Informació general

L'equip de govern valora positivament aquest mandat tot i el sotrac econòmic que es pateix

Per Berta Ruiz, Raquel Samaniego

Aspecte de la Casa de la Vila, aquest mes de gener

A quatre mesos de les properes eleccions municipals, l'equip de govern ha volgut fer repàs de l'acció de govern realitzada en aquesta darrera legislatura. Els tres socis del govern municipal de l'Ajuntament de Cambrils –PSC amb Robert Benaiges, ERC amb Joan Recasens i ICV amb Salvador Matas– van passar comptes del seu pla de mandat 2007-2011, en la trobada amb la premsa organitzada ahir al matí.

Pla de construcció d'equipaments i infraestructures, tot i la davallada d'ingressos extraordinaris a les arques municipals

A nivell econòmic, tal com va comentar l'alcalde, la legislatura va iniciar-se l'any 2007 amb una situació molt favorable, "hi havia una certa eufòria des del punt de vista econòmic. A Cambrils, els tres motors principals com el turisme, els serveis i la construcció estaven en el seu punt més àlgid". D'altra banda, s'acabava d'aprovar el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i, "teníem unes perspectives molt interessants des del punt de vista de creixement i d'assoliment dels nostres grans objectius de treball". Uns objectius de treball fonamentats en quatre grans eixos, segons va apuntar Benaiges. Per un costat, complir amb el pla de construcció d'equipaments, infraestructures i serveis, amb l'objectiu de modernitzar la ciutat en tots els àmbits. "Això s'ha anat realitzant al llarg dels 4 anys però a un ritme diferent del que teníem previst. De fet, aquests equipaments i infraestructures havien d'estar finançats pels ingressos extraordinaris d'impostos com l'ICIO, les plusvàlues i d'altres conceptes relacionats amb l'activitat econòmica". En aquest punt, Benaiges va apuntar que donada la greu crisi econòmica, aquests ingressos extraordinaris han anat caient en picat al llarg d'aquests 4 anys, passant dels 7 milions d'ingressos extraordinaris de l'any 2007, al mig milió d'euros que les arques municipals van ingressar el passat any en aquest concepte. Amb aquesta situació, "es va fer una revisió del pla de mandat, i alguns projectes previstos han quedat a l'espera de temps millor", afegia l'alcalde.

Modernitzar l'administració i posar Cambrils al mapa

Dos objectius més marcats per l'equip de govern a l'inici de la legislatura van ser la modernització de l'administració i el posicionament de Cambrils com a ciutat de referència dins del Camp de Tarragona. En el tema de la modernització de l'administració, l'alcalde va comentar que s'ha assolit amb escreix, ja que, "som un Ajuntament de referència per a d'altres administracions quant a serveis d'atenció al ciutadà". En aquests anys, s'han posat en marxa serveis com l'OAC o la Carpeta Ciutadana, entre d'altres.
Des del punt de vista del posicionament de Cambrils com a ciutat de serveis, Benaiges va afirmar que "el nostre objectiu era posar Cambrils en el mapa. Dotar-lo de serveis per donar satisfacció a les necessitats del territori en molts àmbits. La feina feta ha estat molta, i ara som seu d'empreses públiques i/o mixtes que treballen al servei de tot el territori com Secomsa Residus i Secomsa Aigües, la comissaria dels Mossos d'Esquadra, el Servei d'Ocupació de Catalunya, el registre de la propietat, la TDCamp o el centre de recursos pedagògics".

"Des de l'any 1978-79 fins 2003, Cambrils havia passat per un seguit de convulsions i picabaralles polítiques"

Finalment, l'alcalde va comentar el quart gran objectiu del seu govern: la normalització de la vida política. Segons va dir: "fent un repàs memorístic des de l'any 1978-79 fins 2003, Cambrils havia passar per un seguit de convulsions, picabaralles polítiques i inestabilitat general dels diferents governs municipals. En aquests moments, portem dos mandats seguits governant les mateixes forces polítiques amb un pla de mandat molt clar i que ha donat estabilitat política. Estem d'acord que darrerament estan passant coses, però això és perquè s'acosten eleccions municipals. Cambrils ja no surt com un municipi on la gent es baralla de manera continuada, sinó com una ciutat on hi ha un projecte i hi ha un govern consolidat".

Salvador Matas: "Cambrils ha viscut una situació d'estabilitat política que ha donat peu a una tasca de govern constant i ininterrompuda amb una línia concreta al llarg d'aquests 8 anys"

En la mateixa línia que Benaiges, Salvador Matas també va destacar que des de l'any 2003 Cambrils ha viscut una situació d'estabilitat política que ha donat peu a "una tasca de govern constant i ininterrompuda amb una línia concreta al llarg d'aquests 8 anys. Cambrils ha sortit guanyant, i molt. En el primer mandat ja es va establir un projecte de ciutat i l'estabilitat ha redundat en poder fer determinades qüestions, que d'altres municipis que no tenen aquesta estabilitat no aconsegueixen portar-ho a terme". D'altra banda, Matas també va destacar que aquests darrers 4 anys han estat marcats per la crisi econòmica, "amb un impacte important sobre les finances municipals", tot i que, davant d'això, "l'Ajuntament ha fet una tasca de cohesió social i proactiva amb les polítiques d'ocupació i de suport a l'emprenedor. Cal donar un missatge general que, malgrat la crisi, el pla de mandat ha tirat endavant i Cambrils no s'ha aturat i hem complert el nostre compromís amb la ciutadania".

Joan Recasens: "El govern no només ha estat tres partits, sinó un grup d'11 persones, un govern de ciutadans treballant per Cambrils"

Finalment, Joan Recasens també va comentar que aquests 8 anys han portat un "govern tranquil", amb una obsessió constant: "posar Cambrils al mapa com a ciutat de referència del Camp de Tarragona. El pla de mandat s'ha complert amb escreix, tot i la crisi econòmica. L'administració no pot deixar de banda les polítiques de suport al ciutadà i és evident que s'han fet retalls, però sempre tenint una aposta clara per la formació dels aturats i continuant fent obra pública per generar riquesa dins de la crisi". Quant a equipaments, Recasens va explicar que s'ha donat resposta a la demanda de la gent, com per exemple l'Ateneu Juvenil. "Crec que la volta que li hem donat a Cambrils és ben visible. També hem apostat pel turisme esportiu i cultural, a banda del sol i la platja. El govern no només ha estat tres partits, sinó un grup d'11 persones, un govern de ciutadans treballant per Cambrils. Ha estat un pla de mandat molt estudiat i marcat, i Cambrils ha millorat molt. Ens podem posar una nota de notable, ja que està a la vista de tothom".

Comenta aquest article