Informació general

Mercè Dalmau: "Entrem en una espiral perillosa d'endeutament i el més greu és que s'hauran de concertar més pòlisses de crèdit per afrontar les anteriors"

Per Berta Ruiz

Roda de premsa de CiU, amb Lluïsa Rom, Mercè Dalmau i Jesús Nogués

A continuació de la roda de premsa de l’equip de govern d’ahir al matí va ser el torn del grup municipal de CiU. Just a l’inici d’aquesta, la portaveu –Mercè Dalmau– va mostrar-se molesta que des del tripartit “ens vagin contraprogramant les nostres rodes de premsa amb una hora d’antelació. No és la primera vegada que es dóna aquesta situació i sembla que quan es tracta de temes complicats, l’equip de govern acostuma a amagar el cap a sota de l’ala i a no donar explicacions. Un cop nosaltres convoquem una roda de premsa, ells automàticament convoquen una altra després. Sembla que només reaccionin quan nosaltres fem la tasca de control que ens proposem per informar als ciutadans”. Sobre aquesta qüestió, la regidora convergent va carregar contra el tripartit cambrilenc i va titllar-lo “d’un govern que va a remolc, que ha perdut la iniciativa i que es basa en la improvisació permanent en molts aspectes”.

D’aquests 10,5 milions d’euros que se sol·liciten des del govern, només s’han rebut ofertes per valor de 5,5 milions d’euros. “El tripartit ha hagut de desconvocar el ple en menys de 24 hores, perquè li faltaven aquestes ofertes pels 5 milions d’euros restants”

El motiu de la convocatòria de premsa de CiU venia motivada per l’anul·lació a darrera hora del ple extraordinari d’ahir dijous. Dalmau va explicar que el ple s’havia convocat el dilluns d’aquesta setmana i a les tres de la tarda del dimecres es va desconvocar de “manera precipitada, per la manca de planificació del tripartit cambrilenc”. La portaveu de CiU va recordar que en l’únic punt de l’ordre del dia es passava una operació de tresoreria per la qual l’equip de govern demanava tornar a contractar diverses pòlisses de crèdit per un valor total de 10,5 milions d’euros. D’aquests 10,5 milions d’euros que se sol·liciten des de l’equip de govern, només s’han rebut ofertes per valor de 5,5 milions d’euros, segons Dalmau. “El tripartit ha hagut de desconvocar el ple en menys de 24 hores, perquè li faltaven aquestes ofertes pels 5 milions d’euros restants. Això ens demostra que hi ha hagut una mala gestió econòmica. Tenim un endeutament de 42 milions d’euros, un romanent de tresoreria a 0 euros i vam tancar 2009 amb un dèficit de 5 milions d’euros. A banda, tenim un pla de sanejament, obligats per la Generalitat, i ara, aquesta mala gestió econòmica ens porta a haver de renovar les pòlisses per valor de 10,5 milions d’euros. Recordem que quan l’any passat es va contractar la pòlissa per primera vegada, el senyor alcalde va dir que es contractava però que segurament no s’utilitzaria, i no únicament s’ha utilitzat sinó que enguany ens veiem obligats a renovar-la”.

“Les ofertes que s’han presentat no són satisfactòries. El cost total de l’operació de concertació de la pòlissa s’estima en mig milió d’euros que s’haurà de pagar i que no està inclòs dins del  pressupost d’enguany”.

Des de CiU van carregar contundentment contra el que ells consideren una “nefasta” planificació i gestió econòmica i una “gran improvisació”. De fet, Dalmau va criticar que el tripartit no hagi estat capaç d’aconseguir totes les ofertes per a poder constituir la pòlissa de crèdit per 10,5 milions d’euros. A més, segons la regidora de l’oposició, “les ofertes que s’han presentat no són satisfactòries, perquè totes les comissions han variat a l’alça, han doblat o han triplicat el tant per cent d’interès. I les comissions d’obertura estan doblades o triplicades. El tipus d’interès és més alt i el cost total de l’operació de concertació de la pòlissa s’estima en mig milió d’euros que s’haurà de pagar. Mig milió d’euros que no està inclòs dins del  pressupost d’enguany. Amb tot això entrem en una espiral perillosa d’endeutament i el més greu de tot, és que segons l’informe de l’interventor, és que no es podran cancel·lar aquestes pòlisses de crèdit amb els propis fons i que s’hauran de concertar noves pòlisses de crèdit per fer front a les anteriors”. Dalmau es va mostrar molt crítica amb aquestes operacions i va reiterar que des de l’equip de govern s’estan enfonsant les arques municipals en una “dinàmica centrada en l’endeutament permanent, un sistema totalment insostenible que hipoteca el futur econòmic de l’Ajuntament. Ens preocupa molt l’estat econòmic i financer d’aquesta casa”. A banda, a nivell polític, la portaveu de CiU també va afirmar que “ens trobem davant d’un cicle polític esgotat d’un projecte que ha tocat fons i en el que no hi ha il·lusió.

Comenta aquest article