Informació general

S'elimina l'aparcament de davant de la Torre de l'Esquirol per crear una zona verda

Per Raquel Samaniego

Aquests dies s'està aixecant l'asfalt del pàrquing de davant de la Torre de l'Esquirol

Ha començat el 2011 i amb ell les obres de remodelació de la Torre de l'Esquirol i el seu entorn. Des de fa uns dies ja s'observen els primers treballs a la zona, que comportaran la restauració de la Torre i l'adequació del seu voltant amb la creació d'una zona verda. En aquests moments s'està aixecant l'asfalt de l'aparcament que hi havia davant de la torre, tot i que les tanques metàl·liques que l'envolten es van col·locar a finals del mes de desembre, doncs els primers moviments havien de veure's abans d'acabar l'any 2010. Aquest fet s'explica perquè la meitat del finançament de les obres procedeix del Fons Feder del passat any, un total de 311.000 euros, i un dels requisits per tal d'aconseguir-los era començar les obres abans de canviar d'any. Gràcies a això, com va explicar el regidor d'Obres Públiques, Joan Mas, s'acorda una pròrroga que permetrà que el gruix dels treballs tinguin lloc aquest 2011. Cal recordar que aquest projecte subvencionat també inclou l'adequació i arranjament de la riera de Riudoms, molt propera a la zona de la torre, i que el cost total és de 623.000 euros.

El projecte de la Torre

El projecte a l'antiga Torre de telegrafia òptica a Cambrils té com a objectiu rehabilitar l'espai per evitar el seu progressiu deteriorament. Aprofitant aquests treballs, s'instal·laran forjats, tancaments i circulacions interiors per fer possible l'accés al públic. Aquest nou equipament museístic mostrarà l'activitat que s'hi realitzava, així com informació i documentació general sobre la telegrafia òptica a Espanya i Catalunya. Aquests treballs tindran un pressupost de 113.000 euros.

Aquest projecte inclou la recuperació de la zona verda de l'entorn de la Torre, que actualment és utilitzada com a aparcament de vehicles. Amb aquesta conversió, es recuperarà en part la vegetació original de la zona, formada per pinedes litorals de pi pinyoner, alhora que amb l’enjardinament de l’entorn immediat de la Torre de l’Esquirol permetrà integrar paisatgísticament la zona i assolir una adequada transició entre la zona verda pública i l’espai natural. Aquesta part del projecte costarà 85.000 euros.

Restauració de la desembocadura de la riera de Riudoms

També es farà la restauració ambiental de la desembocadura de la riera de Riudoms. Els aiguamolls situats en aquesta riera tenen una extensió de 4,5 hectàrees, i es troben en una zona de recent expansió urbanística. L'àmbit d'actuació serà el tram de la riera entre la via del tren i la desembocadura, en un total de 675 metres.

En aquest projecte es farà un inventari del patrimoni natural de l'espai, com pot ser la flora, la vegetació, l'hàbitat i la fauna; i es planificaran accions de gestió i millora de l'entorn per fer un equipament per a l'ús del públic. Per últim, es faran treballs de restauració ambiental com desbrossades selectives, plantacions amb espècies autòctones i actuacions per eliminar abocaments incontrolats. Aquesta part de la rehabilitació costarà 425.000 euros.

La Torre del Telègraf fa setmanes que està delimitada amb tanques metàl·liques

Comenta aquest article