Tema del mes

Salvador Matas, alcaldable per ICV

Per Jordi Torres

“Creiem que l’alternativa és fer el que es diu com a govern plural de les esquerres, perquè creiem que és positiu per a la democràcia”
Aquesta és la segona vegada consecutiva que Salvador Matas repeteix com a candidat a l’alcaldia per part del grup ICV. En aquesta propera legislatura el grup polític ha optat per la renovació de les seves llistes, amb la incorporació de persones joves i amb iniciativa, i un programa electoral que manifesti aquest nou enfocament de cara a la població.

Quines són les dues prioritats bàsiques a resoldre a la propera legislatura?

Una és augmentar la participació ciutadana. La segona és definir el model de ciutat que realment volem, és a dir, marcar tots uns processos participatius de planificació, i en aquest sentit hi veiem tres qüestions fonamentals: una seria començar la revisió del Pla General, encetar un pla estratègic perquè tothom pugui dir la seva sobre el que vol que sigui Cambrils i quines són les mesures per les quals hauria de tendir, i, per últim, l’Agenda 21.

Quins pactes preveieu per governar?

Potser en altres eleccions municipals el tema estava més obert. Aquesta vegada creiem que no està tan obert, i això és positiu i respon a la situació que s’ha viscut al llarg d’aquests quatre anys. Estem davant d’un nou període polític en què l’hegemonia de CiU s’està acabant i s’estan plantejant quines seran les alternatives. Creiem que l’alternativa és fer el que es diu com a govern plural de les esquerres, perquè creiem que és positiu per a la democràcia. A Cambrils creiem que aquest plantejament és el que realment queda plasmat, un procés coherent de treball conjunt. Aquest és el pacte necessari per a Cambrils.

Quant a les expectatives de resultats, l’increment que hi haurà de regidors creieu que us afavorirà?

Extrapolant els resultats del 1999, amb 17 regidors, dels quals haguessin estat en cas de 21 regidors, creiem que la correlació de forces hagués estat igual. El que sí que veiem és que en aquesta legislatura el bloc d’esquerres i de dretes és el que ha marcat molt, ja que hi havia una diferència d’un regidor. Per tant, el que nosaltres pensem és que dins el bloc d’esquerres podem tenir aquest regidor de més que ens asseguraria poder fer govern. Però jo crec que hem d’aspirar a més, entre les tres forces augmentarem més d’un regidor, de forma que tindrem un govern amb una base més sòlida que no pas aquell que té la majoria absoluta per la mínima.

Pel que fa a ICV esperem aconseguir-ne tres, primer perquè a Catalunya a nivell global hi ha una tendència a l’alça i, per l’altre costat, creiem que la ciutadania valora que ICV és una força de govern que té propostes.

El paper de la guerra creu que pot afavorir a la mala imatge del PP? Influirà en els vostres resultats?

Creiem que hi haurà un clar perjudicat, el PP, que pagarà la factura d’haver actuat contra el 91% de la ciutadania; això un govern democràtic ho paga. Més enllà d’això, forces com ICV sempre s’han definit com forces que lluiten per la pau, així com també la joventut prendrà més força en aquestes eleccions per la seva implicació en la lluita per la pau.

El recent canvi de govern influirà en els resultats electorals?

La moció de censura va ser un tema que va sortir sense esperar-ho. Per tant, nosaltres ens ho vam trobar. En aquell moment vam valorar que no era el més indicat. Llavors vam pactar amb ACI, en base a uns acords mínims de govern.

Realment s’ha notat un canvi en un Ajuntament esmorteït, incapaç de fer propostes, molt a la defensiva, davant un govern que amb tres mesos ha resolt molts temes importants com les platges de ponent. Aquest govern té persones preparades, amb ganes de treballar, i això la ciutadania ho valora. La moció ens afavorirà.

Què l’ha motivat a tornar-se a presentar com a cap de llista del grup ICV?

En primer lloc, el nostre grup polític està per la renovació; en aquest sentit ens marquem com a fita el fet de repetir dues legislatures. Crec que és bo anar a més d’una legislatura ja que hi ha un temps d’aprenentatge a l’Ajuntament, però que vuit anys ja és un període de temps òptim per renovar la nostra força política.

Davant el creixement continuat de Cambrils, quin és el model de ciutat que ha de seguir en els propers anys?

Creiem que aquest creixement tan accelerat no és positiu, ja que desarticula una mica l’estructura del poble, ocasiona un desfasament molt important entre els serveis que ens fan falta; creiem que s’ha d’anar cap a una ralentització del creixement. Si ens fixem en casos com altres poblacions similars a Cambrils, com Calvià (Illes Balears), és molt important. Aquests problemes es van plantejar abans que nosaltres, en què la revisió del Pla General marcava uns límits del creixement. Aquests processos marcaran els límits que haurem de tenir, és a dir, planificar i restringir el creixement per tal que no es produeixin impactes negatius a la població.

§ Preguntes flash§

S’ha de tirar endavant el projecte del Parc Samà?

Hem aconseguit aturar aquest projecte. Hi ha uns drets de persones particulars, que s’haurà de veure fins on arriben. Nosaltres no estem a favor de l’augment de camps de golf, i menys encara si van associats a processos especulatius. És un projecte fet a mida, injust i que tracta uns ciutadans d’una manera diferent que a la resta.

S’ha de desmantellar o mantenir la via del tren?

S’ha de desmantellar la que hi ha actualment, desfer tots els ponts i talussos, i reservar l’estructura per a la creació d’un metro lleuger, molt més clar que fa quatre anys enrere. Ara hem de fer un pas més endavant, el del tram Cambrils-Port Aventura, perquè justament quan marxi el tren, aquest és el tram més fàcil de treballar i adaptar, ja que hi ha la reserva de sòl, a més que seria un tram molt rentable. Es remodelaria urbanísticament la via del tren.

Quina és la solució definitiva a la problemàtica de l’aparcament?

El primer tema que s’ha d’aclarir és el transport públic, ja que Cambrils està molt mal comunicat amb transport públic. Una primera solució al problema viari és un bon transport públic, el tema del tramvia, el tren i els autobusos urbans i interurbans; quasi com una gran àrea metropolitana. S’ha de treballar amb el tema de les empreses d’aparcament públic municipals, recaptació de zones blaves i gestió dels pàrquings. Aquestes empreses farien les gestions i no carregarien en deute públic municipal.

Com se solucionaria l’actual dèficit sanitari que està patint la població?

En el govern anterior ja hi havia uns contactes amb Sagesa i la Generalitat, però això suposava adquirir els terrenys per a una possible ampliació de l’ambulatori. Ara ens trobem que aquest tema ja té una certa urgència, sobretot per al futur creixement de la població, en un centre on es puguin efectuar la majoria de serveis a la població i així evitar desplaçaments innecessaris.

Comenta aquest article