Informació general

Medi ambient

L'Ajuntament licita els treballs de neteja de la llera de la riera de Maspujols

L'empresa Gil Forestal, SL s'encarregarà del manteniment de la part baixa de la riera per un import de 42.777,51 euros

Per Cristina Sierra

Aspecte actual de la riera de Riudoms vista des del pont de l'antiga via fèrria
Aspecte actual de la riera de Riudoms vista des del pont de l'antiga via fèrria | Lluís Rovira i Barenys

L'Ajuntament de Cambrils ha licitat els treballs de neteja i manteniment de la llera de la riera de Maspujols, coneguda també com riera de Riudoms. L'empresa Gil Forestal, SL serà l'encarregada d'executar aquesta actuació de millora per un import de 42.777,51 euros, IVA inclòs.

Les tasques es centraran en la part baixa de la riera, concretament en el tram de 720 metres comprès entre el pont de l'antiga línia ferroviària i l'avinguda de la Diputació que actualment presenta un aspecte selvàtic. Els treballs a realitzar, amb l'objectiu d'erradicar les espècies invasores existents, seran la desbrossada de la part aèria de la canya i esbarzers en tot l'ample de la riera i trituració in situ; l'eliminació de rizomes de la part central de la llera de la riera fins a 0,5m de fondària, amb càrrega i transport a abocador autoritzat; la redistribució de sediments de la part central de la llera, amb anivellat i perfilat, i la desbrossada posterior de manteniment, als 5-6 mesos, de la canya i esbarzers en tot l'ample de la riera i trituració de la part aèria de la canya i restes vegetals.

Treballs realitzats abans de l'1 de desembre

Com es concreta en el plec de condicions tècniques, l'empresa haurà de realitzar la primera fase de desbrossada en tres setmanes. La segona s'haurà de fer mínim un mes després d'acabar la primera fase, quan les canyes hagin tornat a créixer. Els dos treballs hauran d'estar realitzats abans de l'1 de desembre de 2023.

Cal dir que aquesta actuació es finançarà amb la subvenció que l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua) va atorgar a l'Ajuntament en la convocatòria de l'any passat. Va ser durant el ple extraordinari del passat maig quan l'aleshores regidor de Serveis, Josep M. Vallès, va informar, arran d'una pregunta del regidor de l'oposició Lluís Abella, que el manteniment es trobava en fase de contractació i que s'havia fet aquesta sol·licitud a l'organisme català per poder continuar executant durant el 2024 aquests treballs per mantenir la riera neta i tenir la zona sanejada.

L'any passat l'ACA ja va dur a terme una primera fase d'aquesta actuació per netejar el tram a tocar al barri del Molí de la Torre. Amb aquesta acció es va extreure una gran quantitat de sorra per utilitzar-la per la regeneració de les platges cambrilenques.

Comenta aquest article