Informació general

S'inicia la restauració de la façana i el matacà de la Torre de l'Ermita

Per Raquel Samaniego

Les obres de consolidació de la façana van començar el passat dijous 17 de febrer

La Torre de l'Ermita estarà restaurada en dos mesos. Els treballs de consolidació de la façana van iniciar-se el passat dijous, i properament també començarà la rehabilitació del matacà de la torre, que és la fortificació que està a la part superior. El projecte de la Torre de l'Ermita compta amb un pressupost de 32.700 euros, que aniran a càrrec del Museu d'Història de Cambrils, que també ha supervisat la redacció del projecte. Des de fa un any i mig, concretament des de pocs dies abans de la celebració de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí de 2009, l'Ajuntament va decidir instal·lar una xarxa de protecció a la part superior de la Torre com a mesura de protecció davant la caiguda d'algunes peces.

El director del Museu, Gerard Martí, va donar-li ahir a l'alcalde, Robert Benaiges, tots els detalls d'aquest projecte. Cal destacar que des dels anys 70 no s'havia fet cap restauració d'aquest Bé Cultural d'Interès Nacional, i es dóna la particularitat que hi ha molts llocs del matacà que no són regulars. Amb els treballs es pretén recuperar el volum original que tenien, així com també solucionar el problema de la sortida de l'aigua, ja que actualment baixa per la paret i fa que neixin plantes a la façana de la torre.

Projecte d'il·luminació

Aprofitant que s'efectuen aquests treballs a la façana i de la sortida d'aigües, s'instal·larà també una nova il·luminació global de la torre de defensa, tant interior com exterior. Aquest projecte tindrà un pressupost d'uns 50.000 euros, encara que de moment estan buscant possibles subvencions per tal de sufragar aquest cost.

La torre de guaita està situada dins el recinte del Santuari de la Mare de Déu del Camí. Data del segle XIV, quan tenia la funció de vigilància de la costa i de l'antic Camí Reial. Es conserva la seva distribució interna amb escales de cargol i a les sales s'hi pot visitar una mostra sobre Cambrils a l'Edat Mitjana.

Comenta aquest article