Cultura

Diada de Sant Jordi

Una diada de Sant Jordi marcada pels canvis meteorològics, però amb bona afluència de gent (conté galeria fotogràfica)

Centenars de persones gaudeixen al Port d’un dels dies més esperats de l’any tot i el vent i la pluja que van fer acte de presència de manera intermitent

Per Andreu Dalmau

Mitja tarda va ser el moment de màxima afluència
Mitja tarda va ser el moment de màxima afluència | Andreu Dalmau

Ho deien les prediccions i així va ser: la pluja va fer acte de presència durant la diada de Sant Jordi. És un d’aquells dies en el qual tothom pensa “tant de bo s’equivoquin els meteoròlegs”, però la fe no és suficient per aturar les precipitacions. El que sí que pot fer la gent és resignar-se i sortir al carrer amb el paraigua sota el braç i el paravent ficat per gaudir d’un dels dies marcats en el calendari de qualsevol català.

Tradició i cultura es respirava des de primera hora del matí a la façana marítima de Cambrils, on les paradetes, ja muntades, esperaven pacients. Els afortunats que van poder passar-hi durant les primeres hores –sobretot, col·legis i turistes– es van estalviar mirar cap al cel i només es van haver de preocupar de quina rosa feia millor color o quin llibre preferien. Bé, i també pel vent que, per moments, va “fer la guitza, desmuntant algunes parades”, tal com lamentava Sònia Baiges, de la Unió de Botiguers. Alguns paradistes apuntaven, hores després, que l’afluència va ser abundant durant el primer torn, tant que semblava “dissabte o diumenge”, com l’any passat. Era la primera diada en dia feiner després de la pandèmia i la gent va respondre.

A la tarda, els núvols van començar a amenaçar. Els Amics de la Sardana i la cobla Maricel van començar la ballada a les 17 hores i poc després queien les primeres gotes. Els primers vianants de la tarda es van adonar que aquesta pluja no seria constant i van mantenir-se ferms mentre els botiguers començaven a cobrir els llibres amb plàstics. La intermitència de la pluja obligava a més d’un a desplegar el paraigua de cop i volta, però no va impedir que l’afluència fos màxima cap a mitja tarda, quan els Nyanyos començaven a fer sonar els seus timbals i l'actuació itinerant de PIGS entretenia als més petits. Les paradetes van aguantar fins a les 20 hores, quan la meteorologia ja es va tornar impossible i va ser hora de plegar. Tot i la pluja, des de la UBC apunten que les vendes de llibres i roses han estat “molt bones”.

Solidaritat, política i moltes entitats

Un any més, afegides a les paradetes de la Unió de Botiguers i els diversos comerços, va haver-hi de solidàries com la de Cambrils Pels Valents i de caire polític, per la imminència de les eleccions al Parlament. Partits com el Partit Popular, que es va ubicar a plaça d’Aragó, i Junts, a la plaça Mossèn Batalla, van aprofitar la cita per fer campanya.

A Mossèn Batalla, precisament, també hi havia carpes de solidàries: les de ANTIAN i les d’Amigats. Altres entitats es van repartir per la resta de places del Port. L’AEIG Gent de Mar a plaça de Marcel·lí Domingo, l’ANC a la plaça del Pòsit, la Colla Jove davant del Parc del Pescador... Totes aquestes i moltes altres van aprofitar Sant Jordi per recaptar fons per les seves respectives finalitats.

Durant tot el dia, escriptors diversos escriptors locals es van oferir a signar llibres. Al migdia van ser Montserrat Loba i Puri Duque, després va ser el torn de Carles Prats, a primera hora de la tarda Meritxell Blay i Miquel Bonet, i els darrers van ser Rosa Pàmies, Màrius Domingo, Coia Dols i Carlos Rom.

No va faltar tampoc, per tercer any consecutiu, la carpa de Ràdio Cambrils. L’emissora municipal va oferir una programació especial en directe en dos torns, un de matí i un de tarda, durant els quals es van poder escoltar tertúlies amb autors locals, les entrevistes a l’alcalde Alfredo Clúa i a l’escriptor cambrilenc Jordi Ledesma, així com una actuació del jove imitador Fredy Gázquez.

Comenta aquest article

Galeries relacionades