Societat

S'encenen 16 foguerades com a homenatge a les víctimes del temporal de 1911

Per Ignasi Martí

Foguerades enceses en record de les víctimes del temporal

Dins els programa d'activitats impulsat per l'Ajuntament per commemorar el centenari del fatídic temporal de 1911, dissabte passat es va fer un particular homenatge als pescadors que hi van perdre la vida. L'homenatge es va simbolitzar amb una encesa de fogueres prop de la desembocadura de la riera de Riudecanyes, com a part del terme municipal cambrilenc més proper a la punta de Rifà, al terme de Mont-roig del Camp, un dels llocs on van embarrancar unes quantes de les embarcacions cambrilenques.
L'acte va consistir en una caminada popular que va sortir cap a quarts de cinc de davant de les oficines del Patronat de Turisme. La concentració va reunir a unes dues-centes persones de diferents edats on hi va destacar una important participació de l'Agrupament Escolta Gent de Mar. Els caminants van recórrer el passeig de ponent fins arribar a la platja que hi ha al costat de la desembocadura de la riera de Riudecanyes a la urbanització Cambrils Mediterrani. Un cop allí els membres de l'Agrupament Escolta van realitzar diversos jocs infantils abans d'iniciar-se l'homenatge.

16 foguerades

El foc per a realitzar l'encesa el van portar els vogadors de Vent d'Estrop que amb les seves embarcacions van arribar fins a la mateixa platja. No van ser les úniques embarcacions de l'acte, ja que també hi van ser presents els bastiments de vela llatina de l'Arjau i a més distància de la platja hi van fer acte de presència dues embarcacions de la Confraria de Pescadors. A mida que es pronunciaven els noms dels quinze pescadors cambrilencs desapareguts, nens de l'Agrupament Escolta van encendre les quinze fogueres. També hi havia una foguera més gran que testimoniava tots pescadors morts en aquella ocasió en diferents punts de la costa de Catalunya i el País Valencià. El públic va acompanyar l'encesa amb unes espelmes que van repartir membres dels Escoltes. L'emotiu acte es va acabar prop de les 19h després d'escoltar el cant dels ocells i el so d'un corn procedent d'una de les barques de vela llatina.
El proper acte del programa és la xerrada sobre el salvament de nàufrags que tindrà lloc a la Casa del Mar dijous 24 de febrer a les 20.00h.

Comenta aquest article