Tema del mes

Robert Benaiges, alcaldable pel PSC

Per Lluís Rovira i Barenys

“S’ha d’aconseguir la pacificació de la vida política i social del municipi. Això significa aconseguir un govern que sigui tan ampli com sigui possible, que doni participació i joc polític a la major part de les forces polítiques de l’Ajuntament”
Robert Benaiges encapçala la llista del PSC per tercera vegada consecutiva. A banda, en tres ocasions anteriors ja havia figurat en diferents llocs de la llista del PSC. Benaiges ha estat alcalde de Cambrils des del juny de 1997 fins al juny del 1999 i des del gener d’enguany fins ara. En diferents legislatures també ha estat regidor de Cultura i Esports. Tot això el converteix en un dels polítics locals amb més experiència.

Per què vol ser alcalde de Cambrils?

Vull ser alcalde perquè considero que tinc la capacitat, l’experiència, la il·lusió, la voluntat i les ganes de liderar el projecte que portem al nostre programa electoral. Jo m’estimo el municipi i he treballat sempre en la política municipal. Crec que la política municipal és l’àmbit de la política més reconfortant i que dóna més satisfaccions i també més treball, més preocupacions i més feina.

De cara a la propera legislatura, quines són les dues prioritats bàsiques que s’han de solucionar?

Per una banda, la pacificació de la vida política i social del municipi. Això significa aconseguir un govern que sigui tan ampli com sigui possible, que doni participació i joc polític a la major part de les forces polítiques de l’Ajuntament i que els ciutadans i ciutadanes de Cambrils puguin veure’s reflectits en aquest govern. Una segona prioritat és la millora dels serveis del municipi. Sobretot serveis generals que fan referència a espais verds, urbanització de carrers...

Això porta associada la creació de societats municipals?

Una de les maneres d’afrontar aquest problema és crear empreses municipals que gestionin cadascun dels diferents serveis d’una manera moderna i racional. Cambrils creix actualment, més de 1.200 habitants per any. Això està configurant poc a poc una nova ciutat.

Es té clar quin ha de ser el model de ciutat d’aquests propers anys?

En aquests moments tenim un plantejament que ens orienta per determinar quin ha de ser en un futur immediat el model de Cambrils. Però és un model que necessita una urgent revisió perquè aquest model preveia un creixement bastant més lent del que es dóna actualment. Si seguim amb aquest creixement accelerat podem arribar d’aquí a pocs anys a uns 40.000 habitants i això ja és una xifra respectable. Jo crec que necessitem un respir. Aquest respir significa que en els mesos immediats a les eleccions municipals els partits que governin hauran de plantejar-se com s’ha de fer de cara a planificar aquest futur a mig i a llarg termini. Això passa, indefugiblement, per la revisió del Pla General. L’actual PGOU, aprovat l’any 1995, no contemplava la nova xarxa viària programada, ni algunes obres d’infraestructura. A més, determinava un urbanisme en extensió i ara els models progressistes diuen que això és insostenible i que el que és sostenible és un creixemnet més concentrat, millor equipat, més enjardinat. Hem de posar el fre, que no significa aturar res.

Parlem de pactes, com preveu la possibilitat de pactes postelectorals?

En principi nosaltres creiem que hem de ser l’eix fonamental pel qual ha de girar el govern municipal perquè creiem que serem la força majoritària. La resta de forces polítiques haurien de sumar-se al nostre projecte. Ja hem dit al llarg de tota la legislatura que nosaltres ens hem entès molt bé amb ICV i ERC. Jo crec que és un govern lògic, però també cal comptar amb aquelles forces que siguin capaces de sumar-se al nostre projecte.

El canvi de govern produït ara fa tres mesos influirà en els resultats electorals?
Sí, n’estic convençut. No s’havia vist mai un canvi de govern com el que hi va haver, a través d’una moció de censura. Se n’han de treure conseqüències. Quines en trec jo? No es poden premiar forces polítiques que han estat incapaces de tirar endavant el seu projecte. Crec que CiU i PP, especialment, hauran de donar comptes a la ciutadania de perquè el seu projecte es va malmetre.

L’increment de l’electorat que s’ha produït en aquests quatre anys, quina influència pot tenir en els resultats de les eleccions?

No ho sabem. Què votava la gent que ha vingut a viure a Cambrils en els darrers quatre anys? Què votaran els joves que en aquesta ocasió s’incorporen al cens? Sembla que els que sortiran afavorits seran les forces majoritàries i que tenen representació arreu del país. Però això és una incògnita. A banda, en allò en què hem de primar totes les forces és en la participació. Que voti menys del 60% és preocupant.

Quins resultats preveu el PSC?

Nosaltres partim d’un número majoritari de regidors i creiem que les nostres propostes i l’actuació que hem tingut al llarg de la legislatura seran premiats per la ciutadania. Pensem que seguirem mantenint la majoria de regidors i, per tant, la màxima responsabilitat a l’hora de formar govern. També vull dir que en el cas hipotètic que obtinguem majoria absoluta no governarem sols.

§ Preguntes flash§

S’ha de tirar endavant el projecte del Parc Samà?
Amb les actuals condicions, no. Aquestes condicions no garanteixen el subministrament d’aigua i, per tant, algú ha de garantir que l’aigua que s’utilitzi per al reg d’aquest espai sigui aigua depurada. A més, tots els serveis complementaris que s’han d’incorporar a una urbanització d’aquestes característiques algú les ha de pagar i no ho ha de fer el ciutadà de Cambrils.

L’actual via fèrria s’ha de desmantellar quan funcioni el nou traçat ferroviari o s’ha de conservar?
S’ha de desmantellar, però l’actual traçat ha de ser aprofitat per a instal·lar un altre tipus de servei que sigui permeable, que eviti les barreres arquitectòniques però que possibiliti que mitjançant un transport urbà tipus metro o tramvia ens poguem connectar des del centre de la població a la resta de poblacions del Camp de Tarragona.

Quina és la solució definitiva per solucionar la problemàtica de l’aparcament a Cambrils?
S’han de plantejar tres alternatives. Primer de tot la creació d’una xarxa d’aparcaments públics que han d’estar en zones com la plaça de la Concòrdia, Parc del Pescador, lateral de la riera d’Alforja, plaça de l’Ajuntament. Això es pot fer de manera immediata, a la propera legislatura. També hi cap la possibilitat d’un gran aparcament al centre dels dos nuclis urbans. A la platja estaria al Pòsit i a la vila al passeig d’Albert. En segon lloc, s’han de convertir en zones de vianants els nuclis urbans i en tercer lloc, s’ha de fer una gestió municipalitzada dels aparcaments subterranis.

Com s’ha de solucionar el dèficit en serveis sanitaris que pateix Cambrils?
S’ha de fer una ampliació del CAP. En aquests moment ja hi ha un projecte avançat d’ampliació del CAP, un mòdul més. Però la Generalitat acceptaria que l’Ajuntament pogués fer una inversió més gran i jo crec que encara que hagi de suportar-ho econòmicament l’Ajuntament val la pena fer l’esforç i fer aquesta ampliació més gran. I com a la resta de serveis, hi ha d’haver una descentralització, fer equipaments als barris.

Comenta aquest article