Informació general

S'aprova definitivament el pressupost municipal per al 2011 amb tota l'oposició en contra

Per Berta Ruiz

Moment de la votació del punt, amb els vots a favor de l'equip de govern i d'Iñaki Carnero, i els vots en contra de l'oposició

El pressupost municipal per al 2011 va ser aprovat definitivament ahir dijous, en el ple extraordinari, amb els vots en contra de la PLIC, CiU i PP. De fet, aquest punt va haver de ser aprovat gràcies al vot de qualitat de l'alcalde, donat que es va produir un empat de nou vots a favor i nou vots en contra. Les absències dels regidors del govern, Joan Recasens i Laura Forcadell, i del regidor no adscrit –Oliver Klein–, així com el vot favorable del regidor no adscrit –Iñaki Carnero– va donar aquest empat. Recordem que el pressupost municipal puja uns 44 milions d'euros.

CiU presenta sis al·legacions que són rebutjades

Cal destacar que només CiU, va presentar al·legacions als pressupostos, de les quals no se n'ha acceptat cap. Concretament, en van ser sis, que Mercè Dalmau va llegir en la sessió plenària. La primera al·legació, tal com va dir la regidora de CiU, criticava que no s'inclogui un programa d'inversions i de finançament a 4 anys. "No l'inclouen enguany ni tampoc el van incloure l'any passat ni l'altre. Aquesta és forma de gestionar l'Ajuntament? Pensen fer aquests plans algun any?", va dir. La segona al·legació feia referència al capítol d'ingressos, el qual, "està inflat en 5 milions d'euros. 5 milions d'euros que es gastaran però que no s'ingressaran, per tant tindrem 5 milions d'euros de dèficit quan tanquem l'any 2011. Com pensen compensar aquests 5 milions?".
La tercera tractava sobre les despeses financeres. Segons va explicar Dalmau: "vostès preveuen pagar les quotes dels préstecs amb la venda de terrenys. En concret, les quotes pugen a gairebé 2 milions d'euros. Quants terrenys ha venut aquest Ajuntament en els últimes convocatòries? Ja li dic jo, que no se n'ha venut cap en les dues darreres convocatòries, les quals han quedat desertes. Creu que en la convocatòria de 2011 vendrem terrenys? Si no es venen, que és previsible, com pensa fer front a aquestes quotes dels préstecs per a l'any 2011?".
En quart lloc, des de CiU es va criticar les despeses associades a alcaldia. Concretament, CiU proposava que la memòria de la legislatura no es fes aquest any, ja que aquesta suposa un cost global de 92.000 euros. Per contra, des del govern se'ls hi va dir que aquesta memòria tindrà un cost de 35.000 euros. A això, Dalmau va puntualitzar que, "els 35.000 euros només corresponen a gastos d'impressió. Després s'haurà de dissenyar, de maquetar i de repartir. O potser la deixaran en caixes al seu despatx? O potser aniran els 10 regidors a repartir-la? Tot això tindrà un cost afegit a aquests 35.000 euros".
En un altre àmbit, quant a les despeses de personal, des de CiU es va proposar una reducció dels càrrec de coordinador i alguns dels càrrecs de confiança. "Amb aquesta supressió s'obté un estalvi de 200.000 euros. Un estalvi que vostès rebutgen, i uns 200.000 euros que sí es gastaran i que sortiran de les butxaques dels impostos dels cambrilencs". Finalment, en relació a les empreses municipals, l'al·legació de CiU anava en la línia de fusionar-les per tal d'obtenir un estalvi. "Creiem que la gestió econòmica que es fa no és la correcta. L'equip de govern viu aïllat de la realitat econòmica del voltant, si aprovem el pressupost tindrem un dèficit quan s'acabi l'any", va concloure la regidora de CiU.

El PP critica la contractació d'una persona per a l'àrea de premsa

En el seu torn, Xavier Martí de la PLIC, va anunciar el vot negatiu del seu partit, "per coherència política", segons va dir. D'altra banda, també va donar suport a les propostes presentades per CiU, les quals "eren bones per reduir la despesa".

Per la seva part, la portaveu del PP –Carme Cros– va comentar que des del seu partit no havien presentat cap al·legació, tot i que se'n podrien fer moltes. Va criticar que des del govern mai s'hagi acceptat cap suggeriment ni al·legació del seu grup. "Sempre ens respon que vostès són els que governen i que apliquen les seves polítiques d'esquerres, i constantment menyspreen el PP i altres propostes que han fet els altres partits dient que són de dretes. Al ciutadà ni l'hi importa si les polítiques són de dretes o d'esquerres, li importa la seva butxaca. Que hi hagi un bon servei sense malbaratar, cosa que estan fent vostès en els últims anys. Des de l'inici del mandat, els hi hem demanat contenció en inversions, en empreses municipals, en despesa corrent i personal. A banda de que no han fet cas, han contractat una segona persona de premsa, que casualment, fins ara era la responsable de premsa del delegat del Govern, del PSC".

