Societat

S’enceten els actes commemoratius del centenari del temporal marítim de 1911, que va provocar quinze morts a Cambrils

Per Manel Tarés

Inici del recorregut des de la Torre del Port fins les escales reials per fer l'ofrena de flors

Aquest diumenge, s’ha donat el tret de sortida al programa d’actes per a la  commemoració del centenari del temporal de llevant que el 31 de gener de 1911 va afectar greument les costes catalana i valenciana. Els efectes del temporal, que va provocar més d’un centenar de morts, han propiciat que, al nostre país, es conegui aquell any com el de les Desgràcies. La commemoració d’aquell episodi, a Cambrils, va començar ahir amb una missa en record de les víctimes i, per extensió, de tots els morts al mar, que es va celebrar a les dotze del migdia a la parròquia de Sant Pere. A continuació, el director del Museu d’Història de Cambrils, Gerard Martí, i l’alcalde, Robert Benaiges, van fer un petit parlament davant la Torre del Port, sobre un escenari muntat a l’efecte en previsió del nombrós públic que s’hi va aplegar. D’aquesta manera, s'inaugurava l’exposició “1911. Sobreviure a la tempesta”, produïda per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, especialment pel Museu d’Història i l’Arxiu Municipal.

Martí va agrair la col·laboració de diverses persones i un llarg reguitzell d’entitats, tant de Cambrils com de fora, que han contribuït a rescatar de la memòria els esdeveniments d’aquell terrible episodi amb l’aportació d’informacions i fotografies. A continuació, Benaiges va iniciar el seu parlament citant els noms dels quinze pescadors cambrilencs que van morir ofegats durant aquell temporal i va afirmar que els actes que es fan a la nostra ciutat volen ser “un homenatge a la gent de mar, un homenatge a la gent de pesca, que ha configurat la nostra manera de ser”. L’alcalde també va declarar que: “Cambrils és la capital del nostre país en la commemoració d’aquell episodi”, en referència a la munió d’actes que s’han preparat. La presentació, de mitja hora de durada, es va tancar amb l’actuació de la Capella Polifònica de Sant Pere, que va interpretar el Salve Regina.

Tot seguit, els actes van prosseguir al Mollet del Rec, davant del qual s’havien col·locat quatre llaguts, sense tripulants, de l’associació de vela llatina L’Arjau. Diverses embarcacions dels vogadors Vent d’Estrop es van acostar a les escales reials per recollir unes paneres amb pètals de flors portades per membres de La Teca Teatre i l’Agrupament Escolta Gent de Mar. Les flors es van llençar a l’aigua uns metres endins, mentre es feia sonar una sirena que volia simbolitzar que es cridava l’altre llagut per completar els cinc que van perdre la tripulació durant el temporal. Alguns assistents van llançar també flors a l’aigua de les escales estant.

L’exposició

Finalment, una part dels nombrosos participants es van dirigir a l’interior de la Torre del Port per visitar l’exposició, que estarà oberta fins el proper 24 d'abril. A la planta inferior, diversos plafons informen sobre dos dels sistemes de pesca operatius a la primeria del segle XX, la pesca del bou i el sardinal, mentre que s’expliquen les condicions meteorològiques que van provocar el temporal i s’exposen breument les condicions de treball del mar en aquella època. Diversos objectes, alguns cedits pel Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, així com dibuixos fets a Cambrils pel pintor anglès Anthony Gross, propietat del Museu d’Història de Cambrils, s’exposen al llarg dels tres pisos de la torre. Al pis superior, s’especifiquen en detall les conseqüències del temporal a Cambrils i es llisten els noms dels nàufrags. La primera part de l’exposició es mostrarà més endavant a diverses poblacions, com Caldes d’Estrac i Badalona. Precisament, es trobava entre els assistents Montserrat Rectoret, una besnéta d’un dels pescadors badalonins ofegats al temporal i impulsora dels actes commemoratius en aquella població del Barcelonès.

Propers actes

Avui dilluns, a les vuit del vespre, es farà el toc de difunts a les campanes de les esglésies de Cambrils en record de les víctimes de l’any de les desgràcies. El dissabte 5 de febrer es farà un homenatge a la punta de la riera de Riudecanyes, amb encesa de fogueres a la posta del sol. El dijous 24 de febrer està prevista una conferència sobre el salvament de nàufrags a càrrec d’Enric Garcia, investigador del Museu Marítim de Barcelona, i més endavant, el 17 de març, es presentarà el segon número de Camins: Revista de patrimoni cultural de Cambrils, dedicat als mestres d’aixa. Finalment, el 15 d’abril s’ha d’inaugurar l’escultura commemorativa del centenari del temporal, obra de l’artista local David Callau.

Llista de les víctimes cambrilenques del temporal de 1911

Joan Alterats Vallverdú (21 anys), Eugeni Borràs Fortuny (13 anys), Joan Casas Pujol (9 anys), Josep Ferraté Fortuny (26 anys), Josep Font Font (28 anys), Francesc Grau Monné (56 anys), Celestino Guinart Font (15 anys), Miquel Paradís Llobet (13 anys), Calixto Pardo Morell (13 anys), Frederic Pascual Alcaraz (19 anys), Marià Piqué Folch (19 anys), Esteve Rom Piqué (40 anys), Josep Salvat Bassedas (48 anys), Marià Solé Planells (28 anys) i Josep Vernet Bardí (57 anys).

Comenta aquest article