Tema del mes

Jordi Savall, alcaldable per ERC

Per Lluís Rovira i Barenys

“En aquesta legislatura s’ha demostrat que hi ha alcaldes i alcaldes i jo crec que l’alcalde ha de ser una persona que ha d’estar més a prop del ciutadà, que no estigui assegut sobre una poltrona. Tota la problemàtica que té el ciutadà ho és també de l’alcalde, per això vull ser alcalde, per a solucionar els problemes dels ciutadans”
Per segona vegada consecutiva Jordi Savall encapçalarà la llista d’ERC a les eleccions municipals. L’actual regidor de Cultura, Esports, Festes, Promoció Econòmica i Medi Ambient es torna a presentar amb l’esperança d’incrementar la representació d’ERC a l’Ajuntament i de seguir formant part del futur govern municipal.

Per què vols ser l’alcalde de Cambrils?

Quan vas per ser alcalde vas a fer coses pel poble. Més que pel poble en sí, per les persones. En aquesta legislatura s’ha demostrat que hi ha alcaldes i alcaldes, i jo crec que l’alcalde ha de ser una persona que ha d’estar més a prop del ciutadà, que no estigui assegut sobre una poltrona. Tota la problemàtica que té el ciutadà ho és també de l’alcalde, per això vull ser alcalde, per solucionar els problemes dels ciutadans. I en el conjunt del poble, solucionar els problemes d’infraestructures, d’equipaments...

Amb qui pensa pactar ERC?

Quan es va fer la meva presentació com a alcaldable ja vam dir que no pactaríem amb el PP. També vam dir que no pactaríem amb partits sinó que pactaríem amb les persones que configuraven cada partit. Tal i com ha anat el moviment de llistes, que s’han renovat molt, en un principi hi hauria possibilitat de pactar amb tothom. De totes maneres també he de dir que si les esquerres tenim majoria, tal i com hem funcionat aquest darrer tram de legislatura, no crec que hi hagués inconvenient en repetir el pacte actual.

Així doncs, repetir el pacte seria una de les prioritats?

Sí. Amb el PSC i ICV hem creat un front comú i una línia a seguir mentre estàvem a l’oposició i ara que hem tingut l’oportunitat de governar hem vist que en poc temps hem tingut l’oportunitat de fer coses.

El canvi de govern que es va produir el passat mes de gener, creus que influirà en els resultats d’aquests propers comicis?

Jo crec que sí. Potser no es notarà perquè al passar de 17 a 21 regidors algun partit no notarà la baixada i encara que perdi vots igual es manté amb els mateixos regidors. Però s’ha vist sempre que el partit que ha tingut l’alcaldia a finals de legislatura ha incrementat en vots i en regidors.

L’increment de l’electorat des de les passades eleccions, creus que influirà en els resultats?

Aquí hem de valorar diverses coses. La gent de fora de Catalunya que ha vingut a viure a Cambrils són gent amb idees de PP o de PSOE. A aquesta gent els és igual qui hi hagi a les llistes. Ara bé, dels que vénen a viure a Cambrils procedents de Catalunya ja és més fàcil que hi hagi votants d’ERC.

Quins resultats preveieu?

D’entrada consolidar el número 2 de la llista i aspirem a un tercer regidor.

De cara a aquesta propera legislatura, diga’m dues de les prioritats bàsiques que s’haurien de resoldre.

Sobretot la neteja. Tindrem la sort que s’acaba el conveni amb Urbaser el 2004 i, per tant, ja es podrà licitar amb altres empreses i contemplant tot el creixement de Cambrils. L’altre aspecte a resoldre és el dels aparcaments, que és una assignatura pendent. Tothom ho portava als seus programes electorals en aquesta legislatura, però al final no se n’ha fet gairebé cap.

Cambrils creix més de 1.200 habitants per any i això provoca un increment demogràfic molt ràpid. Quin és el model de ciutat que ha de seguir Cambrils per afrontar aquests propers anys?

Hem de mirar de fer un urbanisme sostenible, sobretot ara que estem fent l’Agenda 21. Crec que ens hauríem de fixar una fita, que Cambrils no creixi més amb grans edificis, ni xalets, ni apartaments. Anem a estancar tot el que és urbanisme a Cambrils. Asserenem-nos i mirem exactament quines necessitats té Cambrils per a un futur i llavors anem a aplicar un urbanisme pels pròxims anys. Qualsevol que entri a l’Ajuntament hauria de mirar de reduir el volum de l’urbanisme a Cambrils, sense frenar la construcció ja que sinó es dispararan les necessitats de donar serveis i se’ns escaparà de les mans a l’Ajuntament. Ara per ara, entre els 23.000 habitants censats i els 15.000 que viuen a Cambrils i no estan censats formen uns 40.000 habitants. L’estancament d’aquests 40.000 habitants seria l’ideal.

§ Preguntes flash§

Creus que s’ha de tirar endavant el projecte del Parc Samà?

Pel que fa al camp de golf, no crec que hi hagi cap partit que hi vagi en contra ja que ja el contempla el Pla General. Pel que fa a l’urbanisme que s’hi vol fer es pot tirar endavant sempre i quan hi hagi un consens amb el número de vivendes. Si el Pla General marca 200 vivendes, no sé per què se n’han de fer 500, més un hotel, més una zona comercial. Nosaltres defensarem la postura que marca l’actual Pla General.

Pel que fa a la via fèrria, s’ha de desmantellar un cop hi hagi el nou traçat o bé s’ha de deixar per a un altre ús?

La via fèrria s’hauria de desmantellar. Hauria de desaparèixer. A més, el pont de la via trenca la imatge de Cambrils. En l’espai que ocupa l’actual via s’hi podria posar un tipus de transport elèctric i, també, s’hi podria fer un passeig.

Quina és la solució que proposa ERC a la problemàtica de l’aparcament a Cambrils?

S’hauria de crear una empresa municipal d’aparcaments. Que sigui l’Ajuntament qui es mulli de veritat i crei una xarxa d’aparcaments en la qual els ciutadans de Cambrils hi tinguin algun tipus de descompte especial. L’Ajuntament s’hi ha d’implicar de totes totes. Ja hem deixat perdre massa oportunitats per fer aparcaments.

Com s’ha de solucionar el dèficit d’infraestructures i prestacions sanitàries que pateix Cambrils?

La Generalitat ens diu que Cambrils no pot tenir un hospital ja que hi ha els de Reus i de Tarragona a prop. El que s’ha de fer és ampliar el CAP de Cambrils. S’ha de fer un edifici al costat de les actuals instal·lacions del CAP on hi hagi les mesures bàsiques: rajos X, hospitalització de 24-48 hores, servei de recuperació… Cambrils hauria de tenir uns serveis que ja són bàsics per a la població que som.

Comenta aquest article