Informació general

L'equip de govern renovarà la pòlissa de crèdit de 10,5 milions d'euros "amb la intenció d'utilitzar-la"

Per Berta Ruiz

Un moment de la roda de premsa convocada pel govern, amb Joan Recasens, Robert Benaiges, Anna Peláez i Salvador Matas

Convocatòries de darrera hora per part del govern i canvis d’horari per part de CiU, també a darrera hora, van fer semblar que uns i altres, ahir, juguessin al joc del gat i la rata. Aquesta contraprogramació d’horaris en les convocatòries de les rodes de premsa venia precedida per l’anul·lació del ple extraordinari que s’havia de celebrar ahir dijous al matí i que va ser desconvocat just el dia abans. Aquest ple extraordinari tenia un únic punt de l’ordre dia que era la renovació de la pòlissa de crèdit per valor de 10,5 milions d’euros.

Després de conèixer-se l'anul·lació del ple, CiU va convocar una roda de premsa per ahir a les 11 hores del matí per abordar temes econòmics i per criticar l’anul·lació in extremis del ple extraordinari. Per la seva banda, el govern de l’Ajuntament va convocar una altra roda de premsa ahir al matí, amb caràcter d’urgència, amb un horari posterior a la convocatòria de CiU per fer una valoració de la situació econòmica de l’Ajuntament. Finalment, CiU va tornar a canviar l’horari de la seva roda de premsa i la va realitzar després de la de l’equip de govern.

Renovació de la pòlissa per 10,5 milions d’euros

L’any passat, l’equip de govern va concertar una pòlissa de crèdit per valor de 10,5 milions d’euros. D’aquesta pòlissa, segons va apuntar Peláez ahir, l’any 2010 es van utilitzar 300.000 euros. Aquest recurs financer té una vigència d’un any natural i per això, des del govern municipal s’ha decidit tornar a renovar-la pel mateix valor. Si l’any passat es van utilitzar 300.000 euros, la regidora d’Hisenda ja va anunciar que aquest 2011 s’haurà de tornar a utilitzar, donada la complicada situació econòmica. De fet, va puntualitzar textualment, que: "l'any 2010 vam dir que segurament no hauríem d'utilitzar la pòlissa, però ara dic clarament que al 2011 sí l'haurem d'utilitzar".

La renovació d’aquesta pòlissa era l’únic punt que s’havia d’aprovar ahir en el ple extraordinari i la suspensió del mateix va vindre motivada perquè encara s’està en negociacions amb diverses entitats financeres per concertar aquesta pòlissa per aquest import. En aquest punt, segons va explicar Benaiges, “quan es negocia amb entitats financeres i amb la situació econòmica actual has d’anar al límit per tal que les condicions siguin les millors possibles. Actualment, hi ha veritables dificultats de negociació per la situació en la que estem immersos. Tot i que l’Ajuntament de Cambrils té els números molt clars i no hi ha raó per plantejar cap tipus de dubte, la dinàmica de les entitats financeres presenta moltes reticències amb tothom”. Segons va anunciar Benaiges, la setmana vinent es podrien acabar d’acordar les condicions amb les entitats financeres per concertar aquesta pòlissa de crèdit per valor de 10,5 milions d’euros. Peláez també va apuntar que hi ha dues entitats bancàries que presentaran unes ofertes que són millors que les que es tenien a sobre la taula."A bon criteri és millor no haver de pagar tantes despeses i comissions de les estrictament necessàries si podem esperar", va concloure.

L’alcalde reconeix que l’Ajuntament passar per moments difícils per llança un missatge de tranquil·litat al ciutadà

D’altra banda, l’alcalde va reconèixer en tot moment que la situació econòmica de l’Ajuntament passa per moments difícils i aquesta és molt complexa i va llençar un missatge de tranquil·litat cap al ciutadà. També va reiterar en diferents ocasions que “s’estan fent els deures” i que en els darrers anys s’ha posat en marxa un pla d’austeritat “molt dràstic” i un pla de sanejament que s’està complint amb la reducció de la despesa corrent. Benaiges també es va queixar de la manca d’ingressos que arriben per part d’altres administracions. De fet, va criticar que des de la Generalitat de Catalunya no s’ingressi “ni un euro”.

