Tema del mes

Eduard Màdico, alcaldable per ACI

Per Èlia Bellmunt

Nosaltres anem amb la il·lusió de treure de tres a quatre regidors i seria un fracàs no treure’n dos, ho dic així de clar
Eduard Màdico és el candidat d’ACI a l’alcaldia en les properes eleccions municipals i aquest ha estat el primer partit en el qual ha militat. Màdico substitueix Francesc Garriga, fins ara al davant de la llista d’ACI i actualment a l’equip de govern de l’Ajuntament. En les darreres eleccions Eduard Màdico era el número sis d’ACI i el responsable de premsa i publicitat; posteriorment va ser nomenat vicepresident del partit.

Per què vol ser alcalde? Què és el que el motiva a presentar-se ara, per primera vegada, i com a candidat per ACI?

ACI és el meu partit, són la meva gent, els meus amics i és on em sento còmode. Es va decidir que jo podia encapçalar la llista i vaig agafar el compromís després de consultar-ho amb la meva parella. Arriba un moment en què has de donar un pas endavant i decidir-te i jo m’hi atreveixo. L’únic partit que s’atreveix a presentar una persona nova a les eleccions és ACI, junt amb tots els que van al costat.

Quines són les dues prioritats bàsiques que, segons ACI, s’han d’assolir en la propera legislatura?

La primera és fer una ciutat més agradable per a tothom i la segona és que sigui encara més agradable. Per una ciutat agradable s’entén una ciutat neta, clara, segura i sobretot oberta, per a nosaltres i per als de fora. Cadascun dels 23.000 habitants és molt important i hem de viure en una ciutat agradable. Això s’aconsegueix, per exemple, esponjant zones molt poblades: comprant cases antigues i formant-hi places. També aprofitar els polígons i urbanitzacions per construir-hi equipaments esportius, col·legis, parcs… Aquesta és la visió de Cambrils que té ACI.

En funció dels resultats electorals, amb qui pensa pactar ACI?

El millor per tothom seria que el partit que tregui més regidors conformi una majoria tan àmplia com sigui possible. Si no és capaç de fer-ho és que no es mereix ser alcalde, que no vagi plorant després. Cal explicar als ciutadans com funciona un sistema electoral de tipus municipal. Ara es passa a elegir 21 regidors i en fan falta 11 per governar, fer 10 contra 11 suposa dividir el poble. L’error que sempre hem patit a Cambrils ha estat aquest. Nosaltres podem ajudar a conformar aquesta majoria àmplia, cal donar oportunitat a tothom perquè participi. ACI està treballant molt a gust amb el pacte actual, però això no vol dir res perquè busquem un pacte més ampli.

El recent canvi de govern influirà en la participació i resultat de les properes eleccions?

Desgraciadament el problema és el desencís de l’electorat, que opina que tots els polítics som iguals. Però els qui formem la llista d’ACI no som iguals a ningú. Fins ara, nosaltres, els nous que entrem, no ens hem equivocat gens, tenim una nova il·lusió molt gran i la gent ha vist massa coses rares. Això és un problema que va propiciar un senyor alcalde que es va equivocar, va prendre una decisió errònia i ja ho ha pagat, però ACI no n’és responsable. L’electorat és més llest del que sembla i ho sabrà veure. ACI si una cosa no té és afany de poder; contínuament estem canviant la gent amb la particularitat que els qui pleguen continuen donant suport als altres. Els nous aportem idees i els antics aporten l’experiència, la qual cosa no es dóna en els altres partits perquè la gent marxa quan plega.

L’augment de l’electorat, tenint en compte que en aquesta legislatura augmenta en quatre el nombre de regidors, com influirà en la participació?

Amb el mateix nombre de vots que en les darreres eleccions, aplicant la llei d’Hont, ACI tindria dos regidors segurs. Hi ha un desencís de cara a les forces polítiques clàssiques: el desgast del PP per la guerra i el xapapote i els canvis de CiU a nivell local. El PSC està aguantant bé, però ACI és la quarta força política més votada de Cambrils i això ens pot afavorir a ambdós. El factor del desencís provoca a vegades abstenció, però el nostre partit en sortirà reforçat perquè presentem una llista molt encisadora en el tema social i cívic, encara que potser no tant en el tema polític.

Quins resultats espera treure ACI? Quines són les expectatives pel que fa al nombre de regidors?

Nosaltres anem amb la il·lusió de treure de tres a quatre regidors i seria un fracàs no treure’n dos, ho dic així de clar. Malgrat l’abstenció i el desencís de la població, el fet de passar a tenir 21 regidors ens dóna joc per obtenir més regidors. No renunciem a l’alcaldia si el poble creu en nosaltres, és el somni de tot partit polític. Si em ve, l’agafo.

Cambrils creix a un ritme de més de 1.200 habitants per any, amb tot el que això comporta. Segons ACI, quin model de ciutat ha de seguir Cambrils en els propers anys?

És frapant que en el vial de del Cavet no hi hagi ni una sola parada d’autobús, i s’acaba de construir. La gent gran és important, la proposta d’ACI és, per què no, fer una regidoria de Gent Gran; ja en tenim una d’Infància i una de Joventut. Hi ha moltes coses que es poden fer per tenir un Cambrils agradable, no només per als joves, i que ens costarien molt poc.

Comenta aquest article