Cultura

Un centenar de senegalesos celebren a Cambrils la seva festa espiritual del Muridisme

Per Raquel Samaniego

Els senegalesos van llegir l'Alcorà al Centre Cívic del Nou Cambrils, ahir al matí

El Magal és la festa que ha fet que Cambrils es convertís aquest diumenge en l'epicentre dels actes dels senegalesos d'agraïment a Déu. És una festa del camí espiritual Muridista, que és el camí que neix al Senegal a finals del segle XIX, i que significa el camí que porta a Déu, així com també és un estat espiritual que porta a la proximitat divina. La festa va començar passades les 10 del matí al Centre Cívic de Nou Cambrils, on desenes de senegalesos van iniciar el dia fent cafè i menjar per a tothom. A primera hora es va fer la lectura de l'Alcorà, per després fer oracions en forma de cançons, un acte anomenat Khassaide.

L'activitat més multitudinària es va celebrar per la tarda, passades les 17h, quan més d'un centenar de senegalesos van fer una marxa pacífica des del port fins el Nou Cambrils, "transmetent missatges de pau a tothom" i fent festa amb bongos i tambors. Tot i que altres anys ja s'havia celebrat aquesta festa de manera privada, enguany han volgut que la població en general hi fos present i per això havien convidat a tothom a participar-hi.

El "bon rotllo" de la festa

Saliou Niass, resident a Cambrils, és un dels senegalesos que va organitzar la festa al nostre municipi. Ell va explicar què és la festa Magal per ells: "És el camí que porta a Déu. Aquest camí el va fundar Cheikh Ahmadou Bamba a finals del segle XIX. Abans de ser exiliat pels colonialistes francesos, perquè no volien moviments en massa a l'Àfrica, va convidar a tots els seus discípuls i a tothom a celebrar una festa on es dóna de menjar, de beure i es comparteix. Tot s'ha de preparar des de l'energia positiva i pura del cor. I així tota la gent, amb bon rotllo, anem compartint tot el dia junts".

Niass assegurava que és una festa a la que tothom està convidada, "sense distinció". Per això van voler convidar a la població cambrilenca per ensenyar-los-hi la seva llengua, la seva cultura i la seva història. Per la tarda es va fer una exposició anomenada "La missió del Muridisme enfront el malestar sociocultural mundial". Saliou Niass va concloure afirmant que ells el que volen transmetre és "pau, amor i fraternitat perquè tots som germans".

El grup de senegalesos van fer una marxa pacífica des del port fins al Nou Cambrils

Comenta aquest article