Cultura

Inaugurada l’exposició d’Anthony Gross a la Torre del Port

Per Redacció

Gerar Martí, director del Museu d'Història de Cambrils, i el regidor de Cultura, Jordi Savall, en el moment de la presentació de l'exposició
El passat dissabte 12 d’abril es va inaugurar a la Torre del Port l’exposició “Anthony Gross, un pintor anglès a Cambrils”. La mostra, organitzada per l’Ajuntament de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils, és fruit de l’adquisició d’un conjunt d’obres d’aquest artista per part del Museu d’Història a la galeria d’art londinenca Redfern Gallery el passat mes de novembre. Cal recordar que Jordi Moreno, redactor de la Revista Cambrils, va ser qui va descobrir, a finals del 2001, aquestes obres, algunes de les quals es trobaven a la venda per Internet. L’acte d’inauguració va comptar amb la presència del regidor de Cultura, Jordi Savall, i el director del Museu d’Història de Cambrils, Gerard Martí, així com també d’un nombrós públic que volia veure els dibuixos de Gross davant l’expectativa aixecada des del moment de la seva compra.

Un nou atractiu turístic del nostre poble

L’exposició i la Torre del Port es van poder visitar durant la Setmana Santa com un atractiu turístic més de Cambrils. Està previst que s’obri també durant l’estiu en horari de cap de setmana. Ara podrem visitar-la els dissabtes de les 11 a les 2 i de les 5 a les 8 i els diumenges i festius als matins. La intenció des del museu és que l’exposició pugui convertir-se en un atractiu cultural que potenciï un turisme de qualitat que cerqui cultura a banda de sol i platja. Per facilitar que l’exposició sigui visitada per tots els cambrilencs interessats, durant el mes de maig i en motiu del Dia Internacional dels Museus que se celebra durant aquest mes, s’organitzaran jornades de portes obertes gratuïtes amb visites guiades que facilitin la comprensió de la col·lecció.

La Torre del Port, serà el futur Museu del Mar

En el decurs de l’acte, Savall va afirmar que “són unes aquarel·les molt significatives de llocs de Cambrils, sobretot de la platja i de les famílies de pescadors”. I va afegir, “també voldria fer una menció especial al senyor Jordi Moreno perquè gràcies al seu treball de recerca publicat a la Revista Cambrils es van descobrir les aquarel·les de què avui gaudim”. La Torre del Port torna a obrir les seves portes al públic com un espai més del Museu d’Història de Cambrils. Segons Gerard Martí “amb aquesta exposició donem suport al projecte del futur museu marítim de Cambrils. Volem que aquest espai permeti interpretar el patrimoni marítim del nostre poble i al mateix temps representi un estudi amb profunditat de la relació de part de la nostra comunitat amb el mar”. Molts particulars han col·laborat amb aquesta iniciativa cedint objectes que permetran muntar en un futur aquest museu i que actualment es troben en procés d’inventari i restauració.

§ 21 dibuixos exposats dels 49 adquirits§

L’exposició té caràcter temporal i està repartida entre les tres plantes de la torre. De les 49 obres adquirides, el Museu n’ha fet una selecció acurada de les més representatives. A la planta baixa hi trobem 13 dels 40 dibuixos que conformen l’storyboard (el guió il·lustrat) de la pel·lícula de dibuixos animats “The storm” que Gross va projectar durant la seva primera estada a Cambrils l’any 1932 i que posteriorment va elaborar a casa seva l’any 1933. Al primer pis s’exposen les aquarel·les que es trobaven a la venda a Internet i que van ser el detonant de la descoberta de l’obra d’aquest pintor i gravador al nostre municipi. Per acabar, a la segona planta, hi trobem els dibuixos que Gross va pintar durant la seva segona estada a Cambrils, l’any 1952. Es tracta bàsicament de retrats de nens del poble dibuixats a la platja i al port de Cambrils.

Gerard Martí es mostra molt satisfet amb l’exposició “avui en dia, el Museu d’Història de Cambrils és l’únic museu de l’Estat espanyol on es pot gaudir de l’obra d’Anthony Gross. Mai a la vida ens haguéssim pogut pensar que 49 peces d’Anthony Gross podrien estar avui, al mes d’abril, a Cambrils. En el moment d’entrar a la negociació vam aconseguir posar els cèntims per un costat i les obres per un altre, anar estirant, i després d’un any podem exposar les obres. Des del Museu volíem que el temps transcorregut entre l’adquisició i el moment de presentar-les al públic fos petit per no trencar la il·lusió de molts cambrilencs davant aquesta adquisició”.

§ Records del pas de Gross per Cambrils§

Durant la inauguració, els dibuixos de Gross van evocar, a molts dels visitants, temps passats, com ara Joan Anton Noio, que va conèixer de petit el pintor, “quan jo tenia 9 o 10 anys anava amb el pare al Cafè Gatell, recordo que aquest senyor m’asseia a la falda i jugava amb mi i el meu cosí. També recordo que quan varaven la barca de casa davant del cafè, els homes espenyien amb l’esquena i el senyor Gross estava allí dibuixant l’escena”. Gross va mantenir una relació d’amistat molt estreta amb la família Gatell, Rodolfo Font recorda la segona visita de Gross a Cambrils l’any 1952, “va entrar a casa i va preguntar pel pare, recordo que portava un paquet amb diversos gravats a la mà”. Gross va obsequiar la família Gatell amb tres gravats inspirats amb Cambrils que podeu trobar reproduïts a l’edició de la Revista Cambrils del novembre de 2001. De fet el detallisme dels seus dibuixos va permetre a molts visitants de l’exposició reconèixer carrers, cases i balcons, tot i que les obres tenen més de 70 anys d’antiguitat.

Comenta aquest article