Informació general

Habitatge

Tres empreses es presenten a la licitació per a la redacció del Pla Local d'Habitatge

El govern municipal destinarà 40.000 euros a l'elaboració d'aquest document, un procés que durarà vint mesos

Per Andreu Dalmau

Vista aèria de Cambrils
Vista aèria de Cambrils | Francesc Vidal-Barraquer

Tres empreses externes s'han presentat a la licitació per a la redacció del Pla Local d'Habitatge de Cambrils (PLH). El govern municipal va anunciar en el ple del passat 26 de gener la voluntat de desencallar la redacció d'aquest document. L'empresa escollida haurà d'elaborar aquest projecte que faci una diagnosi de la situació actual de l'habitatge al municipi i que marqui les polítiques en aquest terreny pels pròxims anys. L'executiu liderat per Alfredo Clúa va incloure 40.000 euros als pressupostos 2024 per a la redacció d'aquest projecte que, un cop adjudicat, trigaria vint mesos en veure la llum.

En primer lloc, s'haurà de fer una fase d'anàlisi i diagnosi de la situació de l'habitatge a Cambrils. En aquest apartat, el PLH haurà de definir el context, els objectius, les estratègies i, finalment, haurà de concretar les actuacions a desenvolupar des del govern local a curt i mitjà termini per tal d'afavorir el dret dels ciutadans a un habitatge digne i assequible. Aquesta primera fase, que s'allargarà durant 6 mesos, haurà de contindre un anàlisi de les previsions demogràfiques i de les necessitats d'habitatge de la població (especialment d'aquells que tenen més dificultats) i un anàlisi del mercat i el parc de l'habitatge. A més, també servirà per actualitzar el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

Tal com s'indica a la Llei del dret a l'habitatge, l'elaboració d'aquest document haurà de tenir en compte una fase d'acció participativa. Com a mínim, s'hauran de realitzar 400 enquestes i 2 sessions grupals amb la ciutadania, així com 35 enquestes i 2 sessions grupals amb professionals.

Pla d'Acció

Un cop feta l'anàlisi, l'empresa adjudicatària haurà d'elaborar un Pla d'Acció que contindrà els objectius, estratègies i propostes d'actuació en matèria d'habitatge pels sis anys següents. Aquestes accions hauran d'estar emmarcades dins d'un calendari i hauran de contindre un pressupost pel primer any de desenvolupament del pla. Aquesta fase tindrà, de nou, una durada de dos mesos.

Un cop redactat el PLH, aquest ja quedarà en mans de l'Ajuntament que l'haurà d'aprovar seguint totes les fases de tramitació (aprovació inicial, fase d'al·legacions, aprovació definitiva...) durant un període de vuit mesos en total. Per tal de donar a conèixer i difondre el PLH s'hauran de realitzar, com a mínim, una sessió informativa interna a l'Ajuntament, una amb la ciutadania i una amb professionals de l'àmbit de l'habitatge.

Una de les «apostes de mandat»

Tal com va dir Gemma Balanyà, regidora d'Organització i Inclusió Social, el passat mes de gener, l'elaboració del PLH és “una de les apostes de mandat”, ja que l'habitatge és “un problema estructural” pel qual s'han de “prendre mesures”. Aquest document haurà de trobar l'encaix per fer compatibles els diversos de l'habitatge en un municipi com Cambrils, on el turisme hi té un gran impacte. Cal recordar que en el darrer any, el Govern de la Generalitat ha aprovat legislació de rellevant importància en aquest àmbit com el Decret llei per regular els Habitatges d'Ús Turístic o la regulació dels preus del lloguer.

Comenta aquest article