Carme Cros: "L'esmena principal li presentarà la ciutadania de Cambrils, el proper 22 de maig"

En les seves crítiques, la regidora popular va insistir que "les empreses municipals buiden de contingut el consistori; baixa la capacitat de generar ingressos de l'Ajuntament; els beneficis són minsos i fan que siguin inviables. Amb el decret del govern de reduir un 5% el sou dels funcionaris, veiem que les despeses només s'han reduït en un 3,3%". D'altra banda, segons Cros, la previsió d'ingressos també està inflada i és "irreal", cosa que "hipoteca el futur econòmica de l'Ajuntament", a banda dels 55 milions d'euros de deute, que Cros va dir que arrossegar el consistori.

A l'igual que CiU, des del PP també van criticar que la partida per a les despeses financeres es basi en la venda de terrenys, tenint en compte que en els darrers anys no se n'han venut. Quant a la pòlissa de crèdit de 10 milions d'euros, Cros va afirmar que "sí s'ha fet servir i s'haurà de tornar a renovar". Finalment, adreçant-se a l'alcalde, va dir que, "l'esmena principal li presentarà la ciutadania de Cambrils, si ho creu convenient, el proper 22 de maig".

Robert Benaiges: "Que l'alcalde és un dictador és una cançoneta que sento contínuament"

En resposta a Cros, Benaiges va criticar que des del PP no s'hagin presentat al·legacions, però que per contra, "facin un al·legat de repetició del passat plenari. Tot això que vostè ha explicat ho hauria d'haver fet a través de la fórmula de l'al·legació". En relació a les crítiques de CiU i PP sobre la manca de participació i de "rebuig sistemàtic", l'alcalde va dir preguntar si aquest discurs de "menyspreu i d'actitud dictatorial" era una consigna. Segons va dir, "que l'alcalde és un dictador és una cançoneta que sento contínuament. Si no acceptem les seves propostes, sempre ho veuen com un menyspreu. Haurien d'aprendre més de cultura democràtica i que s'imposin les majories no vol dir que hi hagi un menyspreu". Quant a la xifra de deute municipal expressada per Cros, 55 milions d'euros, Benaiges va afirmar que no s'havia d'on treia aquests números. Tal com va manifestar, "sempre volen donar una sensació de col·lapse econòmic en aquesta casa quan no és així, els serveis segueixen funcionant i tots els treballadors i proveïdors cobren. Hi ha dificultats i no les nego, però sempre utilitzen un missatge catastròfic". Pel que fa a les "insinuacions" de Cros sobre l'entrada d'una nova treballadora al gabinet de premsa i la manera d'accedir a aquesta plaça, l'alcalde va ser contundent i va dir que: "no conec a aquesta persona de premsa. S'han fet les proves pertinents, amb un tribunal de professionals. És una plaça que ja existeix i la persona ha estat escollida pels seus mèrits. El PP ho vol embrutar tot. Si creu que la selecció no és correcta denunciï-la legalment!".

Robert Benaiges: "No es tracta de negar les al·legacions per capritx o perquè sóc un dictador!"

Contestant a Mercè Dalmau, Benaiges va afirmar que "fem unes previsions ajustades, som rigorosos i complim amb la realitat. Mai s'han deixat de pagar les amortitzacions i interessos. Els tranquil·litzo que tot es pagarà, independentment de la venda o no venda dels terrenys, i sinó farem serveis d'altres fórmules". Quant a les crítiques de les despeses sobre la memòria de legislatura, l'alcalde va dir que "vostè diu que la despesa serà de 92.000 euros i no serà així, perquè potser fem un butlletí extraordinari per donar compte de l'acció de govern". Sobre l'al·legació de reduir despeses de personal presentada per CiU, l'alcalde va manifestar que, "és tan fàcil com començar a tatxar gent? Estem parlant de persones, de feina i de gestió". En resum, "no es tracta de negar les al·legacions per capritx o perquè sóc un dictador!", va concloure.

Carme Cros carrega contra TVCambrilsi l'alcalde diu que ell no és el realitzador de la televisió

En el torn de contrarèplica, la regidora del PP –Carme Cros– va tornar a queixar-se del to de menyspreu utilitzat sempre per l'alcalde vers el seu partit. En aquest punt, va carregar contundentment contra TVCambrils, la qual "es paga de la butxaca dels contribuents i només serveix per donar a conèixer tot el que fa bé l'equip de govern. L'oposició mai hi som convidats, mentre que el govern hi està cada setmana". A aquestes declaracions, Benaiges va reprendre-li que no desqualifiqués als professionals de la televisió, paurales que van ser contestades per Cros afirmant que no parlava dels treballadors sinó "de les directrius que se'ls hi donen". Per tancar la picabaralla dialèctica, l'alcalde va afirmar que: ara resulta que jo sóc el realitzador de TVCambrils. Després diu que vostè no insulta ni desqualifica, i die que els professionals són unes marionetes".

Renovació de la figura del jutge de pau

En un altre punt de l'ordre del dia es va aprovar, per unanimitat, la repetició del mandat del jutge de pau actual i del seu substitut.També es va aprovar un altre punt relacionat amb qüestions de personal.

Comenta aquest article