Societat

Fira

Carlos «Ventura» Rom: «Sentir-se cambrilenc és un sentiment que surt del cor» (Conté galeria fotogràfica)

El músic i pescador dona el tret de sortida a la 64 edició de la Fira Multisectorial amb un pregó divertit en què remarca què és per ell ser de Cambrils

Per Cristina Sierra

Carlos "Ventura" Rom durant el seu pregó que va donar el tret de sortida a la Fira Multisectorial
Carlos "Ventura" Rom durant el seu pregó que va donar el tret de sortida a la Fira Multisectorial | Cristina Sierra

El sentit i divertit pregó 100% cambrilenc de Carlos "Ventura" Rom donava, ahir diumenge, el tret de sortida a la 64 edició de la Fira Multisectorial de Cambrils, que es celebrarà del 2 al 4 de juny. El músic, i durant molts anys pescador, va ser el protagonista de l’acte celebrat a la sala d’actes del Casal Municipal de la Gent Gran, que va comptar amb el servei d’una intèrpret de llengua de signes catalana.

Abans d’escoltar al pregoner, es va fer entrega d’uns rams de flors als hereus i pubilles que just es van escollir dissabte a la tarda. Aquest era el primer acte que comptava amb la participació dels nous representants cambrilencs. A continuació, l’alcalde, Oliver Klein, va voler presentar a Carlos "Ventura" Rom amb unes boniques paraules. "És una persona excepcional, treballadora, porta a la seva motxilla una gran quantitat de coses que ha fet. Hi ha tres facetes seves remarcables: la musical, la marinera i la patrimonial", va dir el batlle, que afegia que el cambrilenc "és de les poques persones que ha pogut firmar dos cops el Llibre d’Honor de l’Ajuntament de Cambrils: una per la Medalla al Mèrit Cultural i avui com a pregoner".

Carlos "Ventura" Rom: "Els cambrilencs no mengem fideuada, mengem fideus rossos; no fem queimada, fem rom cremat i esperem els Reixos, no els Reis Mags"

El pregoner de la 64 edició de la Fira Multisectorial va iniciar la seva intervenció parlant dels vileros i mariners. "Com a poble, tenim una història que ens avala, estem units per un mateix sentiment: ser cambrilencs. Tenim un vocabulari comú, costums comunes i un sentiment d’unitat. Als vileros els hi ha costat però han traspassat el pont i ens han pres la patent de mariners", va dir  Rom, que fins i tot va bromejar amb la "procedència" de Gerard Martí, president del Museu d’Història de Cambrils i membre de l’Arjau Vela Llatina. "T’has de fer una prova d’ADN, no pot ser que siguis vilero amb els crits que fots!", va expressar fent riure al públic. 

El pregoner es va mostrar orgullós del tarannà cambrilenc. "Tenim actes culturals, festius i gastronòmics que ens agermanen. Tot això segur que és ben desconegut per gran part de la població (…) Ser de Cambrils, sentir-se cambrilenc és un sentiment que surt del cor. No surt de franc, implica molt sacrifici; no és tenir una casa, anar a vogar i pagar impostos, això no és ser cambrilenc. Per ser-ho, s’ha de treballar de valent".

Carlos "Ventura" Rom també va fer una defensa del vocabulari local. "Els cambrilencs no mengem fideuada, mengem fideus rossos; no fem queimada, naltros fem rom cremat; no remem, voguem; celebrem la Mare de Déu del Camí, no la Virgen del Pilar; a Cambrils, anem a esperar els Reixos, no els Reis Mags, i aquí no en tenim de cigales, tenim gadegangs", va pronunciar entre els aplaudiments dels presents. 

"Sóc dels qui se’ls hi va trencar el cor quan van enderrocar l’edifici del Pòsit"

El pregoner va recordar diferents moments de la seva infància, com quan anava a l’escola del Pòsit o quan "l’hermano" Narcís el feia copiar mil vegades "no hablaré en clase" o "l'hermano" Agustí li havia arriat una garrotada amb el seu bastó. També va anomenar diferents espais emblemàtics com la Black Bear, el Drac o Can Pistoles. 

Un dels moments més emotius del pregó va ser quan va fer referència a un lloc que era molt significatiu per ell i per molts cambrilencs. "Sóc dels qui se’ls hi va trencar el cor quan van enderrocar l’edifici del Pòsit", va afirmar Rom, que va afegir que, si té salut, pensa fer un llibre sobre tot aquest episodi.

També es va pronunciar sobre la situació de la pesca. "Passejo pel moll i veig que queden quatre barques cagades i se’m trenca el cor", va manifestar el pregoner, que va tancar aquesta part del discurs remarcant que ser cambrilenc és llegir la Revista Cambrils i ser-ne subscriptor. 

"La Fira no és només una exposició comercial, és un punt de trobada familiar, és una excusa per passejar, per veure’ns. Ens diu que comença l’estiu i que el nostre poble tornarà a ser el destí de milers de turistes i que aquest poble privilegiat marcarà l’estiu de les seves vides", va afirmar Rom, que va tancar el pregó recordant unes paraules de la cambrilenca Montserrat Pujals. 

Reconeixement a empreses i entitats

Com ja és tradició, en aquest acte també es va retre homenatge a les empreses i entitats cambrilenques que aquests 2023 celebren anys. Les empreses amb més de 50 anys o més d’implantació al municipi, que van rebre la placa commemorativa de mans de l’alcalde i del regidor de Promoció Econòmica, Juan Carlos Romera, van ser: Esport Mariné (50 anys), Establiments MG-Herederos de Miguel García (53 anys) i els restaurants Can Bosch (54 anys) i Miramar (72 anys).

Per altra banda, les entitats que fan anys acabats en 0 van ser: Colla de Diables Els Cagarrieres (20 anys), Colla Castellera Xiquets de Cambrils (30 anys), Penya Cicloturista de Cambrils (50 anys), Associació d’Antics Alumnes La Salle (70 anys) i Associació Cultural Revista Cambrils (70 anys).