Informació general

Pesca

Les vuit barques d'arrossegament cambrilenques comencen avui un nou període de veda

Estaran a port fins el pròxim 30 de juny i completaran els dos mesos d'aturada per regeneració biològica a principis de novembre

Per Andreu Dalmau

Barques d'arrossegament amarrades al port, aquest matí
Barques d'arrossegament amarrades al port, aquest matí | Lluís Rovira i Barenys

Avui, 16 de maig, ha començat el període de veda per a les barques d'arrossegament de Cambrils. Les vuit embarcacions que resten d'aquest tipus –en el darrer any s'han perdut quatre embarcacions– estaran a Port durant un mes i mig (fins el 30 de juny), un període més curt del que ha estat habitual. Les dues setmanes que faltaran per completar els dos obligatoris per normativa europea es compliran entre el 30 d'octubre i el 12 de novembre.

Aquest canvi de dates és una de les noves proves de la Confraria per intentar que els pescadors siguin el menys perjudicats possible per l'excés de normativa europea, com aquesta aturada de regeneració biològica o la declaració de captures que obliga als pescadors a tenir el peix classificat i pesat abans d'entrar a Port. “Dona la sensació que només s'estan focalitzant les accions per revertir la mala situació del mar Mediterrani cap al pescador”, reflexionava la secretària de la Confraria, Clàudia Masdéu, el passat mes de febrer, en el reportatge que Revista Cambrils va dedicar al sector de la pesca.

El sector pesquer continua fent front a una situació molt complicada. “Les grans problemàtiques que tenen, com la normativa europea o el canvi climàtic, són molt difícils de lluitar, no estan en les seves mans”, apuntava Masdéu. La gent que encara es dedica al món de la mar, moltes vegades ho fa per component sentimental, un sentiment que les noves generacions ja no tenen tant arrelat i fa complicat aquest relleu.

La implicació de les diverses administracions és necessària per revertir aquesta situació. L'eurodiputat del Partit Socialista, Javier López, va visitar la Confraria el passat 9 de febrer per iniciativa de l'alcalde Alfredo Clúa. López va afirmar que les institucions europees “són conscients” que la legislació actual ha tingut “un impacte molt gran en el món de la pesca” i que han de ser capaços de “flexibilitzar els mecanismes administratius perquè els pescadors no acabin ofegats”.

Aquest matí ja han començat les feines de manteniment de les embarcacions de l'arrossegament al moll de pesca (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article