Informació general

Explotació sexual

Tots els grups del plenari es posicionen conjuntament contra «la tracta de persones amb finalitat d'explotació sexual»

A l'inici de la sessió plenària d'ahir al matí, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va ser l'encarregada de llegir un manifest conjunt contra aquesta xacra

Per Berta Ruiz

Captura de pantalla de la sessió plenària d'ahir al matí
Captura de pantalla de la sessió plenària d'ahir al matí | Cedida

Tots els grups del plenari municipal van mostrar el seu rebuig unànime contra la tracta de persones amb finalitat d'explotació sexual, dues setmanes després de conèixer-se la presumpta implicació d'un agent de la Policia Local en una xarxa que operava al barri de la Parellada cambrilenc. A l'inici de la sessió plenària d'ahir al matí, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va ser l'encarregada de llegir un manifest conjunt contra aquesta xacra. Segons va llegir, "la tracta de persones per a la seva explotació sexual a través de la prostitució és un acte repugnant, que atempta contra la dignitat i els drets humans d'infants i dones i que té com a principal finalitat la d'obligar les seves víctimes a prostituir-se en condicions infrahumanes, forçades sota amenaces i xantatges contra la seva integritat personal i la de les seves famílies d'origen i els seus fills i filles. Davant d'aquesta terrible realitat, l'Ajuntament de Cambrils exigeix la promulgació de polítiques i mesures que combatin aquesta xacra social fins la seva erradicació definitiva. 

Per això volem manifestar el nostre posicionament en els següents termes: 

- Denunciem la tolerància i normalització amb què la societat afronta la terrible realitat del tràfic de persones al nostre país, tot i les recents lleis promulgades per lluitar-hi.

- Entenem necessari que les persones prostituïdes per màfies i proxenetes rebin l'estatus legal de víctimes, siguin tractades com a tals i se'ls facilitin tots els recursos necessaris per garantir la seva seguretat i recuperació integral.

- Som plenament conscients que aquesta violència sexual té l'origen en la cultura masclista i que, per fer-hi front, és necessari desmuntar els pilars socials i culturals que la sostenen i perpetuen, a través de polítiques públiques integrals i transversals que combatin la socialització de gènere i les discriminacions i desigualtats que se'n deriven de la mateixa.

- Demanem la implantació urgent de la coeducació i de l'educació sexual i afectiva en el sistema d'ensenyament obligatori, des d'una perspectiva de gènere, amb l'objectiu de formar les noves generacions en l'exercici d'una sexualitat sana, individual i/o compartida, basada en la igualtat, el lliure consentiment i el plaer mutu. 

- Considerem imprescindible que els estaments públics efectuïn campanyes permanents d'informació i denuncia envers la tracta de dones amb fins d'explotació sexual i, en aquest sentit, fem una crida a la responsabilitat dels mitjans de comunicació perquè deixin de donar suport al tràfic de persones i s'uneixin per a l'erradicació de la mateixa. 

Avui i sempre manifestem la nostra solidaritat amb les víctimes prostituïdes de manera obligada i forçada pels proxenetes i les màfies de la tracta de persones, i mostrem el nostre rotund rebuig contra aquest execrable negoci que trepitja la dignitat i els drets humans de les dones i els infants i cosifica la sexualitat humana convertint-la en una simple mercaderia objecte de compravenda al servei dels homes en el marc d'una cultura patriarcal i masclista". 

Comenta aquest article