Informació general

Eleccions 28M

Què proposen els candidats per desencallar el Teatre-Auditori?

Col·laboracions públicoprivades, finançament públic, centre de conferències, tirar-lo a terra... Les opcions dels onze alcaldables són diverses

Per Andreu Dalmau

Aspecte de l'estructura del Teatre-Auditori l'any passat
Aspecte de l'estructura del Teatre-Auditori l'any passat | Lluís Rovira i Barenys

Les eleccions són a tocar i tots els partits ja han donat a conèixer gran part de les propostes que porten al seu programa per millorar Cambrils. A ningú se li ha escapat que un dels grans reptes d'aquest mandat és trobar una solució pel Teatre-Auditori, que porta encallat d'ençà que es va finalitzar la primera fase al març de 2011. Les obres havien començat el març de 2008, aleshores es parlava que les obres durarien trenta-tres mesos i tindrien un cost d'uns 12 milions d'euros, però l'arribada de la crisi va aturar el projecte fins a l'actualitat.

Darrerament, l'Ajuntament ha estat buscant una empresa privada interessada a acabar les obres a canvi d'uns anys de concessió i gestió. Tot i que s'ha parlat d'aquesta possibilitat i, fins i tot, s'ha afirmat que l'Ajuntament estava en converses amb empreses, encara no s'ha trobat cap solució. Arribats en aquest punt, què proposen els onze candidats per desencallar aquesta situació? Aquestes són les seves respostes a les entrevistes que podeu trobar completes a l'edició física de la Revista Cambrils d'aquest mes de maig.

Camí Mendoza (ERC)

“És la prioritat. Entenem que ha de ser la fórmula públicoprivada perquè en el seu moment es va fer un projecte desmesurat. Quan diuen que no hem fet res per aquest projecte és mentida, perquè vam haver de gestionar amb la Generalitat el fet de no retornar els diners”.

Juan Carlos Romera (C's)

“Ho portàvem al programa del 2019 i ens ha quedat pendent. Primer s’ha d’acabar l’obra, però l’edifici podria donar cabuda a serveis complementaris. Proposem vincular-lo als joves orientant-ho a la formació, dotant Cambrils d’una línia de batxillerat artístic, i en l’actualitat, amb el desenvolupament de videojocs”.

Alfredo Clúa (PSC)

“El projecte ja està refet i ho vam introduir a la negociació dels pressupostos de la Generalitat. Es va quedar dins d’un conjunt de propostes que s’havien de seguir negociant entre PSC i ERC. Per aquestes propostes, entre les que està el Teatre- Auditori, s’aportava un 5% del pressupost de la Generalitat i ara s’ha de repartir el pastís. De moment, no s’ha pres cap decisió, però continuarem demanant que hi estigui. El Teatre-Auditori és necessari”.

Enric Daza (Junts)

“Crec que passa per una solució urbanística en la qual vaig poder treballar com a regidor del departament. Per poder-nos recolzar de la iniciativa privada s’ha de fer una modificació del POUM, fer el planejament adequat de la parcel·la on hi ha l’estació d’autobusos perquè tingui ús de sostre tant hoteler com comercial”.

Oliver Klein (NMC)

“Aquest tema, com a alcalde, m’ha ocupat molt de temps: amb empreses potents que podrien gestionar-lo. No li canviem l’ús, però sí la versatilitat. Serà un teatre auditori, ho ampliem a palau de congressos, i l’acabament de l’obra es podrà fer a canvi de la concessió d’anys de gestió i junt amb el terreny que hi ha al costat de l’auditori, que és l’actual estació d’autobusos. Aquesta estació marxarà a la zona nord del municipi, i aquest terreny es podrà qualificar d’hoteler perquè estigui associat a aquesta operació”.

David Chatelain (PP)

“L’única solució és intentar trobar un operador que vulgui explotar aquest espai en règim de concessió a molt llarg termini, amb un valor concessional baix i que assumeixi el cost d’acabar l’edifici”.

Jordi Barberà (En Comú Podem)

“Per la cultura no és important tenir el gran auditori, sinó tenir una programació cultural de qualitat. Cal estabilitzar la programació cultural que ja tenim, molta d’ella iniciativa de ciutadans de Cambrils. Però és evident que el Teatre-Auditori s’ha d’acabar. S’hauria de trobar fons d’administracions superiors”.

Tomás Garcia (ADNC)

“Després de tres mandats, aquest projecte continua causant gran frustració en la ciutadania. És necessari realitzar un estudi de viabilitat”.

Josep M. Riba (Activem)

“Soc un enamorat del teatre i de la cultura, però penso que una infraestructura així, a Cambrils, no es pot implementar amb els impostos de la gent. Si ve un inversor i a canvi, per exemple, d’una concessió a 50 anys, ho tira endavant, estarem encantats. O si podem aconseguir una subvenció europea, per exemple, fem-ho! Però tenim clar que no tirarem endavant un projecte així amb els diners dels cambrilencs”.

Jose Luis Villares (Valents)

“Si s’ha de tirar a terra, es tira. El que no pot ser és que faci més de 10 anys que està així. El primer que s’ha de fer és una inspecció per veure com està. Si l’informe tècnic dona viabilitat a l’estructura, ho intentaríem salvar, evidentment. Però, si l’informe diu que no està en condicions... Ho tiro. Així de clar”.

Isabel Segarra (VOX)

“Jo com a tècnic, que vaig portar la direcció d’obra d’un conservatori-auditori, sé el que és aquesta estructura: és una mole de formigó que per adaptar-la a un ús diferent és molt complicat i costós, encara que tot és possible en arquitectura. Per tant, que ens vulguin vendre que això es podrà transformar en un hotel jo ho veig molt difícil a nivell tècnic. Per tant, s’ha d’acabar, i hauria de disposar d’un centre per a realitzar actes, perquè ara tot es fa al Centre Cultural”.

Comenta aquest article