Tema del mes

Xavier Martí, alcaldable per la PLIC

Per Ignasi Martí

“Sense perdre les nostres arrels, hem de modernitzar el nostre municipi per vendre un producte de qualitat a l’exterior. Això farà que la qualitat dels habitants del municipi sigui millor que la que tenim actualment”
Després de quatre anys a l’oposició com a regidor del PP, Xavier Martí ha estat regidor de Turisme en aquesta legislatura amb la coalició de govern que formaven el seu antic partit amb CiU i ACI. Xavier Martí, per unes discrepàncies amb la direcció del PP local, va demanar la baixa del partit, encara que, segons va dir el mateix Martí, no se li ha comunicat oficialment l’acceptació. Aquesta situació és la que va propiciar que encapçalés una nova formació política local, la PLIC, creada tan sols fa uns mesos.

Per quins motius es presenta per l’alcaldia de Cambrils?

Com a motivacions en tinc diverses, primer la sortida del partit on estava militant (PP) per unes discrepàncies amb la junta directiva; a partir d’aquí vam veure que Cambrils necessitava una estabilitat política a tots els nivells, i des la PLIC volem transmetre que podem donar aquesta estabilitat a la ciutadania. Hem cregut sempre amb la participació ciutadana, tal i com ja vaig impulsar dins el Patronat de Turisme amb un increment de presència dels sectors empresarials. Aquesta reforma dels estatuts promou el fet que la part empresarial tingui decisió en un 50% amb temes que a Cambrils els hi competeixen més.

Enumeri dues prioritats bàsiques per a la nova legislatura

Primer la qualitat de vida del ciutadà, ja sabem la importància que té el turisme a Cambrils, i sense perdre les nostres arrels, hem de modernitzar el nostre municipi per vendre un producte de qualitat a l’exterior. Això farà que la qualitat dels habitants del municipi sigui millor que la que tenim actualment. El segon tema és el de la seguretat ciutadana. És primordial que la gent se senti segura a casa seva i en els seus negocis.

Quines són les expectatives de resultats de la seva formació amb l’increment a 21 regidors?

Nosaltres som un partit nou i ens marquem com a fita uns dos o tres regidors. Dos ho qualificaríem com a èxit i tres encara seria un èxit més gran. Ara mateix som una expectativa, però hem de pensar que la nostra Plataforma ja compta amb uns dos-cents afiliats. Per poca presència que sigui, la nostra presència a l’Ajuntament crec que serà important ja que un partit que no té unes sigles darrere seu és importantísssim que tingui representació en un Ajuntament com Cambrils. Crec important que s’ha de valorar la bona feina feta durant els tres anys i mig que vaig estar a la Regidoria de Turisme. Hem iniciat una política turística pionera com ha estat la de serveis de vigilància de les platges, o la regulació de motos nàutiques i petites embarcacions. A més, el nostre municipi ha rebut quatre distincions que mai havia aconseguit Cambrils com a destí turístic de qualitat.

El canvi de govern pot afectar els resultats electorals de les diferents formacions? I en qüestió de pactes?

No crec que això afecti les properes eleccions. El canvi de govern va venir donat per l’expulsió d’un dels membres de l’equip de govern, sumats els partits de l’oposició aconseguien la majoria. Crec ha estat un canvi precipitat, uns quants mesos abans de les eleccions. Creiem que el pacte que ha de sorgir fruit de les eleccions ha de ser suficientment fort sense haver de dependre d’un sol regidor. Això ha estat el detonant que ha fet que aquesta legislatura no hagi estat del tot estable.

Amb quins partits estaríeu oberts a pactar i amb qui no?

Això ho decidirem bon punt tinguem les llistes dels altres partits configurades. Tenim unes prioritats, però que s’acabaran de decidir en funció de les persones que hi hagi a les llistes locals.

Quin és el model de ciutat de la PLIC davant el creixement continuat de Cambrils?

En aquesta legislatura hi ha la reforma del Pla General, Cambrils està creixent molt en vivenda unifamiliar gairebé en el 80%, i hem de començar a pensar en com s’ha d’organitzar el sòl del municipi. Aquest model de construcció ha fet encarir molt els serveis que ofereix l’Ajuntament i el sector de serveis tampoc pot accedir a la vivenda a Cambrils i tenir vivenda unifamiliar, i no aprofitar el sòl fa incrementar molt el preu de la vivenda. Nosaltres volem donar importància a la vivenda de protecció oficial i a la vivenda destinada als joves. És primordial facilitar vivenda al sector de serveis i als joves, que són els que tenen molts problemes per emancipar-se. Tot això s’ha de fer amb un urbanisme respectuós amb el medi ambient i amb el nucli històric.

§ Preguntes flash§

S’ha de desmantellar o reutilitzar la via fèrria?

Nosaltres estaríem d’acord amb el desmantellament total.

Quina és la solució a la problemàtica de l’aparcament?

La construcció d’aparcaments amb accessos fora de la població, ja sigui a través del vial o de l’N-340: a la plaça de la Concordia, plaça de l’Ajuntament, un a la zona del poble; i a banda, als passejos de Lluís Companys i de Francesc Macià, on hi hauria la part forta dels aparcaments de Cambrils. Després sí que facilitaríem a la Confraria de Pescadors que es poguessin posar dos plantes de pàrquing subterrani a la plaça del Pòsit.

El projecte del Parc Samà s’ha de tirar endavant?

No s’ha de perdre una inversió d’aquestes característiques. S’ha de mantenir l’acord amb la empresa inversora. Hem de tenir en compte que el 80% del turisme de camps de golf de la Costa Daurada s’allotja a Cambrils.

Com se soluciona l’actual saturació dels serveis sanitaris?

Creiem que pel pes que té Cambrils, i al passar a ser ciutat, és necessari demanar als estaments superiors la construcció d’un hospital.

Comenta aquest article