Informació general

Prop de 200 persones es manifesten contra la guerra

Per Lluís Rovira i Barenys

Pas de la manifestació per davant del port
Prop de 200 persones, la majoria d’elles estudiants dels centres escolars cambrilencs, es van manifestar, el passat 10 d’abril, pels carrers de Cambrils per expressar el seu rebuig a la guerra contra l’Iraq. La manifestació va començar a les 12 del migdia davant de la Casa de la Vila i va recórrer diferents carrers de la població: passeig de La Salle, passeig de les Palmeres i passeig Miramar fins arribar al davant del restaurant de menjar ràpid McDonald’s. En aquest punt, una part dels manifestants va cridar consignes contra aquest establiment, com una de les imatges que representa la presència nord-americana arreu del món. Des d’aquest punt, els manifestants van fer mitja volta i van enfilar la Rambla de Jaume I. A l’arribar a la plaça d’Aragó, la manifestació es va donar per acabada enmig d’una cridòria de consignes antibel·licistes.

Cassolades contra la guerra

La Plataforma contra la Guerra ha estat la impulsora de les cassolades que s’han fet a Cambrils en protesta per la guerra a l’Iraq. Al llarg d’aquestes setmanes les cassolades que s’han fet han anat canviant tant de lloc com de dia de la setmana i d’hora de celebració. La primera cassolada es va fer el dijous 27 de març, a les 7 de la tarda, davant l’edifici consistorial. Des de meitats d’abril, però, es van passar a fer els dimecres a les 9 de la nit a la plaça d’Aragó.

§ 1.123 persones voten no a la guerra en la consulta ciutadana feta a Cambrils§

Imatge d'una de les cassolades, al davant de l'Ajuntament
La Plataforma contra la Guerra va organitzar una consulta ciutadana per recollir l’opinió dels cambrilencs sobre la guerra a l’Iraq. Per aquest motiu els dies 8, 9 i 10 d’abril es van instal·lar, a diferents indrets del municipi, unes taules amb les paperetes que contenien quatre preguntes relacionades amb el conflicte bèl·lic i les urnes per dipositar-les. En total es van recollir 1.147 vots, 1.026 corresponents a persones majors de 16 anys i 121 corresponents a persones d’entre els 12 i els 15 anys. Cal destacar que el 97,90% dels votants (1.123 vots) van deixar clar, amb el seu vot, que no estaven d’acord amb l’atac militar contra l’Iraq.

Aznar hauria de dimitir

La pregunta sobre si Aznar i el seu govern haurien de dimitir com a conseqüència de la seva actuació en aquest conflicte va ser també força unànime. Un 87,88% dels votants (1.008 vots) van contestar de manera afirmativa. També va donar un resultat similar la pregunta referent a la possibilitat que el govern convoqui un referèndum vinculant abans d’implicar-se en una guerra. El 94,68% dels votants (1.086 vots) van manifestar-s’hi a favor. La darrera pregunta feia esment a la utilització del port de Tarragona i l’aeroport de Reus amb fins militars. El 89,18% dels votants (1.023 vots) es van manifestar en contra de la utilització d’aquestes infraestructures amb finalitats militars.

§ Ple extraordinari contra la guerra§

Tots els grups polítics amb representació municipal, a excepció del PP, van presentar una moció conjunta que va ser aprovada en un ple extraordinari, celebrat el passat 26 de març, en què manifestaven el rebuig més absolut a la guerra contra l’Iraq. Els grups polítics signants de la moció qualifiquen aquesta guerra d’il·legítima, inhumana, il·legal i immoral, i afirmen que l’actuació del govern nord-americà, britànic i espanyol suposa una agressió del sistema internacional i els seus mecanismes legals i de representació. En la moció, l’Ajuntament es compromet a expressar la més enèrgica repulsa al govern espanyol per estar donant suport a aquesta guerra així com a apel·lar a l’Assemblea de les Nacions Unides perquè, en exercici de la seva tasca de mediació política, actuï com a garant del dret de tots els pobles. A la moció també es condemna el règim dictatorial de l’Iraq i es reclama a les instàncies de govern de la Unió Europea que es pronunciïn a favor de la pau i contra aquesta guerra.

Suport a les accions contra la guerra

A través de la moció, els partits polítics signants també donen suport a les concentracions de protesta que es realitzen periòdicament així com a la recollida de signatures en contra de la guerra. També es va acordar mantenir les banderes de l’edifici consistorial a mitja asta i donar suport a diferents ciberaccions. A darrera hora també es va introduir un punt en el qual es demanava respecte i civisme a les entitats, formacions i persones en el decurs de totes les manifestacions que es realitzin en contra de la guerra per tal que no es repeteixin fets ocorreguts en algunes ciutats on diferents seus del PP es van veure atacades. L’Ajuntament es va comprometre a fer arribar la resolució aprovada amb la moció a totes les administracions de l’Estat espanyol així com a la Unió Europea i a les ambaixades dels Estats Units i el Regne Unit.

Comenta aquest article