències del vent van ser diverses, i entre d'altres, també va afectar al sector de la pesca. Ni les barques de la llum, ni de l'arrossegament, ni del tresmall van poder sortir a pescar la nit de dilluns ni el matí de dimarts, i per tant ahir no hi va haver venda de peix. Avui, segons fonts de la Confraria, tothom ha sortit amb normalitat. D'altra banda, a causa d'una avaria ferroviària, tampoc van funcionar la circulació de trens durant un període de temps.

La nit va ser llarga pels agents de la Policia Local, pels tècnics de Fecsa, pel personal de Secomsa i pels bombers. Algunes de les incidències van ser: al carrer de Colom, despreniment de l'arrebossat de la façana que va afectar un vehicle estacionat; al carrer dels Tarongers amb Amadeu Vives, caiguda d'una palmera i despreniment d'una tanca que provoca el tancament del carrer; al carrer del Camí de Reus es va despenjar una canaleta i quedava damunt dels fils de l'electre; a l'avinguda del Mil·lenari amb carrer de Francesc Pérez Dolç, caiguda de vidres d'un balcó a la via pública. Al carrer de Colom es va desprendre la teulada de la llar d'infants la Galereta; al carrer del Castell d'Almansa  van caure a la calçada quatre cartells de ferro de 3 metres per 1, i al no localitzar als responsables dels cartells, es va avisar a la brigada i es van retirar.

Comenta aquest article