Cultura

16a Mostra de Jazz i Blues

La 16a Mostra de Jazz i Blues comptarà amb deu artistes i l'Ateneu Juvenil com a nou espai

La Mar de Jaz aposta per intentar «arribar a nous públics» amb el concert de Les Testarudes i Tito Ramírez en un horari nocturn i enfocat al públic jove

Per Andreu Dalmau

Membres de La Mar de Jazz, el regidor de Cultura Jordi Barberà, el violinista Apel·les Carod i i el director del Rambla de l'Art Toni Badimón, durant la presentació
Membres de La Mar de Jazz, el regidor de Cultura Jordi Barberà, el violinista Apel·les Carod i i el director del Rambla de l'Art Toni Badimón, durant la presentació | Andreu Dalmau

La Cripta de l'Ermita va acollir ahir la presentació del cartell d'una nova edició de la Mostra de Jazz i Blues de Cambrils. El cicle arriba enguany a la seva setzena edició i ho fa amb l'ambició de seguir consolidant-se com una de les ofertes culturals amb més èxit al municipi. El cartell compta amb deu artistes –locals, nacionals i internacionals– que portaran la seva música per quatre espais diferents de Cambrils.

Segons Jordi Barberà, regidor de Cultura, la Mostra de Jazz i Blues és un esdeveniment “estratègic” per la cultura cambrilenca. Barberà va mostrar-se convençut de la capacitat del cicle de continuar avançant i donar un salt qualitatiu i, per això, va confirmar la implicació total de l'Ajuntament en el projecte. El regidor també va aprofitar la roda de premsa per felicitar la nova junta de l'associació La Mar de Jazz, encapçalada per Montse Andrés. La nova presidenta va destacar la voluntat de la junta de continuar amb la tasca de l'entitat que ja porta més de 15 anys programant a Cambrils i el repte d'aconseguir “arribar a nous públics”.

Deu artistes i quatre espais diferents

Pel que fa al cartell, l'obrirà el 10 de març Moisés P. Sánchez a la mateixa sala on es va presentar la programació. “Quan li vam explicar que tocaria a la Cripta i com era la sala va decidir que faria el concert en acústic”, va explicar Isaac Albesa, programador del festival. També tocarà a la Cripta, el 17 de març, el cambrilenc Apel·les Carod, que presentarà el seu disc Abismes i Flors. El violinista, que va posar la música a l'acte de presentació, va mostrar-se encantat de tocar a casa seva: “quan estudiava a l'Escola de Música venia a fer les audicions a la Cripta quan encara era un lloc tètric”. Serà el debut de Carod a la sala subterrània des de la seva reforma, però la cinquena vegada que pren part de la Mostra de Jazz, una confiança que va agrair a Albesa. També passarà per la Cripta, el 14 d'abril, el Martín Leitón Quartet.

Carod va tocar una peça del seu nou disc a la presentació del festival (Foto: Andreu Dalmau)

 

Al cartell també hi trobem el belga Matthias Van den Brande (6 d'abril), l'Alba Careta Group (11 de maig) –finalista dels premis Enderrock per votació popular en la categoria de Millor Artista Jazz– i la holandesa d'origen andalús Raquel Kurperchoek (25 de maig). Aquests tres concerts es duran a terme al Teatre del Casal, un espai ja habitual de la Mostra. També repeteix com a espai el bar Scarlett, que acollirà el concert de Miguel Viejo i una jam session el 5 de maig i el concert de The Suitcase Brothers l'1 de maig.

Un espai nou que s'incorpora al cicle serà l'Ateneu Juvenil, que acollirà, el 20 d'abril, el concert de Les Testarudes –el grup de ska/reggae format per nou noies joves que aviat treurà nou disc– i de Tito Ramírez –el músic madrileny conegut per tocar emmascarat–. Aquest concert doble ple de ritme i per a tots els públics es durà a terme per la nit i està pensat per atraure un públic jove. “Sabem que, a vegades, als joves els hi costa trencar la barrera que els separa amb la música d'aquest estil, però que és una música que els pot agradar”, apuntava Albesa.

Alguns d'aquests concerts s'han pogut programar gràcies a l'estreta col·laboració entre La Mar de Jazz i altres entitats, públiques i privades, d'arreu de Catalunya. “Quan volem portar un grup des dels Països Baixos és més pràctic organitzar diversos concerts i, d'aquesta manera, et reparteixes el cost dels vols i altres despeses”, comenta Albesa, “en aquest cartell hem col·laborat amb l'Ajuntament d'Olot, la sala Jamboree i altres entitats”.

Música i cinema

Una altra de les novetats d'aquesta edició serà la col·laboració entre La Mar de Jazz i el cinema Rambla de l'Art. “És bàsic que hi hagi una col·laboració entre les entitats cambrilenques”, reflexionava Toni Badimon, director del cinema, “tant el festival com el cinema rebem molta gent de fora i ens agradaria que vingués més gent de Cambrils, més enllà dels habituals”.

Isaac Albesa dirigint-se a Toni Badimón (Foto: Andreu Dalmau)

 

La col·laboració consistirà en la projecció de tres pel·lícules documentals sobre música que fins ara no s'han pogut veure a les comarques de Tarragona. La primera projecció serà el 7 de març, amb la preestrena d'Stop Makink Sense, la versió restaurada del 40è aniversari del concert documental sobre Talking Heads. Les altres pel·lícules que es podran veure són Little Richard. I Am Everything (2023) de Lisa Cortés, un documental sobre aquest músic nord-americà, i Semilla del Son (2023) sobre la relació de Santiago Auserón, ex-líder de Radio Futura.

L’Apunt

Entrades i abonaments
Les entrades per als diversos concerts de la Mostra ja estan disponibles a codetickets.com i es poden comprar als preus de 10 o 12 euros, depenent del concert. El preu de les entrades a taquilla seàr de 12 i 15 euros. L'organització ha previst un abonament pels vuit concerts de pagament al preu de 50 euros –un 40% de descompte– i un abonament per a quatre concerts al preu de 40 euros –un 20% de descompte–.

Comenta aquest article