Societat

Arriben les setenes Jornades de la galera i de la cuina marinera amb més actes de caire popular

Per Berta Ruiz

Manel Morell, Josep Pijoan, M. Carme Duch, Robert Benaiges i Jaume Baiges, ahir a la presentació

Un any més per aquestes dates, arriben les Jornades de la galera i de la cuina marinera de Cambrils. Enguany, aquesta tradicional cita gastronòmica cambrilenca, que té com a gran protagonista un crustaci com la galera, celebra la seva setena edició i ho fa amb algunes novetats i amb diferents actes gastronòmics de caire molt popular. Els detalls del programa van ser presentats ahir en roda de premsa a la qual hi van assistir els diferents sectors implicats en aquestes jornades, per un costat, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, per altra banda, el president de la Confraria de Pescadors de Cambrils –Josep Pijoan–, el president de la Cooperativa Agrícola de Cambrils –Jaume Baiges–, el president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria –Manel Morell– i la directora de l'Escola d'Hoteleria i Turisme, M. Carme Duch.

Un programa d'actes molt popular

En l'edició d'enguany, el programa de les jornades porta algunes novetats destacades. Per començar, el proper diumenge 13 de febrer al Parc del Pescador, arribarà un dels nous actes: un tast popular de vermuts de l'empresa Miró, que per primera vegada col·laborarà en aquestes jornades. Els dissabtes 19 i 26 de febrer, es realitzaran unes visites guiades i comentades a les Bodegues Clos Barenys. El diumenge 20 de febrer al matí, s'organitzarà un dels actes estrella de cada any: la fregida de galeres i calçots de Cambrils amb oli cambrilenc a les instal·lacions de la Cooperativa, mentre que l'endemà, en la mateixa Cooperativa es realitzarà un curs d'iniciació al tast d'olis d'oliva verge. Cal destacar que en d'altres edicions, aquesta activitat anava adreçada a un públic professional i enguany està pensada per a un públic més popular. Finalment, el diumenge 27 de febrer, a partir de les 11 hores, arribarà el gran plat fort de les jornades amb la galerada popular al port. La Confraria de Pescadors de Cambrils cuinarà fideus amb galeres amb la recepta tradicional d'abordo, mentre que també hi haurà degustació d'arròs amb canana i galeres, segons la recepta típic dels pescadors de la Confraria Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita, que seran els convidats de la jornada.

Unió dels diferents sectors i promoció gastronòmica de Cambrils

En el torn de parlaments, Robert Benaiges va felicitar-se de la consolidació d'aquestes jornades, que any rere any van prenent més volada i fan que Cambrils sigui "el referent gastronòmic de Catalunya durant aquests dies". Per la seva part, el president de la Confraria de Pescadors –Josep Pijoan– va destacar que enguany es comptarà amb la participació dels pescadors de Sant Carles de la Ràpita en la galerada popular al port. De fet, hi haurà una col·laboració mútua, ja que els pescadors cambrilencs participaran aquest proper cap de setmana en les jornades gastronòmiques rapitenques. Pijoan també va destacar que "quan va començar aquesta iniciativa no ens pensàvem que les jornades arribarien tan lluny. És important promocionar un dels nostres productes del mar per poder ajudar a la gent del mar". En aquesta línia, el president de la Cooperativa Agrícola –Jaume Baiges– es va mostrar orgullós de col·laborar un any més en aquestes jornades, amb un dels productes estrella de la gastronomia de Cambrils com és el seu oli d'oliva extra verge DO Siurana. Baiges va animar a tots els cambrilencs a participar en els diferents tastos populars.

55 restaurants participants i nova edició del concurs "De la mar als fogons"

Per altra banda, Manel Morell va recordar que enguany 55 restaurants cambrilencs prenen part en aquesta jornades cuinant menús especials amb plats fets amb galera. Sobre la consolidació d'aquesta cita gastronòmica, Morell comentava que "tot va començar com una juguesca, perquè la galera és un peix difícil de treballar, difícil de cuinar i de menjar. Però veiem que cada any hi ha més restaurants que hi participen. La gent té ganes de treballar i de seguir promocionant la galera, perquè és un crustaci molt bo i amb molt de gust". Finalment, M. Carme Duch va recordar que, com cada any, l'escola participa activament en les jornades acollint el concurs "De la mar als fogons". Un concurs en el qual hi participen alumnes de totes les escoles d'hoteleria de Catalunya i que fan que Cambrils, l'escola i la galera prenguin un gran ressò a nivell gastronòmic. Enguany, el nombre de finalistes s'ha reduït de deu a vuit, segons va comentar Duch, per facilitar la tria del jurat. El guanyador del concurs es donarà a conèixer el 25 de febrer, on els finalistes hauran de cuinar els seus plats amb galera.

Comenta aquest article