Informació general

Volunt

Oliver Klein, regidor de Participació Ciutadana: «Tenim un cens de persones voluntàries per activar-les quan siguin necessàries accions de voluntariat»

El cos de voluntaris s'està encarant en l'àmbit de les emergències, temporals, neteja de platges, ... donat que hi ha persones que actualment ja ho estan fent des d'alguna entitat, segons va comentar el regidor

Per Berta Ruiz

Grups de voluntaris fent neteja de la platja d'Horta de Santa Maria, a finals d'octubre de 2019
Grups de voluntaris fent neteja de la platja d'Horta de Santa Maria, a finals d'octubre de 2019 | Lluís Rovira i Barenys

L'1 de març de 2019, tots els grups del consistori cambrilenc –excepte l'Assemblea de Cambrils que es va abstenir– es van mostrar partidaris de la creació d'un cos d'agents cívics que vetllés contra el vandalisme i l'incivisme als carrers del municipi, arrel d'una moció presentada pel PP. Aleshores, aquesta proposta parlava de la creació de la figura d'agent cívic per afavorir el bon ús dels espais públics i vetllar per les normes de convivència. En aquella moció s'apuntava algunes funcions a realitzar com: el control dels espais públics, el control de l'activitat de gossos als parcs i zones verdes, la vigilància de l'estat de papereres i contenidors per tal d'avisar de forma urgent quan es detecti una disfunció, evitar els excessos al carrer, ajudar als visitants, control d'habitatges ocupats, etcètera. En aquesta mateixa proposta també s'apuntava que a d'altres ciutats com Cornellà o l'Hospitalet de Llobregat s'havien dut a terme aquest tipus d'iniciatives amb uns resultats molt positius i amb una reducció d'un 45% de les queixes per qüestions d'incivisme, segons va comentar aleshores el portaveu popular David Chatelain. 

Ara, gairebé dos anys després d'aquesta aprovació en seu plenària, el mateix PP va tornar a preguntar –al ple del passat 29 de gener– sobre en quin punt es troba la tramitació per a la creació d'aquest cos d'agents cívics. 

Oliver Klein: "Ho estem encarant en l'àmbit de les emergències, temporals, neteja de platges..."

Sobre aquesta qüestió, el regidor de Participació Ciutadana –Oliver Klein– va explicar que, "s'està fent un cens de persones voluntàries per activar-les quan siguin necessàries accions de voluntariat. Dels agents cívics se n'ha parlat des de diferents àmbits; en una primera etapa es va parlar que, a través dels casals de la gent gran, podrien col·laborar amb la Policia Local i Protecció Civil –es fa en alguns municipis–, però la pròpia Policia Local ho va desaconsellar perquè ja són tasques que ells realitzen". Posteriorment, amb l'inici de la pandèmia per la covid-19, tal com va apuntar Klein, "vam tenir algunes accions com la Xarxa de Suport Mutu del Polvorí que va ser coordinada per diferents entitats del municipi –sota les instruccions de Protecció Civil– per tal d'ajudar a la gent que més ho necessitava. Aquesta va ser una molt bona resposta, però estava circumscrita al confinament domiciliari i sobretot adreçada a la gent gran i aquelles persones més necessitades. Tenim les dades d'aquestes persones voluntàries i aquesta és la font que podrem utilitzar més tard". Per altra banda, Klein també es va referir a la contractació d'empreses especialitzades amb agents informadors en l'oci nocturn.

Per tant, tal com va apuntar el regidor de Participació Ciutadana, "estem treballant amb aquest cens de persones i hem de veure la normativa jurídica com dóna cobertura en temes d'accions de voluntariat. Ho estem encarant en l'àmbit de les emergències, temporals, neteja de platges... perquè ja hi ha persones que ho estan fent com a entitat i ho voldrien fer en un grup més ampli. Estem fent reunions amb Ingesòl, el departament de medi ambient... és a dir, hi ha diferents àmbits que estem tocant. Ara el que tenim és el cens de persones i entitats disposades a realitzar aquesta tasca".

Comenta aquest article