Dites
-
Fer Momus.
Momus es un llatinisme que significa ridiculitzar o enriure-se'n dels altres. Procediria de la mitologia grega i del déu Momo, referent de la ironia i el sarcasme. A Cambrils, encara podem sentir aquesta expressió i s'utilitza quan ens referim a que els nens fan ganyotes o treuen la llengua en actitud de mofa.
-
Déu dóna faves a qui no té queixals.
Aquesta dita s'utilitza quan ens referim a algú que té mitjans per fer alguna cosa però no els utilitza perquè no sap com fer-ho, no en té la capacitat o bé no ho necessita. Per contra, també s'utilitza per comparació quan algú en trauria partit a alguna cosa però no disposa dels mitjans. Trobem expressions similars com "Déu dóna pa a qui no té dents".
-
Besar l'estola.
L'estola és l'ornament de roba que els sacerdots porten rodejant i penjant a banda i banda del coll, i que utilitzen en diferents litúrgies cristianes. L'acte de besar l'estola del mossèn suposava el reconeixement a l'autoritat cristiana i la importància superior del representant religiós. En sentit figurat, significa haver de claudicar davant una altra persona o situació.
-
Anar les pedres pels turmells.
Quan algú fugi de manera evident d'una situació o d'un lloc perquè s'hi sent foragitat i mal rebut podria fer-se servir aquesta dita, dient que va marxar que li anaven les pedres pels turmells. El paral·lelisme el trobaríem en la imatge d'algú que fuig apedregat i la primera part del cos que tocarien les pedres serien els turmells.
-
Semblar un cap de riera.
Una de les imatges que té més impactant una rierada sembla que és quan comença a baixar per la llera i es pot observar l'inici de l'avinguda d'aigües, el que s'anomenen cap de riera. El cap de riera s'ho emporta tot per davant amb molta violència i s'utilitza com comparació, real o figurada, a través de la dita "semblar un cap de riera" amb algú o alguna acció que ho destrossa tot als seus peus.
-
Trobar-ho tot cagat i pixat.
Quan algú és molt primmirat i molt exigent en la feina dels altres pot arribar a límits que sobrepassen la lògica i el respecte, i acabar sent molt repel·lent. En aquestes situacions es fa servir una expressió tan escatològica com "ho troba tot cagat i pixat"en referència que algú no troba res bé.
-
Dels parents i els amics es treuen els quartos.
Quan un té un negoci, sap que moltes vegades, sobretot als inicis de posar-lo en marxa, els millors clients són els familiars i els amics. El botiguer o l'empresari no hauria de patir perquè els seus parents més propers se'n vagin a fer les despeses més importants a la competència, sempre li seran lleials. En principi, clar. A més el botiguer ho té tot a favor perquè sap que els familiars compraran confiadament sense ni preguntar el preu, guiats pels seus bons consells i la seva proximitat. El preu se'l trobaran quan la compra ja estigui embolicada.
-
De pagar tu a pagar jo, quantes me'n fotria.
Aquesta expressió es fa servir per indicar la diferència d'actitud que una mateixa persona pot arribar a tenir pel fet d'haver de pagar-se una cosa o que l'hi pagui un altre.
-
N'hi ha més a plegar que ha fer-ne caure.
Aquesta expressió es fa servir per denotar que una feina està mal repartida o mal organitzada, com en el cas de la recollida de garrofes en què es imprescindible que abans de plegar-les es batin (facin caure).
-
Semblar un estaquirot.
Un estaquirot és una estaca; en alguns indrets també se'n diu estaquirot d'un espantaocells i també de l'estaca (i la persona) que aguanta les cintes als balls de gitanes. Sovint fem servir l'expressió "semblar un estaquirot" aplicada a algú que s'està plantant en un lloc sense fer res i més aviat fent nosa.
-
Que pocs capellans portaràs a l'enterro.
Antigament, hi havia tres classes d'enterraments (primer, segona i tercera categoria). Com més categoria (major economia), més lluïts eren els enterraments i cada categoria estipulava el número de capellans i el número de cavalls que duia el cotxe de morts. Aquesta expressió es refereix a algú que, perquè és un dropo o un murri, se suposa que no aconseguirà prou èxit com per poder pagar-se un bon enterrament i portar molts capellans.
-
No facis el ruc que la palla va cara.
Usem aquest expressió per cridar l'atenció a algú perquè vagi amb compte amb alguna cosa de valor que es pugui trencar o malmetre, o també en el sentit de fer l'animal, de fer alguna bestiesa.