Anna Peláez: “Hem fet esforços titànics per adaptar-nos a la situació. Una situació a la qual no estàvem acostumats”

La compareixença de l’equip de govern, també va servir per a que la regidora d’Hisenda i Gestió Estratègica de l’Ajuntament –Anna Peláez– fes un repàs exhaustiu de la situació econòmica actual de l’Ajuntament i dels esforços que s’estan fent per tal de reconduir la situació. Peláez ho va fer aportant moltes dades i moltes xifres per, segons va dir, “explicar-ho tot amb tota la claredat del món i contrarestar els atacs furibunds de l'oposició respecte a la gestió econòmica de l'Ajuntament”. Segons la regidora, aquestes crítiques de l’oposició venen motivades per dues qüestions: per un costat, “pel seu desconeixement real. Fan demagògia i creen alarma que és molt perjudicial. I per altra banda, perquè no tenen cap altre element per atacar la gestió del govern. Només poden apuntar-se a la crítica fàcil i ho fan amb un tema recorrent”.

Anna Peláez va insistir que en els darrers anys, des del govern municipal “hem fet esforços titànics per adaptar-nos a la situació. Una situació a la qual no estàvem acostumats. Vam patir una caiguda brutal dels ingressos, però sempre hem seguit prestant els mateixos serveis”. De fet, la regidora va apuntar que entre els anys 2007 i 2009, l’Ajuntament de Cambrils ha deixat d’ingressar 9 milions d’euros per la recaptació d’impostos indirectes i per la reducció o l’estancament de la resta d’ingressos. Davant d’aquesta situació, Peláez va afirmar que es va optar per reduir la despesa i no aturar el dinamisme de l’Ajuntament, perquè sinó això hagués provocat un impacte molt negatiu sobre l’economia local. Sobre aquesta reducció de la despesa, la regidora d’Hisenda va apuntar que entre 2007 i 2009 es va reduir en 3 milions d’euros, “uns números que són escandalosament contundents”, va afirmar.

D’altra banda, des del govern municipal es va tornar a insistir que tot i la difícil situació econòmica s’han mantingut les inversions previstes en el pla de mandat per tal de donar feina a les empreses, així com l’ampli ventall de serveis que s’ofereixen al ciutadà.

Anna Peláez: “No estem en una bancarrota”

Quant a les crítiques de l’oposició sobre les liquidacions negatives del pressupost, la regidora va explicar que és normal que aquestes siguin negatives, “com passa a la majoria dels ajuntaments”. I va afirmar contundentment que, “no estem en una bancarrota, anem pagant als proveïdors i anem pagant les nòmines. Ho fem amb dificultats, però ho fem. I ho fem sense cap col·laboració de l’oposició. Fem els deures amb tot el rigor i precisió. Estem cansats que de manera general s’ataqui a la gestió de l’Ajuntament, quan darrera hi ha un equip econòmic i un equip polític al davant amb una consciència ben clara que les coses són dificultoses però que ens en sortirem”.

Suport dels socis de govern, ERC i ICV

En la roda de premsa d’ahir també hi van ser presents els regidors Joan Recasens i Salvador Matas. Tots dos van reforçar el missatge que la situació econòmica és complexa i complicada, però que s’està treballant intensament i que s’estan fent els deure per sortir d’aquest sotrac econòmic general.
Joan Recasens va adreçar-se als grups de l’oposició per criticar la seva “improvisació” i la seva manca d’alternatives. Segons va dir, “des del govern, dia rere dia anem complint amb el pla de sanejament i no hem tret serveis, sinó que els hem racionalitzat. Estem molt tranquils del que s’ha fet a nivell econòmic en aquest Ajuntament en els darrers 8 anys”. El portaveu d’ERC va subratllar que des del consistori cambrilenc s’han buscat recursos per donar respostes a les necessitats de la gent i per això, segons va dir, “hem fet els deures”. Quant a les contínues crítiques sobre la concertació d’una pòlissa de crèdit, Recasens va afirmar que “no ens hem de capficar en les eines que s’utilitzen, perquè és un recurs habitual”.

En aquesta mateixa línia, Salvador Matas també va queixar-se de les contínues crítiques rebudes per part de CiU, i va dir que “fer sang de la crisi que colpeja tothom no funciona, no és una bona estratègia”. En referència a la pòlissa de crèdit, Matas va recordar que el Consell Comarcal sempre ha tingut una pòlissa de tresoreria, perquè és una “eina per afrontar les previsions” i “allí no hi ha cap mena de discussió política, mentre aquí es munta una discussió sense fonaments”.

Comenta aquest article